Now Reading:
Kajtazi komentirao položaj Roma u Hrvatskoj: Ne postoje nacionalnosti i pripadnost, nego čovjek i nečovjek
Full Article 2 minutes read

Kajtazi komentirao položaj Roma u Hrvatskoj: Ne postoje nacionalnosti i pripadnost, nego čovjek i nečovjek

Povodom Svjetskog dana Roma saborski zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi komentirao je položaj Roma u Hrvatskoj.

Kajtazi je zadovoljan što je UNESCO priznao romski jezik kao kulturnu baštinu na njihovu inicijativu, a smatra da je to plod dugogodišnjeg rada. Sretan je i što danas na njihove manifestacije dolaze visoki dužnosnici, što prije nije bio slučaj.

Posebno sam sretan što unatrag 15 godina nismo više nevidljivi i na naša događanja dolaze i visoki dužnosnici. Kad sam ušao u Sabor, nije bilo tako. Obilježavanje našeg dana bilo je na livadi, u birtijama, ispod mosta. Kad imate podršku visoko pozicioniranih ljudi, lakše se rješavaju pitanja – rekao je za N1 Hrvatska, a prenosi Net.hr.

Kajtazi je otkrio i „novu praksu Roma” kojom žele lakše do kredita.

Romi su počeli mijenjati imena i prezimena da bi dobili kredit i slično, imamo na tisuće slučajeva. Postoje kvote, ne treba biti deset studenata, neka budu dva. Za 10 godina bismo imali i visoko obrazovane, tako se počinje. S druge strane ne treba generalizirati nego dati priliku svakome. Mi Romima ne damo priliku. Ne postoje nacionalnosti i pripadnost, nego čovjek i nečovjek – poručio je Kajtazi.

Prokomentirao je i sukobe Roma s policijom, ali i govor mržnje koji je još uvijek aktualan.

-Ovih dana ću se prvi put naći s načelnikom policije u Međimurskoj županiji, vjerujem da ćemo naći neko rješenje jer se bojim imajući u vidu da interventna policija ulazi u romsko naselje kad se zabavljaju jer je glasna glazba. Donedavno nisu imali kulturnog sadržaja – 2.500 stanovnika u naselju bez kulturnog sadržaja. Trebamo težiti tome da i većinsko stanovništvo može živjeti u romskim naseljima – ističe Kajtazi te dodaje da neki kafići i druga mjesta u Međimurju brane ulaz Romima.

Foto: arhiva
sjever.hr/n1info.hr/net.hr
06.04.2023.

Input your search keywords and press Enter.