Now Reading:
Započeli su radovi na tradicijskoj kući u Varaždinskim Toplicama koju je ovog mjeseca zahvatio katastrofalan požar
Full Article 2 minutes read

Započeli su radovi na tradicijskoj kući u Varaždinskim Toplicama koju je ovog mjeseca zahvatio katastrofalan požar

Ovih dana započeli su radovi na raščišćavanju zgarišta krovišta i zaštiti drvene očuvane prizemne strukture tradicijske kuće u gradskom Perivoju Marije Ružičke Strozzi u Varaždinskim Toplicama koju je sredinom ovog mjeseca zahvatio katastrofalni požar u kojem je izgorjelo cijelo krovište tradicijske kuće.

Cilj je na tradicijskoj kući koja predstavlja zaštićeni spomenik tradicijske kulture Republike Hrvatske postaviti privremeno krovište do izrade i stručne odluke o početku njene konzervatorsko-restauratorske obnove.

Zahvaljujući brzoj vatrogasnoj intervenciji Dobrovoljnog vatrogasnog društva Varaždinske Toplice uspješno je ugašen požar i spašen veći dio tradicijske kuće, kao i dokazi za službe koje su kasnije obavljale očevid.

Na mjesto događaja tog dana, uz gradonačelnicu Varaždinskih Toplica Dragicu Ratković, stigli su i djelatnici Policijske uprave Varaždin, Policijske postaje Novi Marof, zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec, pročelnica Konzervatorskog odjela u Varaždinu Vesna Pascuttini Juraga, predstavnici firme Singra d.o.o. koji su prije nekoliko godina izvodili radove na opsežnoj konzervatorsko-restauratorskoj obnovi tradicijskog krovišta kuće te predsjednica Gradskog vijeća Ljubica Nofta.

Gradonačelnica Ratković i ravnateljica Zavičajnog muzeja Varaždinske Toplice Spomenka Vlahović zahvaljuju topličkim vatrogascima na brzoj reakciji, svima koji su istog dana pristigli na mjesto događaja i pružili potporu Gradu i Muzeju, kao i Ministarstvu kulture i medija na čelu s ministricom Ninom Obuljen Koržinek na brzoj reakciji i financijskoj pomoći.

Također, zahvale su uputile svima koji sudjeluju u sadašnjem projektu spašavanja i zaštite tradicijske kuće koja je nacionalno kulturno dobro od velikog značaja za kontinentalnu arhitekturu i kulturu kontinentalnog dijela Hrvatske.

Valja naglasiti kako iz Grada i Zavičajnog muzeja zahvaljuju i svim građanima na podršci, kao i brojnim muzejskim i stručnim djelatnicima koji su ponudili svoju stručnu pomoć u obnovi tradicijske kuće.

-Nadamo se da će ona uskoro zasjati punim sjajem i biti jedan od poznatih simbola Varaždinskih Toplica – poručuju iz Grada i Zavičajnog muzeja.

sjever.hr
25.03.2023.

Input your search keywords and press Enter.