Now Reading:
Krapinsko-zagorski HGSS ove godine slavi 10. obljetnicu osnutka – župan Kolar: Imamo visokostručne ljude, modernu opremu isustav civilne zaštite koji odlično funkcionira!
Full Article 3 minutes read

Krapinsko-zagorski HGSS ove godine slavi 10. obljetnicu osnutka – župan Kolar: Imamo visokostručne ljude, modernu opremu isustav civilne zaštite koji odlično funkcionira!

HGSS Stanica Zlatar Bistrica ove godine slavi 10. obljetnicu svog osnutka, a na planove za obilježavanje desetljeća rada i djelovanja, ali i ostale nadolazeće, kao i realizirane aktivnosti osvrnuli su se pročelnik Stanice Darko Berljak i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar na konferenciji za medije u ponedjeljak.

-Zahvaljujući sredstvima i podršci Županije uspješno obavljamo svoje aktivnosti i zadaće za koje imamo 12 javnih ovlasti. Prošle godine imali smo 30-ak akcija, od toga 9 potraga. One se ne odnose samo na Krapinsko-zagorsku županiju, već sve stanice diljem Hrvatske pomažu jedna drugoj. Prošle godine smo tako sudjelovali i u potragama za dva zrakoplova te u dežurstvima u Paklenici i na Mljetu. Imali smo 29 potražnih akcija, nažalost u dvije nije bilo rezultata – rekao je Breljak.

Nedavno su obnovili članstvo, pa Stanica sada ima 32 ljudi – 15 gorskih spašavatelja i 6 spašavatelja, dok su ostalo pripravnici. S aktivnostima nastavljaju i dalje, a 6. svibnja na redu je obilježavanje 10 godina rada i djelovanja. Ono će započeti u 11 sati održavanjem Vijeća stanica na kojoj će biti pročelnici, odnosno predstavnici svih 25 hrvatskih stanica nakon čega će na redu biti i skromna proslava. U poslijepodnevnim satima u Hotelu Kaj u Mariji Bistrici bit će održan Zbor spašavatelja.

U 2023. godini u planu je daljnja obnova članstva, edukacije članova i volontera te vježba spašavanja koja će biti organizirana u Humu na Sutli.

Istaknuvši zadovoljstvo što je Krapinsko-zagorska županija doprinijela stvaranju sjajnog prostora i uvjeta za rad, edukaciju i vježbanje HGSS-ovaca, župan Kolar pohvalio je njihove aktivnosti.

-Ono što je tu potrebno naglasiti je da se radi o volonterima, visokostručnim, istreniranim ljudima s nekim specifičnim znanjima unutar pojedinih struka bez kojih bi civilna zaštita na području Republike Hrvatske bila siromašnija i zapravo ju je uopće nemoguće zamisliti – koliko potraga, osiguranja raznih sportskih manifestacija, od Snježne kraljice, pa do WRC-a i drugih koji se događaju ne samo na području Krapinsko-zagorske županije nego i Grada Zagreba i šire – rekao je Kolar.

Dodao je kako su pripadnici krapinsko-zagorskog HGSS-a uključeni i u akcije diljem Hrvatske, između ostalog i nakon većih elementarnih nepogoda.

-Nama je izuzetno bitno da nam civilna zaštita odlično funkcionira, da imamo visokoeducirane ustanove i visokoeducirane ljude koji u njima rade, da im pružimo mogućnost trajnog osposobljavanja i doškolovanja s jedne strane, a s druge strane kupnju najmodernije opreme kako bi njihovo znanje došlo do kraja do izražaja – kazao je Kolar naglasivši kako smatra da je Krapinsko-zagorska županija u tome i uspjela.

-Mi smo uvijek reagirali na zahtjev stanice, bilo vezano uz opremanje njihovog doma, kupnju vozila, opreme i to će tako biti i u budućem razdoblju. Situacije koje nam se događaju su upozorenje svima nama, a posebno stožeru civilne zaštite i hitnim službama da se ni u jednom trenutku ne možemo opustiti – zaključio je.

tklopotan / www.sjever.hr
27.03.2023.

Input your search keywords and press Enter.