Now Reading:
Župan Kolar: Dobili smo znatna sredstva iz Fonda solidarnosti, a dobit ćemo još i više. Uskoro ide novi rebalans proračuna
Full Article 5 minutes read

Župan Kolar: Dobili smo znatna sredstva iz Fonda solidarnosti, a dobit ćemo još i više. Uskoro ide novi rebalans proračuna

Skupština Krapinsko-zagorske županije prihvatila je prvu ovogodišnju izmjenu proračuna. Proračun tako sada iznosi 227,6 milijuna eura što je za 12 % ili 25,4 milijuna eura više u odnosu na proračun za 2023. godinu koji je iznosio 202,3 milijuna eura. Riječ je o proračunu sa sredstvima svih proračunskih korisnika.

Kada se gleda proračun bez sredstava proračunskih korisnika, zdravstvenih ustanova i sl., onda proračun iznosi 72,7 milijuna eura što je za 54 posto ili 25,4 milijuna eura više u odnosu na proračun Krapinsko-zagorske županije za 2023., a koji je prihvaćen krajem prošle godine.

-Prvi smo rebalans proračuna morali raditi praktički već u prvom kvartalu iz razloga povećanja prihoda iz Fonda solidarnosti. Mi smo za 20-ak milijuna eura povećali ta sredstva u odnosu na planirana jer je izmjena Zakona omogućila jedinicama lokalne samouprave da se po skraćenom postupku javljaju na natječaje vraćanja infrastrukture stradale od potresa u prvobitno stanje – pojasnio je Kolar.

Tako se najveće povećanje odnosi na sredstva iz Europske unije odnosno na sredstva Fonda solidarnosti koja služe za obnovu javnih objekata stradalih u potresu kao i prometnica a tu su i sredstva za sanaciju klizišta. Ukupno se radi o čak 20,5 milijun eura za tu namjenu od čega Županijska uprava za ceste dobiva novih 10 milijuna eura iz Fonda solidarnosti, dok će županija, kao provedbeno tijelo, gradovima i općina proslijediti iznos od također 10 milijuna eura namijenjenih za sanaciju šteta od potresa.

Na zadnjem dolasku potpredsjednika Vlade i ministra graditeljstva Branka Bačića taj je iznos još povećan, ali s obzirom na to da i dalje pristižu zahtjevi jedinica lokalne samouprave i našeg ŽUC-a, zadnji iznos nismo stavljali u rebalans proračuna, nego samo onaj dogovoren do prošlog tjedna – dodatno je pojasnio Kolar te nastavio:

-Najavljujem da ćemo na sljedećoj sjednici Županijske skupštine ići u drugu izmjenu proračuna KZŽ, ponovno s povećanjem sredstava iz Fonda. Ta je stavka sada bila 20,1 milijun eura i 4,1 milijun eura je povećanje sredstava iz proračuna, znači poreza na dohodak. Nakon analize prvih mjeseci vidjeli smo da nam se prihodi jako dobro pune. Manje-više sve tvrtke išle su s povećanjem plaće svojim radnicima i to se osjeti na našem proračunu koji smo mi vrlo oprezno i konzervativno pripremali, s obzirom na rat u Ukrajini. Sada su ipak potvrđene naše pretpostavke da će se proračun puniti bolje od napravljene projekcije, stoga smo išli u izmjenu proračuna – zaključio je temu izmjene proračuna župan Kolar.

Jedna od središnjih tema sjednice bila su i izvješća zdravstvenih ustanova. Tako su prihvaćena izvješća o radu kao i financijska izvješća Doma zdravlja Krapinsko-zagorske županije, Zavoda za hitnu medicinu Krapinsko-zagorske županije, Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana, Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice, Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice, Zavoda za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije te izvješća Ljekarne Krapinsko-zagorske županije.

Što se tiče Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana ona je u protekloj godini imala za 10,3 posto više prihode, odnosno radi se o 212 milijuna kuna. Ukupni rashodi bili su gotovo 225 milijuna kuna ili za 6,8 posto veći u odnosu na 2021. Time je OB Zabok u protekloj godini zabilježila manjak od gotovo 12,9 milijuna kuna.

Manjak prihoda zabilježila je i Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice u iznosu od 16 milijuna kuna, dok je Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice zabilježila višak prihoda nešto iznad 2 milijuna kuna. Pozitivan rezultat ima i Dom zdravlja Krapinsko-zagorske županije kao i Zavod za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije koji bilježi višak prihoda od pola milijuna kuna.

Ljekarne Krapinsko-zagorske županije bilježe višak prihoda od gotovo 1,6 milijuna kuna dok je Zavod za hitnu medicinu Krapinsko-zagorske županije imao manjak od 234 tisuće kuna.

Dodajmo i da je prihvaćen izvještaj o radu i financijskom poslovanju za 2022. godinu Doma za žrtve nasilja u obitelji NOVI POČETAK.

Na Skupštini se raspravljalo i o općem stanju sigurnosti na području Krapinsko-zagorske županije za prošlu godinu. Prema informacijama iz Policijske uprave krapinsko-zagorske povoljno stanje odnosi se na stanje kretanja kriminaliteta. Ovdje svakako treba izdvojiti da ukupna razriješenost svih kaznenih dijela iznosi 80,7 posto dok je državni prosjek 71,9.

Što se tiče prometnih nesreća njih je u protekloj godini bilo točno 700. Od toga broja, na cestama Krapinsko-zagorske županije u protekloj je godini smrtno stradalo sedam osoba, dok je teško ozlijeđeno 70 osoba.

Što se tiče narušavanja javnog reda i mira broj prekršaja je manji u odnosu na 2021. godinu za 11 posto.

Nastavila su se i pozitivna kretanja na tržištu rada o čemu se također raspravljalo na Skupštini. Prema posljednjim podacima Zavoda za zapošljavanje od ožujka prosječni broj zaposlenih povećao se za 1,5% (567 osoba) u usporedbi s 2021. godinom. Istodobno, broj nezaposlenih smanjio se za 16,5% (394 osobe), što je dovelo do povećanja ukupnog broja aktivnog stanovništva za 0,4% (173 osobe).

Budući je za tri tjedan obilježavanje Dana županije Skupštinari su donijeli odluku o dodjeli javnih priznanja. Plaketu za životno djelo posthumno će biti dodijeljena Tihomiru Premužaku, dugogodišnjem predsjedniku Uprave tvrtke Vetropack Straža. Plaketu za doprinos ugledu i promociji Krapinsko-zagorske županije u zemlji i svijetu dobit će prof. dr. Dragan Primorac i Branko Krkalo.

Plakete za iznimna postignuća u protekloj godini idu Snježani Kovačević i HPD-u “Cesargrad” iz Klanjca. Povelju Krapinsko-zagorske županije dobiva tvrtka Alati Stuhne, Restoran Villa Zelenjak, DVD Lobor i Josip Martinec. Ovo priznanje posthumno će se dodijeliti i poznatom fotografu i novinaru Krunoslvu Pavlini.

sjever.hr
03.04.2023.

Input your search keywords and press Enter.