Now Reading:
U sklopu projekta “Tradicija na suvremen način” u Krapini nastavljene pripreme za Uskrsni sajam – Osam velikih pisanica krasit će centar, a čak 830 malih lebdjeti šetalištem
Full Article 4 minutes read

U sklopu projekta “Tradicija na suvremen način” u Krapini nastavljene pripreme za Uskrsni sajam – Osam velikih pisanica krasit će centar, a čak 830 malih lebdjeti šetalištem

Nakon što je nedavno, kao uvertira Uskrsnom sajmu, u Krapini predstavljen projekt “Tradicija na suvremen način”, isti je nastavljen u srijedu, u prostorima Gradske pekarnice Pekom u centru Krapine.

Riječ je o projektu koji kroz brojne aktivnosti i radionice te prigodna predavanja nastoji promovirati Uskrs u Zagorju na pomalo drugačiji, suvremen način prilagođen vremenu u kojem živimo. Projekt je podržan od strane Ministarstva turizma i sporta za promociju i jačanje kompetencija strukovnih i umjetničkih zanimanja za turizam, a u njega su uključene Srednja škola Pregrada i Škola za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok.

Tako su učenici zabočkog ŠUDIGO-a ukrasili izlog pekare, dok su pak učenici Srednje škole Pregrada pekari ustupili recepturu modernih mafina bez glutena za daljnju proizvodnju.

Voditeljica i koordinatorica projekta “Tradicija na suvremeni način”, Valerija Hržica objasnila je kako su se odlučili upravo za izradu muffina.

– Željeli smo povezati tradiciju i nešto zdravo, a budući da se radi o Uskrsu htjeli smo zadržati tradicionalne okuse pa smo tako spojili mak i limun u nečem suvremenom, a to je taj muffin bez glutena – pojasnila je Hržica dodavši kako su pak njihovi partneri na projektu, učenici ŠUDIGO-a izradili glinene posudice u kojima će muffine dijeliti na Uskrsnom sajmu.

Martina Bobek, učenica 3. K razreda iz Srednje škole Pregrada istaknula je kako je zadovoljna što sudjeluje na projektu i što je samim time, mlađima od sebe, odnosno osnovnoškolcima mogla pokazati kako se ovaj ukusan i zdrav desert izrađuje i što zapravo predstavlja zanimanje slastičara.

Da nema ljepšeg mjesta za predstavljanje projekta od grada Krapine, koja sama njeguje i čuva tradiciju, potvrdila je i ravnateljica ŠUDIGO-a Božica Šarić.

– Mi kroz projekt “Tradicija na suvremen način” tu tradiciju nastojimo osuvremeniti, modernizirati i prikazati neke nove forme u vizualnoj umjetnosti i dizajnu. Drago nam je što imamo priliku predstaviti ovaj projekt koji se već po četvrti put provodi u organizaciji ŠUDIGO-a – kazala je ravnateljica Šarić, dok je pak učenica 4. razreda industrijskog smjera ŠUDIGO-a, Magdalena Škreblin objasnila postupak izrade posudica za muffine.

Radili smo ih od gline i glazirali ih. Riječ je o tradicionalnom materijalu kojeg smo koristili na jedan suvremeniji način, kako bi same posudice izgledale malo modernije – pojasnila je Magdalena te dodala kako im je posebno zanimljivo bilo uređivanje izloga pekare, pošto do sada još nisu radili nešto takvo.

Katarina Posilović, direktorica tvrtki Krakom/Pekom zahvalila je što su upravo njih izabrali kao partnere na projektu.

– Riječ je o projektu koji je vrlo zanimljiv i vrlo inovativan te se nadam da će ispuniti očekivanja svih jer naime jako smo se potrudili, posebice djeca – rekla je Posilović.

Kao jedan od partnera, na projektu sudjeluje i Turistička zajednica grada Krapine čija je direktorica Nedeljka Vodolšak, najavila kako ovogodišnji Vuzem u Krapini donosi i neke novitete, među ostalim, i osam novih velikih pisanica koje će krasiti centar grada.

– U sklopu obljetnice, 830 godina Grada Krapine napravljeno je 830 manjih pisanica koje su izradili učenici osnovnih škola i vrtićarci s područja našeg grada. One će biti obješene u Šetalištu Hrvatskog narodnog preporoda – rekla je Vodolšak.

Sam program započeo je 25. ožujka otvorenjem tradicionalne izložbe pisanica u Galeriji Grada Krapine, a nastavlja se u petak s radionicom pisanica u Gradskoj knjižnici. Vrhunac Vuzma u Krapini je 1. travnja kada će po prvi puta biti održan Uskrsni sajam na kojem će sudjelovati vrtići, škole, obrtnici i zadruge sa svojom uskrsnom ponudom.

– Bit će tu 15-ak štandova i ugostitelji sa svojom ponudom. Program počinje od 18 sati i traje oko 2 sata, a u 20 sati u parku bit će održan koncert Mije Dimšić – dodala je Vodolšak.

jmiklauzic/www.sjever.hr
29.03.2023.

Input your search keywords and press Enter.