Now Reading:
Gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini reagirala na novu reformu zdravstva! „Međimurci najbolje znaju kakvu bolnicu žele„
Full Article 2 minutes read

Gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini reagirala na novu reformu zdravstva! „Međimurci najbolje znaju kakvu bolnicu žele„

Novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti, kojim su osnivačka prava Općih bolnica sa županija prebačena na državu, naišao je na negodovanje mnogih županija, a među njima je i Međimurska županija.

Nakon što se oglasio najprije župan Međimurske županije, na novi zakon reagirala je i gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini.

-Odluka Hrvatskog Sabora o usvajanju Zakona o zdravstvenoj zaštiti, što se tiče Međimurja, veliki je korak nazad. Smatram da će prebacivanje osnivačkih prava naše bolnice s Međimurske županije na Republiku Hrvatsku imati negativne posljedice na kvalitetu i količinu zdravstvenih usluga – izjavila je Cividini istaknuvši kako je Čakovečka bolnica izgrađena samodoprinosom svih građana Međimurja, opremljena sredstvima županijskog i lokalnog proračuna te zbog toga je doživljavaju kao „svoju”.

Cividini kaže kako su koristili zakonsku mogućnost i obvezu brinuti se o zdravstvenom sustavu kako bi u potpunosti prilagodili sustav potrebama međimurskih stanovnika. Rezultat toga su i zadovoljni Međimurci.

-Bojim se da neke usluge neće ostati ovdje, pa čak i odjeli koji trenutno rade. Nadalje, hrvatska je praksa da uštede i rezovi do kojih dolazi u reformama uvijek idu na štetu onih najrazvijenijih i najboljih, a to Županijska bolnica Čakovec sigurno je – poručila je gradonačelnica i rekla kako je izuzetno važno, u malim sredinama poput međimurske, imati liječnike koji stanovnicima mogu pružiti kvalitetnu i brzu uslugu.

Iako smatra da su namjere Vlade bile da hrvatsko zdravstvo učini boljim, Cividini smatra da je Vlada trebala i saslušati argumente s terena te da je ključno da se o stvarima u interesu za neku zajednicu odlučuje upravo u njoj.

Međimurci su pokazali i dokazali da žele odgovorno upravljati zdravstvenim sustavnom na svom području, te da su to spremi i platiti. Preduvjet financijskog dijela reforme zdravstva trebalo je biti realno financiranje obavljenih zdravstvenih usluga, a ne prijenos osnivačkih prava – zaključila je Cividini.

Foto: arhiva
sjever.hr
23.03.2023.

Input your search keywords and press Enter.