Now Reading:
Ususret velikom jubileju – “Kostelska pištola – Keglevićeva straža Kostel” održala godišnju skupštinu
Full Article 2 minutes read

Ususret velikom jubileju – “Kostelska pištola – Keglevićeva straža Kostel” održala godišnju skupštinu

U Lupinjaku je u subotu održana godišnja skupština Udruge Kostelska pištola – Keglevićeva straža, a kojoj je prisustvovao i krapinsko – zagorski župan Željko Kolar.

Prilikom pozdravnog govora župan Kolar zahvalio je članovima Udruge u sklopu koje djeluje i povijesna postrojba Krapinsko – zagorske županije na svemu što su učinili za promociju županije.

– Vaše pojavljivanje po čitavoj Hrvatskoj i po Europi je zapravo bilo brendiranje i Krapinsko – zagorske županije, a i vas samih – kazao je župan te istaknuo dugu tradiciju “streljanja iz pištola u Kostelu”.

– Propadala su kraljevstva, propadale su države, propadala su uređenja, ali tradicija u Kostelu je ostala – poručio je župan Željko Kolar.

Na sjednici skupštine podnesen je izvještaj o radu udruge za 2022. godinu, financijski izvještaj te plan rada za ovu godinu.

– Ove godine očekuje nas zaista velika proslava jer obilježavamo 500-tu obljetnicu pucanja pod Kostelom – naglasio je predsjednik Udruge Milan Flegar te među brojnim planiranim aktivnostima, najavio i održavanje Smotre kuburaša.

– Prvu subotu u šestom mjesecu planiramo održati Smotru svih pucačkih udruga s područja Krapinsko – zagorske županije i naših gostiju iz Svete Nedjelje, Sveta tri kralja i iz Slovenije – kazao je Flegar te zahvalio svim aktivnim članovima koji se redovito uključuju u aktivnosti na njihovom trudu.

Kostelska pištola Keglevićeva straža je povijesna postrojba Krapinsko-zagorske županije, koja tijekom godine sudjeluje u svim značajnijim protokolarnim i promotivnim aktivnostima KZŽ, a ujedno i skrbi za očuvanje tradicijskog običaja uskrsnog pucanja iz pištole u Kostelu, kao jedinstvenog običaja u Republici Hrvatskoj.

www.sjever.hr
19.03.2023.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.