Now Reading:
Šarenilo pisanica u Galeriji Grada Krapine – tradicija je nastavljena već 26. godinu
Full Article 3 minutes read

Šarenilo pisanica u Galeriji Grada Krapine – tradicija je nastavljena već 26. godinu

Uz nadolazeći najveći kršćanski blagdan Uskrs, Galerija grada Krapine već je tradicionalno pripremila izložbu pisanica na koju se odazvao veliki broj autora iz Krapinsko-zagorske i susjednih županija. Riječ je o 26. izložbi pisanica po redu, a odvija se u godini dvaju velikih jubileja, kada grad Krapina obilježava 830. obljetnicu prvog pisanog spominjanja, a Galerija 30. godišnjicu rada.

Svoju kreativnost među mnoštvom pisanica pokazalo je njih 60-ak, od djece vrtićke dobi, osnovnoškolaca, umirovljenika, likovnih umjetnika, umjetnika amatera do pojedinaca koji se u slobodno vrijeme bave izradom pisanica.

Izložba pisanica od samih se početaka proširila i van granica. U vrijeme pandemije surađivalo se slovenskim umjetnicima, a ove je godine svoj rad poslala autorica iz srpskog Kragujevca.

Pristupi izradi pisanica su različiti, od tradicionalnih načina do modernih izričaja, a ove godine po prvi puta posjetitelji imaju priliku vidjeti tradicijsku črnu međimursku pisanicu i pisanice rađene tradicionalnom tehnikom Slovaka koje su zahvaljujući obitelji Božić dovezene iz Slovačke u Slavoniju, u Lipik, a koje otac i kćer, Dragutin i Snježana Božić danas izrađuju danas posebnom tehnikom sa vunicom i srčekom iz trstike.

Ponosan na ovu već tradicionalnu izložbu je gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović.


-Nisam čuo da neko drugo mjesto ili grad imaju takvu ili sličnu izložbu koja ima tako dugu tradiciju. Drago mi je što su izložena djela niza različitih autora. Od onih koji se bave slikarstvom ili kiparstvom, do radova školaraca, vrtićaraca i drugih. Ono što je iznimno važno je da sudjeluju i naši mladi, stoga veliko hvala svim učiteljima, profesorima, mentorima koji su potaknuli djecu da pripreme pisanice za izložbu jer je to garancija da će se ta izložba nastaviti u vremenima koja su pred mama – rekao je Gregurović.

Zahvalio je svima koji svojim radovima sudjeluju na izložbi te djelatnicima Pučkog otvorenog učilišta Krapina koji rade na postavu izložbe, ali i Zoranu Babiću koji je bio idejni začetnik izložbe i već 26. puta izlaže na ovoj izložbi.

Prisjetivši se skromnih početaka kada su tek jedna ili dvije pisanice bile postavljene ispred svake crkve veseli ga da se to danas proširilo.

-Mislim da ćemo sad imati devet pisanica koje će biti postavljene kod paviljona u središnjem gradskom parku. U subotu, 1. travnja će biti jedinstveni Vuzemeni sajam pa pozivam sve da dođu u Krapinu i da pogledaju ovu našu izložbu pisanica na otvorenom, i naravno da dođu ovdje u Galeriju pogledati što su autori pripremili – dodao je Gregurović.

Grad Krapina svake godine nabavlja po jednu veliku pisanicu koju oslikavaju različiti autori, a ove će godine biti dvije nove pisanice.

Ravnateljica POU Krapina Grozdana Pavlović istaknula je kako je riječ o jednoj od najdugovječnijih izložbi, a ove godine, kao i svake slavljeničke, u planu je čak desetak izložbi.

– Izdvajam izložbu u rujnu, iz fundusa Galerije. Naime, svi umjetnici koji ovdje izlažu, poklone Galeriji jedno svoje djelo, pa se u ovih naših 30 godina djelovanja skupio impozantan broj umjetničkih djela. Napravit ćemo odabir i izložiti ta djela u Tjednu kajkavske kulture – najavila je Pavlović.

Izložba je otvorena do 20. travanja od utorka do subote od 10 do 13 sati.

www.sjever.hr
25.03.2023.

Input your search keywords and press Enter.