Now Reading:
DA, mobiteli nas prisluškuju – saznajte kako i u kojoj mjeri
Full Article 2 minutes read

DA, mobiteli nas prisluškuju – saznajte kako i u kojoj mjeri

Komunikacijski konzultant i IT stručnjak Marko Rakar na N1 televiziji je komentirao koliko su sigurni naši mobiteli te prisluškuju li nas doista.

Rakar kaže da je i u Hrvatskoj bio korišten invazivni softver Pegasus koji se može instalirati na telefonu bez da korisnik to uopće zna i pri tome može raditi kopije svega što se na telefonu radi i te podatke slati dalje.

– Ali, nije svejedno jeste li premijer, ministar, gdje ste interesantna meta, zbog obavještajnih, poslovnih, raznoraznih razloga – rekao je za N1.

Rakar je komentirao i prisluškuju li nas naši telefoni te kako to točno funkcionira.

Prisluškuju nas u nekoj mjeri, ali to ne znači da aktivno slušaju što govorimo ili da sve snimljene razgovore i zvukove negdje šalju. Razne aplikacije, uglavnom iz marketinških razloga traže i pristup mikrofonu da bi osluškivale što se oko njih događa – kazao je Rakar i dodao:

– Ako izgovorimo neke ključne riječi koje su na praćenju – primjerice, mnogi imaju aplikaciju Shazam na mobitelu koja prepoznaje pjesmu i slično – tako telefon prepoznaje BMW, Volvo, H&M, Zara i takve nekakve ključne riječi – rekao je za N1.

www.sjever.hr / www.n1info.hr
28.03.2023.

Input your search keywords and press Enter.