Now Reading:
LJETI RADE, ZIMI SE RAZVODE: U ovom mjestu u Hrvatskoj ima najviše razvoda – drži li vodu ona da obijest udara u glavu?
Full Article 2 minutes read

LJETI RADE, ZIMI SE RAZVODE: U ovom mjestu u Hrvatskoj ima najviše razvoda – drži li vodu ona da obijest udara u glavu?

razvod braka

U jednom mjestu u Hrvatskoj prošle godine bilo je više razvoda nego vjenčanja i to čak 30 posto više, pokazuju to podaci Državnog zavoda za statistiku. Riječ je o Baškoj Vodi, mjestu na Makarskoj rivijeri u kojem je prošle godine sklopljeno šest brakova, dok je razvoda bilo devet.

Kako bi provjerili kuda to sve vodi, novinari Jutarnjeg lista razgovarali su s mještanima, a prije svega s važnim čimbenikom društvenog života mjesta – župnikom.

Inače, prijašnji je župnik svojedobno izjavio da u mjestu ima više pasa nego male djece, a sadašnji, fra Filip Budić, nakon što je odbio primiti novinare uz obrazloženje da ima misu, pa ispovijed, poslao je poruku u kojoj kaže kako ovi podaci nemaju logike ili su netočni „jer ne može biti više rastavljenih nego sklopljenih brakova”.

Piše i da mu je “žao svakog braka koji se morao razvrgnuti”, te da su se, iz njegova iskustva, svi brakovi sklopljeni crkveno u župi i održali.

-Molimo dragog Boga i Svetu Obitelj da čuvaju naše obitelji i da ne dolazi do razvoda, nego da do kraja životnog vijeka supružnici požive zajedno u slozi i s blagoslovom – poručio je župnik.

Mještani pak kažu kako je stvar u tome da mladi odlaze zbog čega je ovako čudna statistika, a jedan je iznio zanimljivu teoriju.

-Lako je za lito, liti ljudi rade i nemaju vrimena za ludosti, svađe, rastave. Ali zima, e zima je fatalna! Zaradi se dobra lova, obijest udre u glavu, puno je slobodnog vrimena. Liti rade, zimi se razvode – rekao je mještanin Bojan Divić koji je inače u braku 23 godine i ima dvoje djece.

Kaže kako je njegov brak valjda opstao jer radi cijelu godinu. S njim se složio i konobar Dino Beroš koji također govori kako „sezona opali po mentalitetu”.

-Zimi mozak ode na krivu stranu. Nikad dosta, uzme se dobra para, ali opet fali kad dođe crna zima! I onda se ulazi u kredite, sto problema nastane – rekao je 21-godišnji konobar.

-Nije u redu da se mladi tako rastavljaju olako. Svako malo, ranije su brakovi trajali cijeli život –rekla je Ivanka Mendeš, dok je njezin brat poručio kako je sve to normalno i kako je i rastava dio života.

www.sjever.hr / jutarnji.hr
28.03.2023.

Input your search keywords and press Enter.