Now Reading:
Ususret velikom jubileju – “Kostelska pištola – Keglevićeva straža Kostel” održala godišnju skupštinu
Full Article 2 minutes read

Ususret velikom jubileju – “Kostelska pištola – Keglevićeva straža Kostel” održala godišnju skupštinu

U Lupinjaku je u subotu održana godišnja skupština Udruge Kostelska pištola – Keglevićeva straža, a kojoj je prisustvovao i krapinsko – zagorski župan Željko Kolar.

Prilikom pozdravnog govora župan Kolar zahvalio je članovima Udruge u sklopu koje djeluje i povijesna postrojba Krapinsko – zagorske županije na svemu što su učinili za promociju županije.

– Vaše pojavljivanje po čitavoj Hrvatskoj i po Europi je zapravo bilo brendiranje i Krapinsko – zagorske županije, a i vas samih – kazao je župan te istaknuo dugu tradiciju “streljanja iz pištola u Kostelu”.

– Propadala su kraljevstva, propadale su države, propadala su uređenja, ali tradicija u Kostelu je ostala – poručio je župan Željko Kolar.

Na sjednici skupštine podnesen je izvještaj o radu udruge za 2022. godinu, financijski izvještaj te plan rada za ovu godinu.

– Ove godine očekuje nas zaista velika proslava jer obilježavamo 500-tu obljetnicu pucanja pod Kostelom – naglasio je predsjednik Udruge Milan Flegar te među brojnim planiranim aktivnostima, najavio i održavanje Smotre kuburaša.

– Prvu subotu u šestom mjesecu planiramo održati Smotru svih pucačkih udruga s područja Krapinsko – zagorske županije i naših gostiju iz Svete Nedjelje, Sveta tri kralja i iz Slovenije – kazao je Flegar te zahvalio svim aktivnim članovima koji se redovito uključuju u aktivnosti na njihovom trudu.

Kostelska pištola Keglevićeva straža je povijesna postrojba Krapinsko-zagorske županije, koja tijekom godine sudjeluje u svim značajnijim protokolarnim i promotivnim aktivnostima KZŽ, a ujedno i skrbi za očuvanje tradicijskog običaja uskrsnog pucanja iz pištole u Kostelu, kao jedinstvenog običaja u Republici Hrvatskoj.

www.sjever.hr
19.03.2023.

Input your search keywords and press Enter.