Now Reading:
PRVI U RATU, PRVI U MIRU: Pripadnici Specijalne jedinice policije „Roda” prvi krenuli u obranu Hrvatske, a danas brojnim projektima doprinose razvoju društva
Full Article 3 minutes read

PRVI U RATU, PRVI U MIRU: Pripadnici Specijalne jedinice policije „Roda” prvi krenuli u obranu Hrvatske, a danas brojnim projektima doprinose razvoju društva

Prije 32 godine osnovana je Specijalna jedinica policije PU varaždinske „Roda” čiji su pripadnici u policijskim uniformama prvi krenuli u obranu Hrvatske i u njezinom oslobađanju dali ogroman doprinos. Ova je obljetnica u subotu obilježena svetom misom, polaganjem ruža za poginule pripadnike postrojbe te Izvještajnim saborom Udruge „Roda”.

Uz brojne goste i uzvanike, obilježavanju 32. obljetnice prisustvovao je i general Josip Lucić, izaslanik ministra hrvatskih branitelja i potpredsjednika hrvatske Vlade Tome Medveda koji je naglasio kako je ovo istovremeno i skup sjećanja i skup ponosa.

– Sam prostor Varaždina i Varaždinske županije nije bio neposredno uključen u rat, odnosno rat se nije odvijao na ovom teritoriju, osim razdoblja zauzimanja vojarni, ali se mora posebno istaknuti, s poštovanjem i ponosom, ogroman doprinos građana Varaždina i ovog lijepog dijela naše domovine u obrani Vukovara i svih dijelova Hrvatske gdje je velik broj mladih ljudi, tada pripadnika policije, specijalnih postrojbi, Hrvatske vojske, a posebno postrojbe Roda, sudjelovao na svim ratištima naše domovine i dao ogroman doprinos u njezinom oslobađanju – rekao je Lucić.

Predsjednik Udruge Specijalne jedinice policije PU varaždinske „Roda” Dražen Vitez napomenuo je kako je njihova obaveza danas pričati istinu i evocirati uspomene te voditi brigu o obiteljima njihovih poginulih pripadnika. U suprotnom, sve ovo, ističe Vitez, bilo bi brzo zaboravljeno.

– Stoga je naša uloga promicanje istine o Domovinskom ratu i zbog toga smo osnovali Klub mladih Roda koji će nastaviti tu tradiciju da se zna što se to događalo 90-tih godina na prostoru Republike Hrvatske, tko je bio napadač, a tko je bio žrtva i da se tu vodio jedan pravedan i ispravan rat – rekao je Vitez.

Dodaje i da su „Rode” u ratu uvijek bile među prvima, a tako je i sada u ovim mirnodopskim vremenima. Naime, njihova udruga provodi velik broj projekata koji utječu na veću kvalitetu života branitelja, njihovu socijalizaciju i psihološku pomoć.

-Pomažemo i mladim ljudima od 15 do 20 godina, da imaju drugu priliku u životu, da polože vozačke ispite, promijene zanimanje, a sve to uz potporu Ministarstva branitelja, europskih fondova, Varaždinske županije i svih drugih naših dobrih ljudi koji nas pomažu financijski kako bi mogli sve to ostvariti i biti korisni dionici današnjeg društva – poručio je Vitez.

Zamjenica varaždinskog župana Silvija Zagorec naglasila je kako se doprinos „Roda” i sve ono što su prošli nikada ne smije zaboraviti.

-U datom trenutku preuzeli su na sebe veliku odgovornost i nesebično branili našu domovinu, a doprinos njihovih stradalih pripadnika nikada ne smijemo zaboraviti jer on je utkan u temelje stvaranja naše neovisne i slobodne Republike Hrvatske – rekla je Zagorec pohvalivši činjenicu da je Udruga „Roda” iznimno aktivna i uz podršku sa županijske, nacionalne i europske razine brojnim projektima doprinosi društvu u cjelini.

Svečanosti je prisustvovao i zamjenik gradonačelnika Varaždina Miroslav Marković koji je kazao kako su pripadnici „Roda” prvi krenuli u obranu Hrvatske te bili nositelj njene slobode.

-Mi im ovim činom zahvaljujemo na svemu tome, prisjećamo se njihovih hrabrih dijela i držat ćemo ih u tim uspomenama vječito – poručio je Marković.

tklopotan / www.sjever.hr
18.03.2023.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.