Now Reading:
Milijuni Hrvata ostat će bez svog liječnika, a njih oko 3.000 iz cijele Hrvatske poslalo je oštre poruke vladajućima: Nešto je trulo u sustavu i toga nam je dosta!
Full Article 3 minutes read

Milijuni Hrvata ostat će bez svog liječnika, a njih oko 3.000 iz cijele Hrvatske poslalo je oštre poruke vladajućima: Nešto je trulo u sustavu i toga nam je dosta!

Pod geslom “SOS za zdravstvo” pet krovnih liječničkih udruga održalo je u subotu na Trgu svetog Marka u Zagrebu veliki prosvjed kojim su iskazali nezadovoljstvo svojim statusom, plaćama, ali i cjelokupnim stanjem u zdravstvenom sustavu te činjenicom da Ministarstvo zdravstva ne rješava nagomilane probleme u sustavu, piše Index.hr.

Prosvjednici su se okupili na Trgu dr. Franje Tuđmana odakle su u povorci krenuli na Trg svetog Marka. U 15-ak autobusa stigli su liječnici iz cijele Hrvatske, a prema podacima organizatora okupilo ih se oko 3.000.

Liječnici, nezadovoljni svojim statusom i uvjetima rada, očekuju da će njihove zahtjeve čuti oni koji donose odluke. Stigli su odjeveni u bijele kute s balonima i bedževima na kojima piše “S.O.S. za zdravstvo” i transparentima “Rane nastale zbog nerada liječnici ne mogu sanirati”, “Nema odmora dok traje obmana”, “Zadovoljni liječnici – zadovoljni pacijenti” – donosi Index.

Upozorili su i da je u sustavu nešto trulo, čega im je dosta te da ministra Vilija Beroša ne zanimaju njihovi problemi. Kažu i da će milijuni ljudi u Hrvatskoj uskoro ostati bez svog obiteljskog liječnika i da su njihove plaće najniže u sustavu liječničkih plaća, a ipak, od njih se svašta očekuje.

-Ovaj dan će biti upisan u povijest medicine u Hrvatskoj, počašćen sam što sam dio ove borbe. Godinama smo pognutih glava šutjeli i slušali da moramo biti zahvalni što uopće imamo posao. Nikome od nas nije san otići iz Hrvatske. Zato kažemo dosta ovom sustavu – rekao je Marin Smilović, predsjednik inicijative mladih liječnika.

Poručili su kako ovo nije prosvjed protiv nikoga, već su ovdje za spas hrvatskog javnog zdravstva koji je došao do granica održivosti i kojeg na životu održavaju umirovljenici i njihovi kolege koji su pred mirovinom.

-Hitna medicina je toliko nepopularna da se na većinu specijalizacija ne javi gotovo nitko. Specijalizant radi za 55 kuna po satu, a specijalist za 70, zar su to velike plaće? – upozorila je Ivana Šmit.

Renata Čulinović-Čaić iz bolnice Čakovec pitala je: “Je li ovo liječničko proljeće? Nismo došli slaviti proljeće, došli smo reći: Spasite hrvatsko zdravstvo!”. Dodala je kako ih država tjera da rade enormni broj prekovremenih sati.

-Odrađujemo ih na milijun, nezakonito. Država koja nas na to tjera krši svoje zakone. Pritom su neki od nas doživjeli da zbog odrađenog završe i na sudu. U ambulantama odrađujemo po stotine pacijenata dnevno. Na kraju radnog dana ne znaš ni kako se zove pacijent kojem si pružao zdravstvenu uslugu. Politika nastoji srušiti naše argumente tvrdeći da je manje stanovništva, a sve više liječnika. Što je istina? Da odlaze mladi. Oni nisu trebali puno zdravstvenih usluga. Ostali su stariji, sve bolesniji s puno dijagnoza… – naglasila je Čulinović-Čaić.

Foto: screenshot index.hr
www.sjever.hr / index.hr
18.03.2023.

Input your search keywords and press Enter.