Now Reading:
U punom su jeku radovi na sanaciji klizišta na lepoglavskom i bednjanskom području, u sklopu projekta vrijednog 4,7 milijuna eura
Full Article 5 minutes read

U punom su jeku radovi na sanaciji klizišta na lepoglavskom i bednjanskom području, u sklopu projekta vrijednog 4,7 milijuna eura

Županijska uprava za ceste Varaždinske županije provodi projekt sanacije 28 klizišta na lokalnim i županijskim cestama oštećenima u potresu. Projekt se financira iz Fonda solidarnosti Europske unije, a ukupno je vrijedan 4,7 milijuna eura. Ugovor o financiranju bespovratnim EU sredstvima, koja su odobrena po javnom pozivu, ŽUC je potpisao s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture.

Od 28 klizišta na cestama, sedam ih je na području Općine Bednja, a dva na području Grada Lepoglave. Župan Anđelko Stričak u petak je s gradonačelnikom gradonačelnikom Marijanom Škvarićem i načelnikom Damirom Poljakom obišao radove najprije na klizištu na lokalnoj cesti u Purgi Bednjanskoj, a potom na klizištu u Kameničkom Podgorju.
Uz njih, u obilasku su bili ravnatelj ŽUC-a Tomislav Osonjački, njegov pomoćnik Krunoslav Lukačić te pročelnikom Upravnog odjela za gospodarstvo i europske poslove Darko Majhen.

Župan Stričak podsjetio je da Županija upravlja s 950 kilometara županijskih i lokalnih cesta, a na tim se cestama pojavilo više od 40 klizišta.

-Dosad su se na godišnjoj razini sredstvima ŽUC-a saniraloa dva do tri klizišta, potom su se uključile Hrvatske vode te je njihovim sredstvima znalo biti sanirano još kojih pet klizišta. Unazad tri godine smo na godišnjoj razini imali sanacije sedam do osam klizišta, a ove godine, zahvaljujući sredstvima Europske unije, odnosno Fondu solidarnosti, odradit će se najveći zahvat i sanirat ćemo više od pola svih tih klizišta, ali tu nećemo stati jer paralelno s time pripremamo i obnovu kolnika, kojih 60-ak kilometara naših županijskih i lokalnih cesta. Vrijednost te dodatne investicije bit će oko 9,5 milijuna kuna – rekao je župan.

Najavio je da će danas održati sastanak s gradonačelnikom i načelnicima s ovog područja koje graniči sa Slovenijom, kako bi dogovorili važan projekt za iduću godinu.

-Modernizirali bismo lokalne nerazvrstane i županijske ceste koje spajaju hrvatska i slovenska mjesta i to je već priprema za iduću godinu. S jedne strane pripremamo, s druge raspisujemo natječaje, s treće odrađujemo, s četvrte završavamo radove, što znači da imamo dobar tempo. Ova klizišta ne samo da su opasna za prometovanje na cestama, već su opasna i za imovinu naših građana i za gospodarske objekte. Stoga je to razlog više da priđemo sanaciji svih klizišta – zaključio je Stričak.

Tomislav Osonjački, ravnatelj Županijske uprave za ceste Varaždinske županije rekao je da je na oba područja dobar dio brdski, stoga ni ne čudi što se godinama pojavljuju problemi s klizištima koji se, srećom, i rješavaju.

-Sanacija klizišta u Purgi Bednjanskoj vrijedna je 180 tisuća eura, radovi su u punom zamahu i bit će gotovi kroz dva tjedna.Kameničko Podgorje na području Grada Lepoglave je drugo klizišta na čijoj se sanaciji trenutno radi, a na još jednom kreću kroz dva tjedna. To je područje županije s najviše klizišta i ukupna investicija na području Grada Lepoglave je gotovo 700 tisuća eura – rekao je Osonjački.

U tijeku su radovi na devet klizišta diljem županije, na brdskim dijelovima, od Bednje pa do Novog Marofa. Sanacija na ostalim klizištima, u skladu s javnom nabavom, počinjat će sljedećih mjesec dana, a sve mora biti gotovo do 30. lipnja ove godine.

Na području Općine Bednje trenutno se sanira sedam klizišta u pet naselja, a načelnik Poljak zahvalio je županu i njegovom stručnom timu te ravnatelju ŽUC-a što će se i ti problemi riješiti.

-Ukupna vrijednost investicija je 900 tisuća eura, što pokazuje izuzetnu pomoć u ovim rubnim dijelovima Varaždinske županije, a to znači i očuvanje života u ovim dijelovima županije i u našoj općini. Općina Bednja uspješno je prijavila na Fond solidarnosti četiri klizišta koja su financirana u stopostotnom iznosu i kada sve to zbrojimo to je negdje oko 1,1 milijun eura, što je izuzetno važno za Općinu Bednja, očuvanje života na ovim bregima – rekao je Poljak.

Gradonačelnik Škvarić naglasio je da Grad Lepoglava svake godine ulaže velike iznose i velike napore da se klizišta saniraju, kako bi se, prije svega, obranile kuće i osposobile ceste za normalno prometovanje.

-Kada je riječ o Kameničkom Podgorju, o ovoj županijskoj cesti, mogu reći „konačno” i hvala svima da se nakon što smo apelirali deset i više godina konačno našlo rješenje da će se u cijeloj dužini od oko 3,5 kilometra obaviti sanacija svih klizišta i da će se nakon toga postaviti asfalt i osigurati svi uvjeti za normalan promet.. To će omogućiti da se dodatno otvori ovaj prekrasni kraj uz obronke Ravne Gore, otvaranje novih prostora za razvoj turizma, poljoprivrede, a ono što je najbitnije je da ovi vrijedni ljudi ostanu živjeti u ovom kraju – istaknuo je Škvarić zahvalivši županu i ŽUC-u što se pronašlo rješenje za završetak ovog velikog komunalnog zahvata.

a.kučić/sjever.hr
24.03.2023.

Input your search keywords and press Enter.