Now Reading:
U Varaždinu 2. kongres Hrvatske Alzheimer alijanse! Stričak: „Drago mi je da ste odlučili ovaj kongres održati kod nas jer smo upravo ovu godinu u našoj Županiji proglasili godinom zdravstva”
Full Article 3 minutes read

U Varaždinu 2. kongres Hrvatske Alzheimer alijanse! Stričak: „Drago mi je da ste odlučili ovaj kongres održati kod nas jer smo upravo ovu godinu u našoj Županiji proglasili godinom zdravstva”

U Hotelu Turist u Varaždinu se sve do 1. travnja održava 2. kongres Alzheimer alijanse kojeg su organizirali Hrvatsko društvo za Alzheimerovu bolest i psihijatriju starije životne dobi Hrvatskog liječničkog zbora i Klinika za psihijatriju Vrapče.

Samo otvorenje Kongresa upriličeno je u Županijskoj palači u Varaždinu u kojoj je sudionike, ugledne i eminentne profesore i stručnjake pozdravio župan Varaždinske županije Anđelko Stričak koji im je zaželio srdačnu dobrodošlicu te ugodan boravak u Varaždinu i Varaždinskoj županiji.

-Drago mi je da ste odlučili ovaj kongres održati kod nas jer smo mi upravo ovu godinu u našoj Županiji proglasili godinom zdravstva. Zdravstvo razvijamo u tri pravca, gradimo i uređujemo potrebne zdravstvene prostore, opremamo ih suvremenom medicinskom opremom te zainteresiranim liječnicima nastojimo omogućiti potrebne edukacije i specijalizacije – rekao je župan.

Stričak je istaknuo otvorenje Jedinice za liječenje moždanog udara na Odjelu za neurologiju u Općoj bolnici Varaždin te realizaciju projekta izgradnje nove zgrade Objedinjenog hitnog bolničkog prijema kao vrijedne investicije koje su odradili, a najavio je i nove projekte.

-Uskoro počinju radovi i na izgradnji Centralnog operacijskog bloka, dok je Spinalni centar u Varaždinskim Toplicama u završnoj fazi opremanja. Provodimo i niz manjih, ali vrijednih ulaganja u Domove zdravlja – rekao je župan te pohvalio i vrlo aktivan županijski Savjet za zdravlje koji provodi niz javnozdravstvenih akcija te organizira veliki broj predavanja i tribina vezanih za zdravstvenu tematiku.

Predsjednica Županijskog Savjeta za zdravlje, ujedno i članica Organizacijskog odbora Kongresa Spomenka Kiđemet-Piskač također je istaknula zadovoljstvo što se ovaj Kongres održava upravo u Varaždinskoj županiji.

-I mi u bolnici, ali i kao Županijski Savjet za zdravlje radimo na osvješćivanju javnosti da starenje nije jednako demencija, a želja nam je i cilj da članovi obitelji dovedu svoje starije članove na vrijeme liječniku kako bi se obradio dementni sindrom. Samo tako se na vrijeme može započeti liječenje. Sigurna sam kako će ovaj Kongres doprinijeti još boljem i jačem razumijevanju ove bolesti, a iskustva i znanja u liječenju koja ćemo imati prilike čuti biti će nam dragocjena – rekla je Kiđemet Piskač.

Ninoslav Mimica, voditelj Referentnog centra Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske za Alzheimerovu bolest i psihijatriju starije životne dobi istaknuo je kako će Kongres okupiti više od 150 sudionika.

Kongres obrađuje problematiku demencije kroz nekoliko tema kao što su; uloga obiteljske medicine i javnog zdravstva u promociji zdravog starenja, razvoj palijativne skrbi za osobe s demencijom, borba protiv stigme AB i drugih demencija, farmakološko liječenje, razvoj socijalnih ustanova za starije i nemoćne osobe.

Svečanom otvorenju Kongresa nazočili su i ravnatelj Opće bolnice Varaždin Damir Poljak, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, civilno društvo i hrvatske branitelje Ljubica Božić i Marijana Neuberg, pročelnica odjela za sestrinstvo na Sveučilištu Sjever.

Foto: varazdinska-zupanija.hr
sjever.hr/varazdinska-zupanija.hr
30.03.2023.

Input your search keywords and press Enter.