Now Reading:
STOP UVOZU Zagorci u Klanjcu predstavili inovativne ideje za spas poljoprivrede s predznakom ekološkog, solidarnog i održivog
Full Article 5 minutes read

STOP UVOZU Zagorci u Klanjcu predstavili inovativne ideje za spas poljoprivrede s predznakom ekološkog, solidarnog i održivog

U Velikoj dvorani Grada Klanjca predstavljen je nov, inovativan koncept solidarne poljoprivrede i šumarstva za sve zainteresirane sugrađane, postojeće i potencijalne poljoprivredne proizvođače, ali i kupce poljoprivrednih proizvoda i drva za ogrjev.

Gradonačelnik Klanjca Zlatko Brlek objasnio je kako je do te ideje došlo na jednoj sjednici Gradskog vijeća koje ga je obvezalo na formiranje Povjerenstvo koje bi sagledalo kakvo je stanje poljoprivrede na području grada Klanjca i da onda ponude prihvatljiva rješenja.

-Ništa ne ide preko noći. To je dug proces, ali je sigurno jedan dobar početak, a ova tribina je na neki način predstavljanje tog povjerenstva prema onima koji se bave proizvodnjom ili kupuju povrće, voće da čuju njihova mišljenja i da se onda u konačnici napravi dokument koji bi naše Gradsko vijeće prihvatilo i po kojem bi se u budućnosti išlo nešto raditi – pojasnio je Brlek.

Napomenuo je kako svjedočimo više-manje uvoznoj robi na policama dućana, a domaće ekološko voće i povrće teško je naći.

-Drugim riječima, naša zemljišta su sve više zapuštena, a sigurno postoji način za proizvodnju određenog dijela poljoprivrednih proizvoda, jer mi nismo ipak ti koji će neke prevelike količine proizvoditi, ali sigurno ekološko povrće i voće možemo proizvoditi u dovoljnim količinama za naše područje. Na području grada Klanjca danas domaću životinju je praktički nemoguće vidjeti, a do prije nekoliko godina je toga bilo puno više. To nas je navelo na to da počnemo razmišljati na koji način pomoći našim poljoprivrednicima i onima koji bi se htjeli baviti nekakvom proizvodnjom, a s druge strane i ljude koji bi htjeli kupiti ekološki prihvatljivo povrće i voće za svoju svakodnevno upotrebu – dodao je Brlek istaknuvši kako interes itekako postoji što dokazuje velika gužva petkom na klanječkom placu gdje se prodaje ekološko voće i povrće.

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar naglasio je da ovdje nije riječ samo o predavanju, već o programu, odnosno konceptu na koji bi način mogli jedni drugima pomoći.

-Poljoprivrednici imaju problema s radnom snagom za određene vrste poslova. Ljudi slabije platežne moći ili penzioneri koji su u dobroj kondiciji i koji si ne mogu priuštiti neke poljoprivredne proizvode, svojim bi radom na OPG-ovima umjesto novca mogli uzeti dio proizvoda – objasnio je župan.

Govoreći o upravljanju šumama, Kolar je podsjetio da su svi energenti strahovito poskupjeli, među njima i drva za ogrjev.

-Imamo puno šuma koje su zapuštene, gdje nema pravog gospodarenja šumama, pogotovo onima u privatnom vlasništvu, a vlasnici ih ne mogu održavati, stoga na stotine kubika drva istrune u šumi i nitko ne upotrijebi. I to je dio solidarnosti i međusobnog povezivanja, da i tu možemo napraviti iskorak. Vrlo interesantan koncept koji bi, vjerojatno, u nekakvim većim sustavima teško zaživio, ali mislim da na nekim manjim, mikrolokacijama to ima svoju budućnost – kazao je Kolar dodajući kako je riječ o vrlo jasno izraženom konceptu, usklađenom s mjerama ruralnog razvoja Krapinsko-zagorske županije.

-Magistar Husnjak je dio života radio u Švicarskoj i ima kontakt s poljoprivrednicima, radio je i u savjetodavnoj službi, ima mnogo međunarodnih projekata i suradnja s okolnim zemljama i pozitivna iskustva sigurno može vrlo dobro prenijeti u ovaj naš dio. Tu je, naravno i LAG preko kojeg idu određeni natječaji za OPG-ove i gdje se neke od ovih stvari mogu involvirati u sam sustav – zaključio je župan Kolar.

Povjerenstvo kojem je na čelu s Milan Husnjak u protekla tri mjeseca vrijedno je pripremalo koncept programa kojeg su nazvali Solidarna poljoprivreda i šumarstvo Grada Klanjca.

– Ideja za koncept programa je nastala na temelju knjige dr. Olge Orlić. Ključni cilj je da ostvarimo proizvodnju maksimalnim korištenjem resursa na lokalnoj razini da realiziramo kratke lance opskrbe, da eliminiramo posrednike, da na taj način poljoprivrednik dobije više za svoj proizvod, a može će biti nešto jeftinije za potrošače. Opće je poznata činjenica da je lokalna hrana svježa, da je od poznatog proizvođača, da nije bila u dugom transportu, da je kvalitetnija, ukusnija. Te ciljeve ćemo pokušati realizirati na način da osnujemo Udrugu solidarna poljoprivreda i šumarstvo Klanjec negdje u 9. mjesecu da povežemo proizvođače koji imaju sad proizvodnju i potencijal za povećanje i potrošače, u prvom redu lokalne, a onda i sa strane – opisao je Husnjak dodajući kako će nastojati ojačati ekološku proizvodnju.

-Zna da se u prošlom periodu 5,6 godina bilo investirano oko milijun eura, naš je cilj da povećamo barem tri puta javno financiranje iz lokalne razine, LAG razine, županijske razine, nacionalne i EU razine. Cilj nam je da taj program bude model očuvanja malih poljoprivrednih gospodarstva I da potakne mlade da se bave poljoprivredom, da čitav kraj živi bolje – zaključio je Husnjak.

Jedina učenica na poljoprivrednom učilištu u Bedekovčini s područja grada Klanjca, Hana Harapin pohađa 3. razred SŠ Bedekovčina.

-Škola je super, sve je zanimljivo, sadržaj, profesori, društvo, praksa pogotovo. Na praksi nas profesori sve više potiču na rad i to mi je super. Plan mi je otvoriti svoj OPG, ali prvo fakultet vjerojatno i to sve uz pomoć profesora – rekla je Hana koja ljubav prema poljoprivredi gaji od malih nogu.

abrkic/sjever.hr
25.03.2023.

Input your search keywords and press Enter.