Now Reading:
PRVI U RATU, PRVI U MIRU: Pripadnici Specijalne jedinice policije „Roda” prvi krenuli u obranu Hrvatske, a danas brojnim projektima doprinose razvoju društva
Full Article 3 minutes read

PRVI U RATU, PRVI U MIRU: Pripadnici Specijalne jedinice policije „Roda” prvi krenuli u obranu Hrvatske, a danas brojnim projektima doprinose razvoju društva

Prije 32 godine osnovana je Specijalna jedinica policije PU varaždinske „Roda” čiji su pripadnici u policijskim uniformama prvi krenuli u obranu Hrvatske i u njezinom oslobađanju dali ogroman doprinos. Ova je obljetnica u subotu obilježena svetom misom, polaganjem ruža za poginule pripadnike postrojbe te Izvještajnim saborom Udruge „Roda”.

Uz brojne goste i uzvanike, obilježavanju 32. obljetnice prisustvovao je i general Josip Lucić, izaslanik ministra hrvatskih branitelja i potpredsjednika hrvatske Vlade Tome Medveda koji je naglasio kako je ovo istovremeno i skup sjećanja i skup ponosa.

– Sam prostor Varaždina i Varaždinske županije nije bio neposredno uključen u rat, odnosno rat se nije odvijao na ovom teritoriju, osim razdoblja zauzimanja vojarni, ali se mora posebno istaknuti, s poštovanjem i ponosom, ogroman doprinos građana Varaždina i ovog lijepog dijela naše domovine u obrani Vukovara i svih dijelova Hrvatske gdje je velik broj mladih ljudi, tada pripadnika policije, specijalnih postrojbi, Hrvatske vojske, a posebno postrojbe Roda, sudjelovao na svim ratištima naše domovine i dao ogroman doprinos u njezinom oslobađanju – rekao je Lucić.

Predsjednik Udruge Specijalne jedinice policije PU varaždinske „Roda” Dražen Vitez napomenuo je kako je njihova obaveza danas pričati istinu i evocirati uspomene te voditi brigu o obiteljima njihovih poginulih pripadnika. U suprotnom, sve ovo, ističe Vitez, bilo bi brzo zaboravljeno.

– Stoga je naša uloga promicanje istine o Domovinskom ratu i zbog toga smo osnovali Klub mladih Roda koji će nastaviti tu tradiciju da se zna što se to događalo 90-tih godina na prostoru Republike Hrvatske, tko je bio napadač, a tko je bio žrtva i da se tu vodio jedan pravedan i ispravan rat – rekao je Vitez.

Dodaje i da su „Rode” u ratu uvijek bile među prvima, a tako je i sada u ovim mirnodopskim vremenima. Naime, njihova udruga provodi velik broj projekata koji utječu na veću kvalitetu života branitelja, njihovu socijalizaciju i psihološku pomoć.

-Pomažemo i mladim ljudima od 15 do 20 godina, da imaju drugu priliku u životu, da polože vozačke ispite, promijene zanimanje, a sve to uz potporu Ministarstva branitelja, europskih fondova, Varaždinske županije i svih drugih naših dobrih ljudi koji nas pomažu financijski kako bi mogli sve to ostvariti i biti korisni dionici današnjeg društva – poručio je Vitez.

Zamjenica varaždinskog župana Silvija Zagorec naglasila je kako se doprinos „Roda” i sve ono što su prošli nikada ne smije zaboraviti.

-U datom trenutku preuzeli su na sebe veliku odgovornost i nesebično branili našu domovinu, a doprinos njihovih stradalih pripadnika nikada ne smijemo zaboraviti jer on je utkan u temelje stvaranja naše neovisne i slobodne Republike Hrvatske – rekla je Zagorec pohvalivši činjenicu da je Udruga „Roda” iznimno aktivna i uz podršku sa županijske, nacionalne i europske razine brojnim projektima doprinosi društvu u cjelini.

Svečanosti je prisustvovao i zamjenik gradonačelnika Varaždina Miroslav Marković koji je kazao kako su pripadnici „Roda” prvi krenuli u obranu Hrvatske te bili nositelj njene slobode.

-Mi im ovim činom zahvaljujemo na svemu tome, prisjećamo se njihovih hrabrih dijela i držat ćemo ih u tim uspomenama vječito – poručio je Marković.

tklopotan / www.sjever.hr
18.03.2023.

Input your search keywords and press Enter.