Now Reading:
Zbog cjelodnevne nastave na nogama i ravnatelji i nastavnici i sindikati, a ova škola u Stubičkim Toplicama provodi ju već tri godine – evo po čemu se razlikuje od plana resornog ministarstva
Full Article 2 minutes read

Zbog cjelodnevne nastave na nogama i ravnatelji i nastavnici i sindikati, a ova škola u Stubičkim Toplicama provodi ju već tri godine – evo po čemu se razlikuje od plana resornog ministarstva

Novinari RTL-a Danas posjetili su Osnovnu školu Vladimir Bosnar u Stubičkim Toplicama u kojoj se cjelodnevna nastava provodi već tri godine. Po čemu se razlikuje od plana resornog ministra Radovana Fuchsa zbog kojeg su i ravnatelji, i nastavnici i sindikati na nogama?

U školi u Stubičkim Toplicama 14-ero učenika pohađa cjelodnevnu nastavu, imaju dvije učiteljice i u školi su od 8 do 16 sati.

-Kada dođemo u školu, imamo tjelovježbu pa sat pa idemo na doručak, onda opet sat, malo učimo i igramo se – opisao je učenik Mateo Ercegovac

Nemamo zadaće doma, pišemo ih u školi, ne radimo puno, imamo dobre odmore i puno smo aktivni – kaže učenik Matija Gašpar Miloš.

Udžbenike i bilježnice od ponedjeljka do petka ostavljaju u svojim ormarićima, a u školi imaju tri obroka. Učenicima je organizirano slobodno vrijeme, a osim što ponavljaju gradivo i pišu zadaće, imaju kutak za čitanje i odmor. Izrađuju vlastite društvene igre i ukrase, uzgajaju biljke, bave se i sportom, a ukupno imaju šest izvannastavnih aktivnosti.

-Najdraža mi je s Petrom Panom po svijetu, učimo o državama, njihove himne, znamenitosti, o kontinentima i gdje se države nalaze – rekla je za RTL Danas učenica Iva Miklaušić.

Ipak, njihova cjelodnevna nastava razlikuje se od one koju najesen uvodi resorno Ministarstvo. Osim što imaju dvije učiteljice, redovna nastava, učenje i pisanje zadaća kao i izvannastavne aktivnosti, nisu vremenski odvojene već se isprepliću.

-Svaka učiteljica ima tri nastavna predmeta i organizirano slobodno vrijeme. Tako da učenici i ujutro i popodne imaju i nastavu i organizirane aktivnosti. Ne mogu zamisliti da ovo što mi radimo, radi samo jedna učiteljica. To zahtjeva pripremu, koja je poprilična i oduzima jako puno vremena – rekla je učiteljica Lea Španiček.

Cjelodnevnu nastavu u toj školi uveli su prije tri godine i to samo za jedan razred. Rezultatima su zadovoljni, ali nemaju uvjete da od jeseni budu jedna od 50 eksperimentalnih cjelodnevnih škola.

-Radimo u dvije smjene, nemamo dovoljan broj učionica. Da imamo prostor, ja bih u to krenula. Nadam se da će ministarstvo i ravnateljima i učiteljima objasniti detaljnije te da ćemo sve informacije dobiti na vrijeme – rekla je Brigitte Gmaz, ravnateljica Osnovne škole Vladimir Bosnar.

Foto: screenshot danas.hr
www.sjever.hr / danas.hr
28.03.2023.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.