Now Reading:
DA, mobiteli nas prisluškuju – saznajte kako i u kojoj mjeri
Full Article 2 minutes read

DA, mobiteli nas prisluškuju – saznajte kako i u kojoj mjeri

Komunikacijski konzultant i IT stručnjak Marko Rakar na N1 televiziji je komentirao koliko su sigurni naši mobiteli te prisluškuju li nas doista.

Rakar kaže da je i u Hrvatskoj bio korišten invazivni softver Pegasus koji se može instalirati na telefonu bez da korisnik to uopće zna i pri tome može raditi kopije svega što se na telefonu radi i te podatke slati dalje.

– Ali, nije svejedno jeste li premijer, ministar, gdje ste interesantna meta, zbog obavještajnih, poslovnih, raznoraznih razloga – rekao je za N1.

Rakar je komentirao i prisluškuju li nas naši telefoni te kako to točno funkcionira.

Prisluškuju nas u nekoj mjeri, ali to ne znači da aktivno slušaju što govorimo ili da sve snimljene razgovore i zvukove negdje šalju. Razne aplikacije, uglavnom iz marketinških razloga traže i pristup mikrofonu da bi osluškivale što se oko njih događa – kazao je Rakar i dodao:

– Ako izgovorimo neke ključne riječi koje su na praćenju – primjerice, mnogi imaju aplikaciju Shazam na mobitelu koja prepoznaje pjesmu i slično – tako telefon prepoznaje BMW, Volvo, H&M, Zara i takve nekakve ključne riječi – rekao je za N1.

www.sjever.hr / www.n1info.hr
28.03.2023.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.