Now Reading:
STIŽE 16. GFUK I PO ZAGORJU! “Ovogodišnje raskošno izdanje Festivala donosi brojne predstave i programe”
Full Article 5 minutes read

STIŽE 16. GFUK I PO ZAGORJU! “Ovogodišnje raskošno izdanje Festivala donosi brojne predstave i programe”

Pred nama je 16. izdanje Glumačkog festivala u Krapini koje donosi četiri kazališna naslova u Krapini i osam predstava po Zagorju, a najavljeno je to na konferenciji za medije održanoj u četvrtak u Krapini.

Kako je na samom početku istaknuo predsjednik Kulturne udruge “GFUK”, Adam Končić, Festival počinje odmah nakon Uskrsa, točnije 14. travnja, a trajat će 17 dana, sve do 30. travnja.

– Nakon dvije pandemijske godine došli smo u svoju staru kolotečinu već s prošlogodišnjim izdanjem, a ove je godine pred nama vrlo raskošno izdanje Festivala, s puno predstava i programa – rekao je Končić te nastavio:

– Naša udruga je do sada producirala dvije vlastite predstave “Nikad nije prekasno” i “Idi pa vidi”, a za Valentinovo je u Klubu kazališta Komedija u Zagrebu u našoj koprodukciji premijerno izvedena glazbeno-poetska predstava “Kaj je ljubav“. Riječ je o mom autorskom projektu kojim ćemo otvoriti festival te ga reprizno odigrati na dan zatvaranja 30. travnja. Iznjedrili smo našu treću predstavu i jako smo ponosni, pogotovo stoga što produkciju potpisujemo s renomiranom zagrebačkom kućom, gdje smo kolege glazbenici i ja stalno zaposleni. To je simbioza između GFUK-a i Komedije koja je vrlo uspješno zaživjela i iza nas je već šest izvedbi. Ova je predstava već okrunjena nagradom na 16. Gumbekovim danima za posebni doprinos očuvanju kabaretske forme – kazao je Končić.

Kako je pojasnio u nastavku, svoje mjesto u ovogodišnjoj programskoj knjižnici pronašla i nova moneta koja je vezana uz predstavu “Kaj je ljubav” te će se na njezinoj prvoj izvedbi 14. travnja i izvedbi 30. travnja naplaćivati simbolični ulaz od svega 5 eura. Ostale predstave su 10 eura, a isto tako ulaznica za grupu od dvadeset ili više osoba donosi popust od 20 posto.

Najavio je Končić i treće ljetno izdanje Festivala po prekrasnim lokacijama diljem Zagorja u terminu od 23. lipnja do 2. srpnja, čime će nastaviti uspješnu suradnju s Muzejima Hrvatskog zagorja.

Turistička zajednica Grada Krapine također je jedan od suorganizatora GFUK-a, a direktorica Nedeljka Vodolšak istaknula je kako će se predstava “Kaj je ljubav”, kojom se zatvara Festival, održati u Muzeju krapinskih neandertalaca uz 830. obljetnicu spominjanja Grada Krapine, a sama suradnja s GFUK-om nastaviti će se i u sklopu programa Ljeto u Krapini na takozvanoj ljetnoj pozornici.

Ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Krapina Grozdana Pavlović naglasila je pak kako POU već 16. godinu sudjeluje kao suorganizator Glumačkog festivala u Krapini i čitav niz ovih godina osigurava logistički i operativni tim za organizaciju predstava. Pavlović je isto tako dodala kako će kroz tri vikenda u Festivalskoj dvorani biti odigrane kazališne predstave za koje je već u tijeku prodaja ulaznica.

Izvedbom svojih predstava na ovogodišnjem izdanju GFUK-a predstavit će se i Kazalište Moruzgva, a kako je objasnila ravnateljica Kazališta i poznata hrvatska glumica, Ecija Ojdanić, radi se o dvije predstave.

– Jedna je od njih je veća i riječ je o predstavi “Tvorničke postavke”, a koja je rezultat režiranja jedne od naših najvećih hrvatskih glumica Ksenije Marinković. Predstava je od premijere u listopadu odigrana već preko 40 puta diljem Hrvatske. U njoj igra odličan i razigran ansambl koji predvodi Ana Begić Tahiri, Iva Jerković, Amar Bukvić i Ivan Čuić, a riječ je o komediji o dva bračna para koji se međusobno ispremiješaju i na kraju shvate da je ono što imaju doma ipak dovoljno dobro – rekla je Ojdanić te objasnila kako je druga predstava “Čudo”, a koja je također već imala više od 60 izvedbi u godinu dana.

“Tvorničke postavke” će biti odigrane u Klanjcu, Varaždinskim Toplicama, Brdovcu i Tuhlju, a predstava “Čudo” će igrati u Donjoj Bistri i u Maču.

Krapinski gradonačelnik Zoran Gregurović istaknuo je kako je GFUK prepoznat ne samo u Krapini nego i u cijelom Zagorju, a i kako u kalendaru događanja ima svoje neizostavno mjesto.

– Ovaj Festival volim jer sam se kao učenik u školi bavio s glumom te sam sudjelovao na LiDraNu i imam ljubav prema kazalištu – dodao je gradonačelnik.

Konferenciji za medije prisustvovao je i krapinsko – zagorski župan Željko Kolar te istaknuo kako je repertoar ovogodišnjeg izdanja impresivan te vjeruje kako će se tražiti karta više.

– Ono što je meni kao županu bitno je da se predstave ne odigravaju samo u našoj Krapini, nego i na području čitavog Zagorja. GFUK je postao jedan nezaobilazan kulturni društveni događaj koji se iščekuje i kojim smo dobili jednu veliku kvalitetu, a koju prije Festivala nismo imali – rekao je Kolar te dodao da se nada kako će zadovoljni biti i gosti odnosno glumačke družine koje će posjetiti Zagorje jer bitno je da zadovoljstvo suradnjom bude obostrano te da se u kontinuitetu nastavi i sljedećih godina.

– Veselim se festivalu, veselim se kazališnim predstavama koje će posjetiti i Krapinu i naše okolne gradove i općine. Pozivam sve da se požure i rezerviraju kartu, da pogledaju sjajne predstave koje su pred nama. Svim glumicama i glumcima koji dolaze u Krapinu i okolne krajeve želim da se ugodno osjećaju i da nam se vrate s nekim drugim predstavama – poručio je za kraja krapinsko – zagorski župan Kolar.

www.sjever.hr
06.04.2023.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.