Now Reading:
Sve čvršće veze Varaždinske županije, Varaždina i Slovenije – uz brojne dosadašnje, otvara se sve više mogućnosti i za nove zajedničke projekte
Full Article 3 minutes read

Sve čvršće veze Varaždinske županije, Varaždina i Slovenije – uz brojne dosadašnje, otvara se sve više mogućnosti i za nove zajedničke projekte

Veleposlanik Republike Slovenije u Republici Hrvatskoj Nj.E. Gašper Dovžan u srijedu je stigao u nastupni posjet Varaždinskoj županiji i Gradu Varaždinu, a na zajedničkom su ga prijemu ugostili župan Anđelko Stričak i gradonačelnik Neven Bosilj.

Župan Stričak istaknuo je kako je od ulaska Hrvatske u schengenski prostor omogućena puno bolja i kvalitetnija suradnja općina i gradova s obiju strana granice.. Župan je dodao kako su veleposlanika informirali o inicijativama, a jedna je i od nedavno, kada je ministar Butković boravio u Varaždinskoj županiji i kada su ga zamolili da otvori temu Podravske magistrale.

-I preko Zajednice hrvatskih županija otvorio sam temu uređenja postojećih cesta lokalnog karaktera između najbližih slovenskih i hrvatskih mjesta, kako građani s jedne i druge strane ne bi morali kružiti 10 ili više kilometara – rekao je župan.

Sa slovenskim veleposlanikom razgovaralo se i o pitanju zaštite okoliša s obzirom da postoji nekoliko zajedničkih projekata, a jedan od istaknutijih je rezervat biosfere koji se proteže uz rijeku Dravu.

-Veleposlanika smo informirali i o našoj inicijativi da se područje Strahinjčice, Ivančice, Ravne gore i Maceljske gore proglasi Parkom prirode jer smatram da bi ta inicijativa i njima mogla biti interesantna – rekao je Stričak.

Gradonačelnik Bosilj kazao je kako je današnji posjet veleposlanika nastavak prošlotjednog posjeta slovenskog ministra kohezijskih fondova i regionalnog razvoja Aleksandra Jevšeka.

-U petak Grad Varaždin ima sastanak s gostima iz Ptuja, s predstavnicima Grada, vezano uz prijave Interegg projekata, a sljedeći tjedan naša delegacija, iz razvojnih agencija i određenih ustanova ići će u Mursku Sobotu. Imamo u pripremi puno lijepih, sitnih projekata i vjerujem da ćemo uspostaviti jako dobru suradnju, odnosno poboljšati postojeću – dodao je gradonačelnik Bosilj.

Veleposlanik Dovžan kazao je da su Varaždinska županija i Grad Varaždin tradicionalno vrlo povezani sa Slovenijom te da postoji mnogo prekograničnih projekata, a ulazak Hrvatske u Schengen i eurozonu otvara brojne nove mogućnosti.

-Naše će se veleposlanstvo dobro potruditi da se sve te mogućnosti iskoriste. U petak će biti otvoren Interreg natječaj i vjerujem da ćemo i u tom natječaju u kojem su na raspolaganju 42 milijuna eura naći niz prekograničnih projekata u korist lokalnog stanovništva. To su mali projekti, ali od njih najviše koristi ima upravo lokalno stanovništvo – rekao je Dovžan.

Spomenuo je i ideju da se obnove ceste, da se ponovo povežu prostori dviju država, a i jednoj i drugoj strani interesantne su mogućnosti suradnje i na području kulture.

-U Varaždinskoj županiji živi nešto Slovenaca, a danas sam obišao varaždinsku gimnaziju čijih 50-ak učenika uči slovenski jezik po modelu C. Razgovarali smo s njima i imaju velik interes za nastavak učenja, a čuli smo također da postoje planovi za uvođenje modela C u osnovnim školama u županiji, što će veleposlanstvo svakako podržati – rekao je Dovžan.

Izrazio je zadovoljstvo što u Varaždinskoj županiji postoji interes za slovenske investitore te što postoji obrazovana radna snaga, naglasivši kako se nada da će se u skoroj budućnosti otvoriti brojne nove mogućnosti gospodarske suradnje dviju susjednih prijateljskih država.

a.kučić/sjever.hr
22.03.2023.

Input your search keywords and press Enter.