Now Reading:
Udruga umirovljenika Općine Petrijanec provela vrijedan projekt „Uključimo isključene u zajednicu“
Full Article 2 minutes read

Udruga umirovljenika Općine Petrijanec provela vrijedan projekt „Uključimo isključene u zajednicu“

Udruga umirovljenika Općine Petrijanec, u partnerstvu s Općinom Petrijanec provela je vrijedan projekt „Uključimo isključene u zajednicu.“

Projekt je prijavljen na Poziv za prijavu dvogodišnjih programa usmjerenih unapređenju kvalitete života i zaštiti prava starijih osoba za 2021. i 2022. godinu koji je objavilo Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. Od strane spomenutog Ministarstva odobreno je ukupno 170.000,00 kuna – 85.000,00 kuna za aktivnosti u 2021. godini te 85.000,00 kuna za aktivnosti u 2022. godini.

Cilj spomenutog projekta je promicanje aktivnog starenja, povećanje i obogaćivanje kvalitete života te povećanje socijalne uključenosti osoba od 60 godina i više, poticanje na stjecanje novih znanja i vještina, ali i educiranje starijih osoba o temama važnim za zaštitu njihovih prava kroz organizaciju i provođenje različitih aktivnosti i radionica za osobe treće životne dobi.

Projekt se provodio u svrhu održavanja kognitivnih sposobnosti te povećanja znanja i vještina i socijalne uključenosti starijih osoba. Kroz edukacijske aktivnosti dobili su informacije o važnosti korištenja pravne pomoći prije nego odluče raspolagati svojom imovinom, a posebno o sklapanju ugovora o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju.

U sklopu ove aktivnosti istaknula se i važnost educiranja o tim ugovorima, prednosti i nedostaci prilikom sklapanja takvih ugovora te razlike između ugovora kako osobe starije životne dobi ne bi postale žrtve prijevara i nasilja. Polaznici projekta upoznali su se s oblicima nasilja nad starijim osobama, nužnosti borbe protiv nasilja i sa svojim pravima ako se nađu u ulozi žrtve.

U kulturne aktivnosti uključeno je bilo vježbanje i održavanje proba s ciljem nastupa na svečanostima u općini i šire s bogatim i raznolikim programom. Također, projektom je ostvarena predstava Kerekesh teatra u svrhu povećanja socijalne interakcije te kvalitetnog provođenja vremena starijih osoba s područja Općine Petrijanec, a Udruga je sudjelovala i na humanitarnom sajmu koji se održao u OŠ Petrijanec „Za Tinov novi korak“.

Općina Petrijanec se trudi umirovljenicima omogućiti sve potrebno za nastavak aktivnog života i u njihovoj mirovini. Iz ovog projekta mogli smo vidjeti razne aktivnosti za umirovljenike te se možemo složiti da su se članovi Udruge zalagali za dobar odaziv na ovim zanimljivim radionicama. Naravno da ćemo i dalje prijavljivati Udrugu umirovljenika Općine Petrijanec na natječaje resornih Ministarstava. Njihovi radovi su raznovrsni, kreativni, domišljati, izrađeni s puno ljubavi, strpljenja, osobnosti i zapravo to čini vrijednost i unikat svih izložaka – rekao je načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec.

sjever.hr/petrijanec.hr
18.03.2023.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.