Now Reading:
Srednjoškolci u Zagorju imaju prijevoz do kraja školske godine, ali što će biti najesen??? Kolar poziva da se pronađe model koji je održiv!!!
Full Article 2 minutes read

Srednjoškolci u Zagorju imaju prijevoz do kraja školske godine, ali što će biti najesen??? Kolar poziva da se pronađe model koji je održiv!!!

Hoće li biti osiguran prijevoz srednjoškolaca do škola početkom ovog tjedna, bilo je pitanje koje je dominiralo u Krapinsko-zagorskoj županiji ovog vikenda.

Na svu sreću, iako je u subotu bilo najavljeno ukidanje 42 polaska po pojedinim linijama, dogovorom Županije i Presečki Grupe prijevoz srednjoškolaca osiguran je do kraja ove školske godine. No, što će biti najesen? O tome je u ponedjeljak govorio župan Željko Kolar.

Ponovio je kako je sektor putničkog prijevoza u velikim problemima, prije svega zbog odljeva radne snage posebice kada se nakon Schengena otvorila mogućnost odlaska vozača za bolje uvjete u Sloveniju. Tome je Kolar pridodao neadekvatnu odluku Vlade vezano uz cijene prijevoza po zonama za koju svi prijevoznici tvrde da je preniska.

-Doduše, Vlada je donijela za ovu godinu odluku povećanja za 20 posto na što se onda odlučila i lokalna te regionalna samouprava – izjavio je Kolar te napomenuo da je u jednom trenutku, za vrijeme pregovora i dogovora koji se konstantno provode, prijevoznik rekao da više ne može trpjeti gubitak na pojedinim linijama.

-Mi smo sve ovo vrijeme pokušali naći rješenje i nismo ga našli do petka kada je već prijevoznik javio svima da neće od početka travnja biti prijevoza na tim linijama. Probali smo i u subotu naći rješenje, ali nismo uspjeli i morali smo obavijestiti javnost. Svo to vrijeme smo bili na liniji sa prijevoznikom i našli se sa njime u nedjelju u 10.00 sati. Do 11.00 sati smo došli do zajedničkog dogovora da se ne ide u ukidanje tih linija – pojasnio je tijek događaja župan Kolar.

Kolar kaže da je njemu bilo najbitnije da se osigura prijevoz do kraja školske godine i to je postignuto. Kaže da se za iduću godinu treba postići novi model financiranja prijevoza, ali da se on osobno, kao i još 17 župana, ne slaže s novim prijedlogom resornog ministarstva jer bi svo povećanje palo na trošak županija.

Dodao je da nije spreman potpisati taj ugovor za koji unaprijed zna da nema osigurana sredstva. Pozvao je još jednom resorno ministarstvo, predstavnike Zajednice županija te prijevoznike da još jednom sjednu svi i dogovore model prijevoza koji će biti održiv.

s.kaladžija/sjever.hr
03.04.2023.

Input your search keywords and press Enter.