Now Reading:
STIŽE 16. GFUK I PO ZAGORJU! “Ovogodišnje raskošno izdanje Festivala donosi brojne predstave i programe”
Full Article 5 minutes read

STIŽE 16. GFUK I PO ZAGORJU! “Ovogodišnje raskošno izdanje Festivala donosi brojne predstave i programe”

Pred nama je 16. izdanje Glumačkog festivala u Krapini koje donosi četiri kazališna naslova u Krapini i osam predstava po Zagorju, a najavljeno je to na konferenciji za medije održanoj u četvrtak u Krapini.

Kako je na samom početku istaknuo predsjednik Kulturne udruge “GFUK”, Adam Končić, Festival počinje odmah nakon Uskrsa, točnije 14. travnja, a trajat će 17 dana, sve do 30. travnja.

– Nakon dvije pandemijske godine došli smo u svoju staru kolotečinu već s prošlogodišnjim izdanjem, a ove je godine pred nama vrlo raskošno izdanje Festivala, s puno predstava i programa – rekao je Končić te nastavio:

– Naša udruga je do sada producirala dvije vlastite predstave “Nikad nije prekasno” i “Idi pa vidi”, a za Valentinovo je u Klubu kazališta Komedija u Zagrebu u našoj koprodukciji premijerno izvedena glazbeno-poetska predstava “Kaj je ljubav“. Riječ je o mom autorskom projektu kojim ćemo otvoriti festival te ga reprizno odigrati na dan zatvaranja 30. travnja. Iznjedrili smo našu treću predstavu i jako smo ponosni, pogotovo stoga što produkciju potpisujemo s renomiranom zagrebačkom kućom, gdje smo kolege glazbenici i ja stalno zaposleni. To je simbioza između GFUK-a i Komedije koja je vrlo uspješno zaživjela i iza nas je već šest izvedbi. Ova je predstava već okrunjena nagradom na 16. Gumbekovim danima za posebni doprinos očuvanju kabaretske forme – kazao je Končić.

Kako je pojasnio u nastavku, svoje mjesto u ovogodišnjoj programskoj knjižnici pronašla i nova moneta koja je vezana uz predstavu “Kaj je ljubav” te će se na njezinoj prvoj izvedbi 14. travnja i izvedbi 30. travnja naplaćivati simbolični ulaz od svega 5 eura. Ostale predstave su 10 eura, a isto tako ulaznica za grupu od dvadeset ili više osoba donosi popust od 20 posto.

Najavio je Končić i treće ljetno izdanje Festivala po prekrasnim lokacijama diljem Zagorja u terminu od 23. lipnja do 2. srpnja, čime će nastaviti uspješnu suradnju s Muzejima Hrvatskog zagorja.

Turistička zajednica Grada Krapine također je jedan od suorganizatora GFUK-a, a direktorica Nedeljka Vodolšak istaknula je kako će se predstava “Kaj je ljubav”, kojom se zatvara Festival, održati u Muzeju krapinskih neandertalaca uz 830. obljetnicu spominjanja Grada Krapine, a sama suradnja s GFUK-om nastaviti će se i u sklopu programa Ljeto u Krapini na takozvanoj ljetnoj pozornici.

Ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Krapina Grozdana Pavlović naglasila je pak kako POU već 16. godinu sudjeluje kao suorganizator Glumačkog festivala u Krapini i čitav niz ovih godina osigurava logistički i operativni tim za organizaciju predstava. Pavlović je isto tako dodala kako će kroz tri vikenda u Festivalskoj dvorani biti odigrane kazališne predstave za koje je već u tijeku prodaja ulaznica.

Izvedbom svojih predstava na ovogodišnjem izdanju GFUK-a predstavit će se i Kazalište Moruzgva, a kako je objasnila ravnateljica Kazališta i poznata hrvatska glumica, Ecija Ojdanić, radi se o dvije predstave.

– Jedna je od njih je veća i riječ je o predstavi “Tvorničke postavke”, a koja je rezultat režiranja jedne od naših najvećih hrvatskih glumica Ksenije Marinković. Predstava je od premijere u listopadu odigrana već preko 40 puta diljem Hrvatske. U njoj igra odličan i razigran ansambl koji predvodi Ana Begić Tahiri, Iva Jerković, Amar Bukvić i Ivan Čuić, a riječ je o komediji o dva bračna para koji se međusobno ispremiješaju i na kraju shvate da je ono što imaju doma ipak dovoljno dobro – rekla je Ojdanić te objasnila kako je druga predstava “Čudo”, a koja je također već imala više od 60 izvedbi u godinu dana.

“Tvorničke postavke” će biti odigrane u Klanjcu, Varaždinskim Toplicama, Brdovcu i Tuhlju, a predstava “Čudo” će igrati u Donjoj Bistri i u Maču.

Krapinski gradonačelnik Zoran Gregurović istaknuo je kako je GFUK prepoznat ne samo u Krapini nego i u cijelom Zagorju, a i kako u kalendaru događanja ima svoje neizostavno mjesto.

– Ovaj Festival volim jer sam se kao učenik u školi bavio s glumom te sam sudjelovao na LiDraNu i imam ljubav prema kazalištu – dodao je gradonačelnik.

Konferenciji za medije prisustvovao je i krapinsko – zagorski župan Željko Kolar te istaknuo kako je repertoar ovogodišnjeg izdanja impresivan te vjeruje kako će se tražiti karta više.

– Ono što je meni kao županu bitno je da se predstave ne odigravaju samo u našoj Krapini, nego i na području čitavog Zagorja. GFUK je postao jedan nezaobilazan kulturni društveni događaj koji se iščekuje i kojim smo dobili jednu veliku kvalitetu, a koju prije Festivala nismo imali – rekao je Kolar te dodao da se nada kako će zadovoljni biti i gosti odnosno glumačke družine koje će posjetiti Zagorje jer bitno je da zadovoljstvo suradnjom bude obostrano te da se u kontinuitetu nastavi i sljedećih godina.

– Veselim se festivalu, veselim se kazališnim predstavama koje će posjetiti i Krapinu i naše okolne gradove i općine. Pozivam sve da se požure i rezerviraju kartu, da pogledaju sjajne predstave koje su pred nama. Svim glumicama i glumcima koji dolaze u Krapinu i okolne krajeve želim da se ugodno osjećaju i da nam se vrate s nekim drugim predstavama – poručio je za kraja krapinsko – zagorski župan Kolar.

www.sjever.hr
06.04.2023.

Input your search keywords and press Enter.