Now Reading:
Znanstvenice s Instituta za oceanografiju i ribarstvo iz Splita posjetile 4.c razred Osnovne škole “Ljudevit Gaj” Krapina
Full Article 3 minutes read

Znanstvenice s Instituta za oceanografiju i ribarstvo iz Splita posjetile 4.c razred Osnovne škole “Ljudevit Gaj” Krapina

Učenici 4. c razreda Osnovne škole „Ljudevit Gaj“ Krapina s učiteljicom Brankom Leljak u ponedjeljak, 27. ožujka, ugostili su tri znanstvenice s Instituta za oceanografiju i ribarstvo iz Splita: Barbaru Zoricu, Mariju Šestanović i Dariju Ezgetu Balić. Predavanje i tri kreativne radionice održane su u okviru projekta „More budućnosti“ koje sufinancira zaklada Adris. Cilj je ovog projekta upoznati djecu iz unutrašnjosti Hrvatske o važnosti mora i organizama koji žive u moru, odnosno povećati takozvanu oceansku pismenost.

Nakon uvodnog predavanja slijedile su radionice. U prvoj su se radionici učenici uz pomoć mikroskopa upoznali s organizmima koji žive u moru, a našem su oku gotovo nevidljivi. U drugoj radionici proučavali su različite vrste školjaka te im određivali starost. U trećoj su radionici pomoću VR naočala uronili u jedno od najljepših mora s koraljnim grebenima.

– Djeca su nas, kao i uvijek, oduševila svojim pitanjima i kreativnim odgovorima. Učenici su bili jako zainteresirani za rad. Iako žive daleko od mora, njihovo znanje o moru pozitivno nas je iznenadilo. Ravnateljici Vlatki Družinec zahvaljujemo što nas je ugostila, a učiteljicu Branku Leljak pohvaljujemo za suradnju – rekla je Barbara Zorica, jedna od voditeljica projekta.

Učiteljica Branka Leljak kazala je kako su, slijedeći nastavni plan i program Prirode i društva, došli do nastavne jedinice u kojoj se obrađuje Primorska Hrvatska te živi svijet u moru i uz more.

-Ponekad je teško s učenicima iz unutrašnjosti Hrvatske obrađivati „morske teme“. Danas su imali priliku prisustvovati odličnim radionicama. Tako su, između ostalog, mogli opipati jednu od najstarijih školjaka Jadranskog mora te saznati kako nastaju biseri u školjkama. Najviše im se svidjelo uranjanje u morske dubine te plivanje među koraljima pomoću VR naočala – dodala je učiteljica.

Radionicama je zadovoljna bila i ravnateljica OŠ Ljudevit Gaj Krapina Vlatka Družinec koja je naglasila kako su radionice odlična prilika da se učenicima skrene pozornost na važnost mora i očuvanje svih organizama koji žive u njemu jer se nalazimo u desetljeću koje je Opća skupština Ujedinjenih naroda proglasila Desetljećem znanosti o oceanima za održivi razvoj. Potičem ovakvo iskustveno učenje jer pridonosi boljem shvaćanju nastavnih sadržaja.

Učenici su zahvalili predavačicama, uručili im mali znak pažnje kao uspomenu na prvi posjet Krapini te obećali da će ih posjetiti na njihovu radnom mjestu na Marjanu nad Splitom.

sjever.hr/branka ljeljak, učiteljica OŠ LJ.G.Krapina 28.03.2023.

Input your search keywords and press Enter.