Now Reading:
Velika promjena na bankomatima od 1. travnja: Uvode se novi apoeni
Full Article 2 minutes read

Velika promjena na bankomatima od 1. travnja: Uvode se novi apoeni

Tri mjeseca nakon što smo uveli euro kao službenu valutu, kreće sljedeći korak njegove implementacije. Naime, bankomati će od 1. travnja biti opremljeni novčanicama od 50 i 100 eura, dok su do sada u većini slučajeva isplaćivali samo one od 10 i 20 eura. Ipak, novčanicama od 100 eura bit će opremljeni uglavnom bankomati na obali, prenosi Večernji list.

Bankomati će i dalje pohranjivati jednaku količinu novca – od 600 do 900 tisuća kuna – a koji ćete apoen dobiti ovisi o modelu bankomata, točnije, o broju kazeta koje se nalaze u njemu, izvještava RTL. U jedan uređaj stane otprilike 600 novčanica jednog apoena.

– Ako je manji model, manje je kazeta. Količina od 10 i 20 eura koja se stavljala vrlo brzo se praznila i zato je potreba za povećanjem iznosa vrijednosti u bankomatima, i zato se stavljaju novčanice od 50 i 100 eura – pojasnila je Lidija Stolica, predsjednica Hrvatskog ceha zaštitara.

A osim što su prilagođeni eurima, bankomati su sada i jače zaštićeni, dodala je Stolica. U uređaje je ugrađen sustav koji u slučaju pokušaja provale novčanice polijeva prepoznatljivom bojom koja nije periva, prenosi Večernji list.

Foto: arhiva

www.sjever.hr / www.večernji.hr
31.03.2023.

Input your search keywords and press Enter.