Now Reading:
Za prelazak na obnovljive izvore energije u obiteljskim kućama Međimurska županija dodjeljuje bespovratna sredstva – Posavec: Pomoć ide direktno prema našim građanima
Full Article 3 minutes read

Za prelazak na obnovljive izvore energije u obiteljskim kućama Međimurska županija dodjeljuje bespovratna sredstva – Posavec: Pomoć ide direktno prema našim građanima

Međimurska županija raspisala je javni poziv za dodjelu bespovratnih financijskih sredstava građanima Međimurja za prelazak na obnovljive izvore energije, za što je upravo u posljednjih nekoliko tjedana stiglo dosta upita građana.

-Odlučili smo zajedno sa našim stručnim službama osmisliti javni poziv, kako bismo iz proračuna sufinancirali povećanje korištenja obnovljivih izvora energije na području Međimurja. Cilj ovog javnog poziva je da pomoć ide direktno prema građanima županije kada je riječ o obiteljskim kućama. Javni poziv u ponedjeljak je objavljen na internetskim stranicama Međimurske županije i bit će otvoren sve do iskorištavanja predviđenih sredstava – pojasnio je župan Matija Posavec dodajući da je riječ o pilot projektu za kojeg je u ovoj fazi osigurano 60 tisuća eura.

-Radi se o sredstvima za izradu energetskih certifikata ili za pomoć prilikom izrade glavnog projekta sukladno kriterijima na koji se mogu svi građani koji zadovoljavaju uvjete javiti – poručio je Posavec.

Ujedno je najavio da, ako bude postojao veliki interes u što osobno vjeruje, Županija ima mogućnosti dodatnog povećanja sredstava. Posavec je pozvao građane da se jave na natječaj dok im kroz savjete može pomoći i MENEA, dajući im sve potrebne informacije.

Alen Višnjić, direktor Međimurske energetske agencije pojasnio je da su prihvatljivi prijavitelji punoljetne fizičke osobe, građani s prebivalištem na području Međimurske županije najmanje 30 dana prije javljanja na poziv.

-Treba posjedovati dokaz o vlasništvu nad objektom, a obiteljska kuća treba biti na području Međimurske županije i imati sve dozvole sukladno važećem Zakonu o gradnji, može imati najviše tri stambene jedinice i najviše 600 kvadrata bruto građevinske površine.

Prvi dio sufinanciranja odnosi se na izradu energetskog certifikata ili glavnog projekta za fotonaponsku elektranu, a drugi dio na sufinanciranje provedbe mjera radova na sustavima koji koriste obnovljive izvore energije. Prijavitelj može podnijeti samo jednu prijavu, nije prihvatljivo da prijavitelj sam kupuje opremu pa plaća samo izvođenje radova – objasnio je Višnjić dodajući da koliko se ide na mjeru gradnje sustava, taj sustav mora ostati u vlasništvu građana najmanje dvije godine nakon provedbe mjera.

Pročelnik županijskog Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam Darko Radanović istaknuo je da živimo u doba energetske krize na globalnoj razini i promjenama svojeg ponašanja možemo utjecati na uštedu energije i smanjenje troškova.

.Neke od dugoročnijih mjera su upravo te investicije koje ovim pozivom želimo potaknuti, da se građani okrenu prema obnovljivim izvorima energije – rekao je Radanović.

Istaknuo je i da Međimurska županija danas objavljuje i javni poziv za dodjelu bespovratnih potpora poduzetnicima po programu potpora male vrijednosti za financijske potpore.

-Radi se o programu potpora za sufinanciranje troškova izrade prijavne dokumentacije projektnih prijedloga koji se kandidiraju za dodjelu bespovratnih sredstava, HAMAG BICRO zajmove, HBOR kredite i prijavne dokumentacije temeljem zakona o poticanju ulaganja – kazao je Radanović.

Maksimalni iznos potpora je 2000 eura, a javni poziv koji se provodi već osmu godinu zaredom otvoren je do utroška sredstava, najkasnije do 1. prosinca.

a.kučić/sjever.hr
03.04.2023.

Input your search keywords and press Enter.