Now Reading:
Žene koje ruše predrasude! Povodom Svjetskog dana Roma međimurski župan Posavec organizirao prijem Romkinja
Full Article 3 minutes read

Žene koje ruše predrasude! Povodom Svjetskog dana Roma međimurski župan Posavec organizirao prijem Romkinja

Romska zajednica obilježena je tradicionalnim načinom života u kojem su žene u kontinuirano podređenom položaj i čine najranjiviju skupinu čiji je status obilježen isključenošću i netolerancijom te istodobnom izloženošću višestrukoj diskriminaciji.

Povodom Svjetskog dana Roma župan Međimurske županije Matija Posavec organizirao je prijem Romkinja koje ruše predrasude i koje su odlučile izgraditi svoje karijere i svima pokazati što se uz trud i upornost može postići.

Čestitamo vam na snazi jer niste odustale, na hrabrosti i neustrašivosti da se suočavate sa svim preprekama na koje ste nailazile, na ustrajnosti zbog koje postajete nositeljice budućnosti – rekao je Posavec te naglasio kako će u Međimurskoj županiji uvijek imati partnera koji će ih podržavati u njihovom razvoju i probitku.

Zbog nametnute uloge romske zajednice koja podrazumijeva brigu o djeci i kućanstvu, nedovoljno su uključene u sustav obrazovanja i zapošljavanja te postaju trajno ovisne o svojim obiteljima. No, postoje djevojke i žene koje su hrabro zakoračile u nepoznato, ponekad i bez podrške vlastite obitelji, ali odlučne u svojoj namjeri da se obrazuju, razviju sve svoje potencijale, osamostale i ostvare kao učiteljice, medicinske sestre, policajke, umjetnice, pravnice, građevinarke.

I nisu jedine – mnogo je ovakvih žena, emancipiranih, svjesnih svoje snage i mogućnosti.

Matea Horvat studentica je hrvatskog jezika i povijesti na Filozofskom fakultetu u Rijeci, Petra Oršuš, studentica je predškolskog odgoja i obrazovanja na Učiteljskom fakultetu u Čakovcu, Sandra Bogdan studira pravo na Pravnom fakultetu u Rijeci, Stela Lučić studira građevinarstvo na Građevinskom i arhitektonskom fakultetu u Osijeku, a njena mlađa sestra Lana Lučić, učenica je 1. razreda, smjer zdravstveno-laboratorijski tehničar.

Zvjezdana Babić zaposlena je na Pilot projektu Roma mentora koji provodi Ministarstvo pravosuđa i uprave, Violeta Kalanjoš radi kao gerontodomaćica u okviru projekta Zaželi koji provodi Gradsko društvo Crvenog križa Čakovec, Patricija Bogdan i Nikolina Balog zaposlene su u organizaciji Medesins du Monde u okviru Programa Jamstvo za svako dijete, Natalija Sklepić učiteljica je razredne nastave i trenutno radi kao nastavnica predmeta jezik i kultura romske nacionalne manjine u osnovnim školama Orehovica i Podturen, Sanela Balog također je učiteljica razredne nastave, no trenutno radi kao romska pomagačica u Osnovnoj školi Kuršanec.

Primjerom ovih uspješnih žena i njihovim zapošljavanjem, Međimurje pokazuje koliko je otvorena, humana i tolerantna sredina koja želi pružiti jednaku priliku svima, a posebno djeci. Iz tog se razloga provodi sveobuhvatni projekt testiranja jamstva za svako dijete koji provodi UNICEF u suradnji s Međimurskom županijom.

Svjetski dan Roma službeno je proglašen 1990. godine u Poljskoj u spomen na prvi veći međunarodni susret romskih predstavnika održan u Londonu 1971. godine na kojem je donesena odluka o romskoj himni i zastavi te se od onda, 8. travnja, obilježava s ciljem promoviranja romske kulture, ali i podizanja svijesti o problemima s kojima se Romi suočavaju.

Foto: medjimurska-zupanija.hr
sjever.hr/medjimurska-zupanija.hr
08.04.2023.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.