Now Reading:
Krapinsko-zagorska županija najbolja po proračunskim izdvajanjima u najvažnija područja – čak sedam puta među prvih pet!
Full Article 3 minutes read

Krapinsko-zagorska županija najbolja po proračunskim izdvajanjima u najvažnija područja – čak sedam puta među prvih pet!

Prema proračunskim analizama za 2020. godinu, Krapinsko-zagorska županija bila je čak sedam puta među prvih pet županija u 14 područja te tako i vodeća u odnosu na ostale županije, gleda li se proračunsko izdvajanje per capita.

Četvrta je pak bila sa šest vodećih pozicija kada je riječ o udjelu izdvojenih sredstava iz proračuna. Analize se rade na temelju podataka iz konsolidiranih proračuna, piše portal Župan.hr.

U dosad obrađenim analizama za 2021. godinu, Krapinsko-zagorska županija bila je u top pet županija po izdvajanju za vrtiće, pa je tako izdvojila iz proračuna za predškolski odgoj po stanovniku 4,69 kuna, po djetetu 174,54 kune, odnosno 0,06 posto proračunskog udjela. I po izdvajanju za obrazovanje i u 2021. je bila u top pet. Za obrazovanje je izdvojila gotovo 41 posto proračuna, odnosno 3,3 tisuće kuna po stanovniku.

Županija prijatelj djece

Krapinsko-zagorska županija je jedna od tek dvije županije koja ima status Županija prijatelj djece, a osim što je u top pet županija je po izdvajanju za predškolski odgoj i obrazovanje, jedna je od vodećih u kojoj su kroz program ruralnog razvoja izgrađeni novi vrtići, čije su projekte prijavljivali njeni gradovi i općine. Kroz program ruralnog razvoja za ukupno 17 dječjih vrtića je ugovoreno za  gradnju, dogradnju ili opremanje 109 milijuna kuna. Kroz NPOO je nedavno odobreno za gradnju, dogradnju ili opremanje 12 dječjih vrtića.

„Da bi mlade obitelji motivirali da imaju djecu, moramo im osigurati dobro plaćeno radno mjesto, a nakon toga i dobre uvjete za smještaj djece u vrtići i školu – ističe župan Željko Kolar.

-Imamo niz mjera, od suradnje s roditeljima, pomoći od samog rođenja djece pa imamo mjere za darivanje novorođenčadi, za ranu prevenciju, ulaganje u vrtiće, osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje te stvaranje uvjeta za otvaranje radnih mjesta. Sve su to ključne stvari kako bi se popravila demografska slika – poručio je župan.

Čak 40 posto ovogodišnjeg proračuna planirano za obrazovanje

Krapinsko-zagorska županija je lani za obrazovanje, programe u kulturi, sportu i tehničkoj kulturi izdvojila 88,53 milijuna kuna. U 2023. godini u planu je za obrazovanje izdvojiti 19,3 milijuna eura (145,4 milijuna kuna), odnosno 40 posto Županijskog proračuna. Lani su izdvojena sredstva za povećanje plaća pomoćnicima u nastavi.

U novoj financijskoj perspektivi velika šansa su i novci za gradnju novih škola i sportskih dvorana. Kako je lani župan izjavio pripremljeni su projekti u obrazovanju vrijedni oko 700 milijuna kuna.

Županija ima 428 stipendista

Krajem prošle godine dodijeljene su studentske stipendije za ovu akademsku godinu i to ukupno 71 stipendija u tri kategorije – za izvrsnost, po socijalnom kriteriju i za deficitarna zanimanja. Trenutačno Županija ima 428 stipendista, 113 studentskih i 315 učeničkih. Ove je godine za stipendije osigurano 305,3 tisuće eura, piše Župan.hr.

Stipendije su i poticaj da se ostane u Županiji i nastavi raditi. Županija brine i o radnim mjestima, a kako je analiza portala Župan pokazala, među vodećima su i po potporama obrtnicima u 2020. godini.

Krapinsko-zagorska županija je u 2022. godini u gospodarstvo uložila 7,2 milijuna kuna te gotovo 1,9 milijuna u komunalnu infrastrukturu. Za ovu godinu planira se izdvajanje od 1,1 milijuna eura (8,6 milijuna kuna) za gospodarstvo te 708 tisuća eura (5,3 milijuna kuna) za promet i komunalnu infrastrukturu.

sjever.hr/zupan.hr
04.04.2023.

Input your search keywords and press Enter.