Now Reading:
Primjeri dobre prakse iz Međimurske županije prelit će se i na razinu države – nakon UNICEF-ovog pilot projekta slijedi uspostava Centra za pružanje usluga u zajednici
Full Article 4 minutes read

Primjeri dobre prakse iz Međimurske županije prelit će se i na razinu države – nakon UNICEF-ovog pilot projekta slijedi uspostava Centra za pružanje usluga u zajednici

Međimurska županija posljednja 33 mjeseca bila je dijelom pilot programa „Testiranje Jamstva za svako dijete” kroz koji je podršku dobilo više od dvije tisuće roditelja i dvije i pol tisuće djece. Riječ je o projektu provedenom u tri faze, financiranom sredstvima Europske unije u sklopu kojeg su provedene brojne aktivnosti s ciljem jačanja roditeljskih vještina, izgrađena su četiri centra za djecu i obitelji u općinama Orehovica, Mala Subotica, Podturen i Nedelišće, a opremljen je i centar u postojećem prostoru u općini Pribislavec.

Rezultati provedbe ovog pilot-programa kojeg od srpnja 2020. godine provodi UNICEF u suradnji s partnerima u Međimurskoj županiji, kao i iskustva s terena predstavljeni su u utorak na završnoj konferenciji.

Cijela inicijativa krenula je zbog poražavajućih podataka koji pokazuju da svako peto dijete u Europskoj uniji živi na granici siromaštva, odnosno u uvjetima koji ne omogućuju ostvarenje njegovog punog potencijala.

Regina M. Castillo, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku objasnila je kako je u sklopu programa u Međimurskoj županiji, uglavnom u romskim naseljima, uspostavljeno pet centara za djecu i obitelj u kojima mogu dobiti podršku.

-Isto tako imamo centre igre s knjižnicama igračaka gdje se djeca mogu igrati na strukturiran način. Tamo imaju i romske i druge nastavnike koji im u tome pomažu. Također imamo multisektorske mobilne timove u kojima su razni stručnjaci i terapeuti i koji posjećuju obitelji i djecu u njihovim domovima. Naime, shvatili smo da je strašno važno da se djeci i obiteljima pruži podrška tamo gdje oni žive, a ne da moraju ići negdje drugdje da bi dobili te usluge – rekla je Castillo.

Naglasila je i kako sada slijedi uspostava Nacionalnog plana Jamstva za svako dijete koji znači širenje provedbe ovih usluga.

-I dalje se može računati na UNICEF – pružali smo podršku ranije, pružamo ju sada, a pružat ćemo ju i ubuduće – poručila je Castillo.

Međimurski župan Matija Posavec zahvalio je UNICEF-u na sjajnom partnerstvu i prepoznavanju stvarnih potreba lokalne zajednice kazavši kako su rad s najmlađima, njihov odgoj i pružanje mogućnosti jednakog obrazovanja prepoznati u UNICEF-u.

-Dvije tisuće djece, 2,5 tisuće roditelja, asistenti, učitelji, profesori, studenti… Svi oni bili su uključeni u ovaj projekt koji će dati rezultate, a kroz otvaranje resursnih centara, kroz osnivanje posebne ustanove nastavit ćemo razvijati našu zajednicu – kazao je župan Posavec dodavši kako je dobro što su centri otvoreni u samim naseljima kako roditelji i djeca ne bi trebali putovati u neko drugo mjesto jer samim time gube i motivaciju za odlaskom u centre.

Inače, U Međimurskoj županiji živi oko šest tisuća Roma što je najveći broj romske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj, a župan kaže kako su romska djeca bila isključena iz zajednica na što su upozoravali državne vlasti.

UNICEF je to prepoznao i prihvatio sve naše prijedloge i ideje te smo zajedno krenuli u ovaj projekt. Djecu trebamo odgajati od najranije mladosti i mi smo već prije deset godina formirali predškolu za svu romsku djecu, od njihove prve godine do odlaska u prvi razred osnovne škole i to je dalo dobre rezultate – dodao je Posavec.

Tatjana Katkić Stanić, koordinatorica EU Jamstva za svako dijete za Republiku Hrvatsku i ravnateljica Zavoda za socijalni rad objasnila je kako je ovaj pilot program utemeljen na preporukama Europske komisije koja je prepoznala važnost prevencije siromaštva i socijalne isključenosti djece, stavila ih u fokus i osigurala dodatna financijska sredstva.

-Ono što je bitan zaokret i u politikama resornog ministarstva te ostalih ministarstava koji bi Jamstvo za svako dijete trebali djeci osigurati osnovni pristup zdravstvenim ustanovama, uslugama ranog predškolskog odgoja i obrazovanja, socijalnim uslugama, adekvatnim obrocima i primjerenom stanovanju je da je ovaj projekt rađen u zajednici, u suradnji s njom i usmjeren na to da se usluge pružanju onoj djeci i onim obiteljima u riziku kojima su takve usluge najpotrebnije – rekla je Katkić Stanić.

Dodala je kako su Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike i Međimurska županija potpisali sporazum za osnivanje Centra za pružanje usluga u zajednici čime će se osigurati održivost ovog pilot projekta i omogućiti da se primjeri dobre prakse, suradnje i ciljanih usluga prošire na područje cijele Hrvatske.

Inače, sam pilot projekt sastojao se od tri komponente. U prvoj se radilo na jačanju roditeljskih vještina, u drugom koji se odnosio na sustav odgoja i obrazovanja otvoreni su centri za igru, a u trećoj je fokus bio na razvoju djeteta i ranoj intervenciji.

tklopotan / www.sjever.hr
28.03.2023.

Input your search keywords and press Enter.