Now Reading:
Predstavnici Koprivničko-križevačke županije obišli Centar “Svitanje” koji već sedam desetljeća djeci bez skrbi stvara obiteljsko okruženje
Full Article 3 minutes read

Predstavnici Koprivničko-križevačke županije obišli Centar “Svitanje” koji već sedam desetljeća djeci bez skrbi stvara obiteljsko okruženje

Centar za pružanje usluga u zajednici „Svitanje“ već gotovo sedam desetljeća uspješno pomože djeci i mladima koja su bez odgovarajuće roditeljske skrbi.

Ustanova, koja je od osnutka do danas pružila pomoć za više od 1.250 djece, iz godine u godinu širi spektar svojih usluga pa je tako uz usluge poludnevnog boravka i organiziranog stanovanja uz povremenu podršku djeci u potrebi dostupna i usluga organiziranog stanovanja uz sveobuhvatnu podršku, koja za cilj ima stvoriti okruženje koje je slično onom obiteljskom.

Kako bi se upoznali s funkcioniranjem sustava i novih usluga koje Centar pruža, župan Darko Koren, zamjenik župana Ratimir Ljubić te županijske pročelnice Melita Ivančić i Maja Blažek, ovog su tjedna posjetili objekt u kojem je uspostavljena usluga organiziranog stanovanja te se u druženju s korisnicima pobliže informirali o načinima i oblicima pružanja podrške.

Ravnatelj Mladen Fajdetić je naglasio kako ustanova i stručni djelatnici svakog dana nastoje djeci stvoriti toplinu obiteljskog doma koja je nužna za razvoj u razdoblju odrastanja. Uz zahvalu Županiji na kontinuiranoj pomoći, dodao je kako svako dijete zaslužuje odrastati u ljubavi i poštovanju te da će Svitanje i dalje biti maksimalno posvećeno pružanju pomoći djeci u potrebi.

Župan Koren je istaknuo kako je posebno u današnjem vremenu potreban dodatan angažman cjelokupnog društva kako bi se sačuvala i ojačala obitelj iz koje proizlaze temeljne vrijednosti pri čemu, kroz osiguranje adekvatnih mjera pomoći, veliku odgovornost imaju i institucije odgovorne za provođenje kvalitetne socijalne politike. Županija, istaknuo je župan, kroz svoje mjere i programe u sektorima školstva i zdravstva, nastoji osigurati svu potrebnu skrb i pomoć djeci, a to će snažno nastaviti i dalje u vremenu pred nama.

Podsjetimo, u Županiji je nedavno održan i sastanak predstavnicima službi i ustanova iz područja socijalne skrbi  na koje je istaknuto kako interes djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi i odraslih u potrebi, nije smještaj u prekapacitiranim ustanovama već suživot u udomiteljskim obiteljima gdje će razvijati svoje potencijale te imati sigurnost obiteljskog doma. Potreba za zbrinjavanjem djece i odraslih osoba se svakim danom povećava, pa je zbog nedostatka smještajnih kapaciteta nužan angažman cijele zajednice koja može pomoći upravo kroz institut udomljavanja.  

Mališane su na kraju posjeta razveselili i prigodni pokloni te kućanski aparat koji će poslužiti u pripremi hrane, a oni su Županiji kao znak zahvale na podršci uručili zahvalnicu i lijepe crteže.

sjever.hr/kckzz.hr
24.03.2023.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.