Now Reading:
29. SVJETSKO PRVENSTVO U RIBOLOVU NA PASTRVE Francuzi, Talijani, Bugari ‘sjatili’ se na Sutlu u Kumrovec – mogu li ih Zagorci nadmašiti po broju ulovljenih pastrva?
Full Article 4 minutes read

29. SVJETSKO PRVENSTVO U RIBOLOVU NA PASTRVE Francuzi, Talijani, Bugari ‘sjatili’ se na Sutlu u Kumrovec – mogu li ih Zagorci nadmašiti po broju ulovljenih pastrva?

Jedanaest ekipa, nacionalnih timova, ali i pojedinaca iz Hrvatske, Italije, Bugarske i Slovenije odmjerit će snage u lovu pastrve živim mamcima na brzim vodama, odnosno rijeci Sutli na 29. Svjetskom prvenstvu u ribolovu otvorenom u četvrtak u Kumrovcu.

Svjetska ribolovna federacija FIPSed dodijelila je ove godine domaćinstvo hrvatskim ribolovcima, odnosno Hrvatskom športskom ribolovnom savezu. Natjecanje najboljih ribolovaca svijeta održat će se u subotu i nedjelju, 25, i 26. ožujka u četiri sektora na rijeci Sutli, koji su raspoređeni na području Zelenjaka, uz samu cestu prema Kumrovcu.

Natjecanje se odvija u sektorima bez startnih brojeva, a ocjenjuje se količina ulovljene ribe. Tko ulovi najviše pastrva osvaja najviše bodova i pobjeđuje. U toj su disciplini najjači Francuzi, a ove godine oformljena je i ekipa Hrvatsko zagorje.

Disciplina lova na pastrve specifičan je sustav ribolova koji u svijetu nije zakonski odobren, ali u slučaju organizacije Svjetskih prvenstava se dozvoljava kroz ta tri dana takav vid ribolova u promotivne i turističke svrhe.

Interesantno je da su Hrvati, iako nisu polučili veći uspjeh, sudionici svih 29. Svjetskih prvenstava, a sve s ciljem kako bi uživali u ribolovu i druženju.

Dobrodošlicu svim prisutnima poželio je Robert Šplajt, načelnik Općine Kumrovec.

-Veseli smo što smo što smo domaćini ovakvom prekrasnom Svjetskom prvenstvu, 29. po redu u ribolovu na pastrvu. Sretan sam što vidim ovoliko mnogo ekipa koje će se takmičiti na rijeci Sutli – rekao je Šplajt te svim natjecateljima poželio sreću i puno uspjeha u ribolovu te da uz lijepo druženje kući ponesu prekrasne uspomene iz Zagorja.

Župan krapinsko-zagorske županije Željko Kolar izrazio je zadovoljstvo što se ovo Prvenstvo održava upravo u Zagorju.

-Vjerujem da će domaćini, Općina Kumrovec, najpoznatije selo na svijetu gdje je rođen Josip Broz Tito, i Grad Klanjec biti sjajni domaćini. Hvala Svjetskom ribolovnom savezu što nam je dao tu mogućnost da budemo organizatori. Čestitam našem nacionalnom i županijskom savezu i lokalnom ribičkom društvu na svom uloženom trudu da bi se ovo natjecanje održalo. Naša Sutla je zaštićena u Naturi 2000 i vjerujem da ćete biti više nego oduševljeni njezinom ljepotom i želim vam uspješne rezultate – poručio je Kolar.

Predsjednik Hrvatskog sportsko-ribolovnog saveza Vladimir Sever zahvalio svima koji su pripomogli u organizaciji ovog Svjetskog prvenstva kao i svim sudionicima na ovom Prvenstvu kojima je poželio puno uspjeha.

-Tko je najbolji i pojedinačni i ekipno neka pobjedi – poručio je.

Prvenstvo je otvorio predsjednik Svjetske ribolovne federacije Ugo Claudie Matteoli kojem je ovo prvo prvenstvo u ribolovu na pastrvu.


-Jako sam sretan jer je obično ovakva vrsta natjecanja u Francuskoj, Bugarskoj, Italiji, ali ne u Hrvatskoj. Sretan sam što sam ovdje i hvala svim organizatorima. Ova prigoda odlična je prilika za turizam i ribolov ove regije. Francuzi, Bugari, Talijani će ovim putem upoznati ovaj dio Hrvatske za koji sam siguran da ne poznaju – rekao je.

Nema sumnje da će boravak inozemnih timova biti odlična promocija za cijelu Krapinsko-zagorsku županiju, ali i sportski ribolov.

Samo natjecanje počinje sutrašnjim treningom, a u dva dana natjecanja tijekom vikenda zbrajaju se rezultati četiri izlaska u prvom i četiri u drugom danu.


Svaki natjecatelj bit će u jednom od bokseva, a prilikom svakog od ta četiri izlaska ribolov traje 40-ak minuta. Povratkom u centralni boks vidi se koliko je pojedini natjecatelj ulovio ribe. Zbrajanjem tih izlazaka kroz dva dana dobit će se pojedinačni i ekipni rezultati i proglasiti najbolji.

Naslov svjetskih prvaka s lanjskog Svjetskog prvenstva održanog u Francuskoj brane reprezentativci Italije. Na Sutli se, uz tehničku ekipu prvenstva okupila i reprezentacija Hrvatske u ovoj discpilini, a uz nju će na prevenstvu nastupiti i reprezentacija Krapinsko-zagorske županije, sastavljena od hrvatskih ribolovaca koji se natječu u Hrvatskoj pastvaškoj ligi.

abrkic/sjever.hr
23.03.2023.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.