Now Reading:
HDZ Krapinsko – zagorske županije: “Novi Zakon o osobnoj asistenciji značajno će unaprijediti položaj osoba s invaliditetom na području KZŽ”
Full Article 2 minutes read

HDZ Krapinsko – zagorske županije: “Novi Zakon o osobnoj asistenciji značajno će unaprijediti položaj osoba s invaliditetom na području KZŽ”

Prema podacima od prošle godine ukupni broj osoba s invaliditetom u Republici Hrvatskoj iznosi 624 tisuće i upravo će skori novi Zakon o osobnoj asistenciji njima osigurati veći stupanj socijalne uključivosti i omogućiti im da ostvare jedno od temeljnih ljudskih prava – pravo na život u zajednici.

Naglašava to predsjednik Županijske organizacije HDZ-a Krapinsko-zagorske županije i gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović, podsjećajući da institut osobne asistencije postoji od 2006. godine, ali se provodio kroz određene socijalne projekte te se bazirao na projektno financiranje i projektnu suradnju.

– Trenutno je korištenje takvih usluga uvjetovano članstvom u udruzi, a nakon stupanja ovog zakona na snagu, to će biti pravo svih osoba s invaliditetom. Gledamo li broj sadašnjih korisnika usluge, njih je trenutno oko četiri tisuće, a kada zakon stupi na snagu bit će obuhvaćeno više od 14 tisuća korisnika – pojasnio je Gregurović dodajući da će novi zakon značajno unaprijediti i položaj osoba s invaliditetom na području Krapinsko-zagorske županije.

Pružanje usluga trenutno se bazira putem 173 udruge iz civilnog društva dok će se stupanjem na snagu Zakona o osobnoj asistenciji taj broj povećati na 688 potencijalnih pružatelja, a radi se o ustanovama kojima je osnivač Republika Hrvatska.

Osim toga, pojašnjava Gregurović, povećava se satnica za asistente. U ovom trenutku radi se o 54 kune, a stupanjem na snagu ovog zakona doći će do povećanja od 51 posto te će iznositi 82 kune. Što se pak tiče financijskih sredstava, u ovom trenutku je to 19,8 milijuna eura, a stupanjem na snagu planirano je 155,7 milijuna eura, dakle sedam, osam puta više.

-Sredstva u prve tri godine, odnosno do 2026. godine osigurat će se putem Europskog socijalnog fonda i to 102 milijuna eura, a ostatak će biti osiguran u državnom proračunu – pojasnio je Gregurović te nastavio:

– Novi zakonom broj asistenata sa sadašnjih 2200 povećat će se na 7000 – kazao je Gregurović. Tu je i prilika za sve one koji su prošli edukaciju kroz program “Zaželi”.

-Svi koji su prošli edukaciju, a nisu ponovo uključeni u taj program, imat će priliku uključiti se u program osobnih asistenata – zaključio je predsjednik županijskog HDZ-a.

www.sjever.hr
07.04.2023.

Input your search keywords and press Enter.