Now Reading:
VRLO OPASNO VRIJEME: DHMZ upalio crveni i narančasti meteoalarm i upozorava – ne putujte ako ne morate!
Full Article 2 minutes read

VRLO OPASNO VRIJEME: DHMZ upalio crveni i narančasti meteoalarm i upozorava – ne putujte ako ne morate!

DHMZ je izdao meteoalarm za cijelu Hrvatsku. Crveni meteoalarm, što označava da je vrijeme izuzetno opasno, izdan je za Velebitski kanal zbog ojačane bure u noći, a navečer jake do olujne, s najjačim udarima vjetra 35-75 čvorova (65-140 km/h) i srednju Dalmaciju zbog udara vjetra 35-75 čvorova (65-140 km/h) – donosi danas.hr.

-Vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima. Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu. Budite svjesni opasnosti i obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo javnost da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu – kazali su iz Ravnateljstva civilne zaštite.

Narančasti alarm je izdan za Kvarner zbog pojačane bure u noći, a navečer jake do olujne bure i tramontane, s najjačim udarima vjetra 35-6 čvorova (65-10 km/h), sjevernu i južnu Dalmaciju zbog jake, mjestimice vrlo jake bure i tramontane. Najjači udari vjetra 35-60 čvorova (65-110 km/h).

-Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu – kazali su iz Ravnateljstva.

www.sjever.hr / danas.hr
27.03.2023.

Input your search keywords and press Enter.