Now Reading:
Zbog cjelodnevne nastave na nogama i ravnatelji i nastavnici i sindikati, a ova škola u Stubičkim Toplicama provodi ju već tri godine – evo po čemu se razlikuje od plana resornog ministarstva
Full Article 2 minutes read

Zbog cjelodnevne nastave na nogama i ravnatelji i nastavnici i sindikati, a ova škola u Stubičkim Toplicama provodi ju već tri godine – evo po čemu se razlikuje od plana resornog ministarstva

Novinari RTL-a Danas posjetili su Osnovnu školu Vladimir Bosnar u Stubičkim Toplicama u kojoj se cjelodnevna nastava provodi već tri godine. Po čemu se razlikuje od plana resornog ministra Radovana Fuchsa zbog kojeg su i ravnatelji, i nastavnici i sindikati na nogama?

U školi u Stubičkim Toplicama 14-ero učenika pohađa cjelodnevnu nastavu, imaju dvije učiteljice i u školi su od 8 do 16 sati.

-Kada dođemo u školu, imamo tjelovježbu pa sat pa idemo na doručak, onda opet sat, malo učimo i igramo se – opisao je učenik Mateo Ercegovac

Nemamo zadaće doma, pišemo ih u školi, ne radimo puno, imamo dobre odmore i puno smo aktivni – kaže učenik Matija Gašpar Miloš.

Udžbenike i bilježnice od ponedjeljka do petka ostavljaju u svojim ormarićima, a u školi imaju tri obroka. Učenicima je organizirano slobodno vrijeme, a osim što ponavljaju gradivo i pišu zadaće, imaju kutak za čitanje i odmor. Izrađuju vlastite društvene igre i ukrase, uzgajaju biljke, bave se i sportom, a ukupno imaju šest izvannastavnih aktivnosti.

-Najdraža mi je s Petrom Panom po svijetu, učimo o državama, njihove himne, znamenitosti, o kontinentima i gdje se države nalaze – rekla je za RTL Danas učenica Iva Miklaušić.

Ipak, njihova cjelodnevna nastava razlikuje se od one koju najesen uvodi resorno Ministarstvo. Osim što imaju dvije učiteljice, redovna nastava, učenje i pisanje zadaća kao i izvannastavne aktivnosti, nisu vremenski odvojene već se isprepliću.

-Svaka učiteljica ima tri nastavna predmeta i organizirano slobodno vrijeme. Tako da učenici i ujutro i popodne imaju i nastavu i organizirane aktivnosti. Ne mogu zamisliti da ovo što mi radimo, radi samo jedna učiteljica. To zahtjeva pripremu, koja je poprilična i oduzima jako puno vremena – rekla je učiteljica Lea Španiček.

Cjelodnevnu nastavu u toj školi uveli su prije tri godine i to samo za jedan razred. Rezultatima su zadovoljni, ali nemaju uvjete da od jeseni budu jedna od 50 eksperimentalnih cjelodnevnih škola.

-Radimo u dvije smjene, nemamo dovoljan broj učionica. Da imamo prostor, ja bih u to krenula. Nadam se da će ministarstvo i ravnateljima i učiteljima objasniti detaljnije te da ćemo sve informacije dobiti na vrijeme – rekla je Brigitte Gmaz, ravnateljica Osnovne škole Vladimir Bosnar.

Foto: screenshot danas.hr
www.sjever.hr / danas.hr
28.03.2023.

Input your search keywords and press Enter.