Now Reading:
Župan Posavec u Mađarskoj kod gradonačelnika Nagykanizse – razgovarali o zajedničkoj gradnji mosta Kotoriba-Murakeresztur
Full Article 2 minutes read

Župan Posavec u Mađarskoj kod gradonačelnika Nagykanizse – razgovarali o zajedničkoj gradnji mosta Kotoriba-Murakeresztur

Izaslanstvo Međimurske županije na čelu sa županom Matijom Posavcem ugostio je gradonačelnik Nagykanizse u Mađarskoj Laszlo Balogh sa suradnicima, a sastanku su prisustvovali zastupnik u mađarskom parlamentu Peter Zala Cseresnyes te počasni konzul RH u Mađarskoj Atila Kos.

Otvoreno je niz tema zanimljivih objema regijama, među kojima je bilo riječi o nadgradnji suradnje na svim područjima, još snažnijem povezivanju ljudi, te je u tom smislu dogovoreno i potpisivanje povelje o suradnji Međimurske županije i Nagykanizse, grada sa statusom županije.

-Drago mi je što je došlo do ovoga sastanka koji je važan korak prema zajedničkom jačanju naših regija velikih potencijala, osobito u turističkom i gospodarskom smislu. Ulazak Hrvatske u šengenski prostor dodatno nam olakšava oblikovanje modela suradnje – istaknuo je župan Matija Posavec.

Dobra prometna povezanost preduvjet je za grananje suradnje, stoga je centralna tema sastanka bila zajednička gradnja mosta Kotoriba-Murakeresztur. Da bi se ispunili brojni uvjeti koji prethode realizaciji,  važna je i politička podrška iz obiju zemalja kako bi se dosegnuo cilj te se dvije zemlje za pet godina povezale i novim mostom na Muri.

Suradnja se nastavlja postavljanjem spomen-ploče u Novom Zrinom početkom svibnja, kao i prijavom u nove prekogranične programe – Interreg koji će biti uskoro raspisani. Nastavlja se i  s projektom isticanja naziva ulica i javnih zgrada na hrvatskom jeziku u područjima u kojima žive Hrvati, te podrška udrugama koje u Mađarskoj okupljaju naše ljude.

Radnom su sastanku nazočili i zamjenik župana Josip Grivec, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam Darko Radanović te pročelnica Upravnog odjela za međunarodnu suradnju, upravljanje projektima i investicije Anita Perešin.

sjever.hr/medjimurska-zupanija.hr
23.03.2023.

Input your search keywords and press Enter.