Now Reading:
‘GLAS S ISTOKA’: Plenković ozbiljan kandidat za glavnog tajnika NATO-a?
Full Article 2 minutes read

‘GLAS S ISTOKA’: Plenković ozbiljan kandidat za glavnog tajnika NATO-a?

Potkraj rujna istječe mandat glavnom tajniku NATO-a Jensu Stoltnebergu pa su u punom jeku nagađanja o tome tko bi ga mogao naslijediti na dužnosti. Švedski dnevnik Aftonbladet u petak je pisao o tome spominjući u naslovu “pet kandidata i jednog džokera”, a posebno zanimljivo za hrvatsku javnost je da se među kandidatima spominje i premijer Andrej Plenković – donosi danas.hr.

Tako ga Aftonbladet predstavlja kao “Glas s istoka“, no valja napomenuti da još uvijek nema službenih kandidatura, pa je sve u sferi nagađanja.

-Zemlje istočne i srednje Europe dugo su se osjećale zanemarenima u raspodjeli teških pozicija moći u EU-u i NATO-u. Stoga bi ovo mjesto moglo biti otvoreno za dugogodišnjeg rumunjskog predsjednika Klausa Iohannisa. Ili možda za hrvatskog premijera Plenkovića – piše Aftonbladet, a prenosi danas.hr.

Među ostalim kandidatima spominju finsku premijerku na odlasku Sannu Marin te Danca Andersa Fogha Rasmussena, ali uz napomenu kako je malo vjerojatno da se na mjestu glavnog tajnika NATO-a nađe treći Nordijac zaredom.

Drugi favorit, prema švedskom listu, aktualna je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, a njezina rezerva bila bi njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock.

Spominju se i estonska premijerka Kaja Kallas, nizozemski premijer Mark Rutte, ali i španjolski premijer Pedro Sánchez. Kao ‘džokera’ iz naslova, Aftonbladet spominje samog Stoltenberga koji bi, kako pišu, mogao odgoditi povratak kući u Norvešku ako se do rujna ne pojavi neki konkretna kandidatura.

www.sjever.hr / danas.hr
07.04.2023.

Input your search keywords and press Enter.