Now Reading:
AFERA SORTIRNICA Za četvero uhićenih zatražen istražni zatvor, za Horvata ne jer je prestar
Full Article 2 minutes read

AFERA SORTIRNICA Za četvero uhićenih zatražen istražni zatvor, za Horvata ne jer je prestar

Nakon pokretanja akcije, Ured europskog javnog tužitelja izvijestio je kako provjerava sumnje da je petero uhićenih počinilo kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti vezano uz postupke javne nabave u okviru projekta izgradnje postrojenja u Mihačevoj Dragi – donosi Index.

Nakon ispitivanja zatražili su zatvor za četvero osumnjičenih, a za jednog ne. Riječ je o 80-godišnjem Đuri Horvatu, vlasniku međimurske tvrtke Tehnix za kojeg nije zatražen istražni zatvor zbog, kako doznaje N1, njegove dobi. Ročište na sudu zakazano je za 13 sati, na njemu će se odlučivati o pritvoru za bivšu pročelnicu riječkog gradskog Odjela za komunalni sustav Irenu Miličević, njenog suradnika Eddyja Ropca, direktoricu riječke Čistoće Jasnu Kukuljan i Darka Žagara iz čakovečke tvrtke Žagar. 

Podsjetimo, zbog malverzacija s europskim novcem pri izgradnji riječke sortirnice otpada, Ured Europskog javnog tužitelja pokrenuo je istragu kojom je obuhvaćena i međimurska tvrtka Tehnix iz Donjeg Kraljevca koja je na štetu Kohezijskog fonda EU i hrvatskog proračuna nezakonito zaradila preko pola milijuna eura. U aferi sortirnica osumnjičeni su bivša pročelnica riječkog gradskog Odjela za komunalni sustav Irena Miličević, njezin suradnik, savjetnik za kapitalne investicije u Odjelu za komunalni sustav Eddy Ropac, direktorica riječke Čistoće Jasna Kukuljan, direktor međimurske tvrtke Tehnix Đuro Horvat i Darko Žagar iz čakovečke tvrtke Žagar, koja je izvela projektiranje i projektantski nadzor.

U aferi sortirnica osumnjičeni su bivša pročelnica riječkog gradskog Odjela za komunalni sustav Irena Miličević, njezin suradnik, savjetnik za kapitalne investicije u Odjelu za komunalni sustav Eddy Ropac, direktorica riječke Čistoće Jasna Kukuljan, direktor međimurske tvrtke Tehnix Đuro Horvat i Darko Žagar iz čakovečke tvrtke Žagar, koja je izvela projektiranje i projektantski nadzor.

Istražitelji sumnjaju da je Horvatova tvrtka Tehnix posao gradnje sortirnice dobila na namještenom natječaju koji je EU sufinancirala s 31 milijun kuna. Sumnja se da je projekt ukupno vrijedan oko 37 milijuna kuna preplaćen za čak pola milijuna eura.

EPPO je izvijestio i da je istražnom sucu Županijskog suda u Zagrebu predložio blokadu bankovnog računa osumnjičene tvrtke, odnosno “određivanje privremene mjere osiguranja oduzimanja imovinske koristi”, prenosi Index.

www.sjever.hr / index.hr / n1
05.04.2023.

Input your search keywords and press Enter.