Now Reading:
Župan Kolar i organizatori 500. “Kostelske uskrsne pištole” na prijemu kod predsjednika Zorana Milanovića
Full Article 1 minutes read

Župan Kolar i organizatori 500. “Kostelske uskrsne pištole” na prijemu kod predsjednika Zorana Milanovića

Povodom skorog održavanja 500. “Kostelske uskrsne pištole”, predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović razgovarao je danas sa krapinsko – zagorskim županom Željkom Kolarom, gradonačelnikom Pregrade Markom Vešligajem, direktoricom Turističke zajednice područja Srce Zagorja Karolinom Hostić te predstavnicima Povijesne postrojbe Kostelska pištola – Keglevićeva straža Kostel Milanom Flegarom, Zlatkom Mikulašem i Milanom Horvatom.

Jubilarna 500. “Kostelska uskrsna pištola” održat će se uoči Uskrsa, u subotu 8. travnja, na tradicionalnoj lokaciji srednjovjekovne utvrde Kostelgrad i to pod pokroviteljstvom predsjednika Milanovića. Organizatori su pozvali predsjednika da osobno dođe na jubilarno izdanje njihove manifestacije, što je on i prihvatio.

Na sastanku su ga upoznali s poviješću te manifestacije koja je započela 1523. godine kao običaj uskrsnog pucanja i obilježavanje dolaska proljeća i buđenja života, a danas je ne samo čuvanje originalne tradicije i predanja stanovnika Kostela nego i značajna turistička atrakcija. Odlukom Povjerenstva za nematerijalnu kulturnu baštinu Ministarstva kulture, od 2012. godine taj običaj ima i svojstvo nematerijalnog kulturnog dobra.

www.sjever.hr
05.04.2023.

Input your search keywords and press Enter.