Now Reading:
Kolar o centralizaciji bolnica: Loša i kriva odluka! Treba mijenjati zdravstveni sustav, a ne osnivača
Full Article 2 minutes read

Kolar o centralizaciji bolnica: Loša i kriva odluka! Treba mijenjati zdravstveni sustav, a ne osnivača

Nakon što je Hrvatski sabor u petak jednoglasno usvojio paket reforme zdravstva koji, između ostalog, obuhvaća i prenošenje osnivačkih prava nad bolnicama sa županija na državu, župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar naglasio je da je odluka loša i kriva, kako kratkoročno, tako i dugoročno te da predstavlja veliki korak unatrag što se tiče decentralizacije same države.

Podsjetio je da već godinama upozorava na činjenicu da je ovakav zdravstveni sustav neodrživ i da su promjene neophodne, no, kako ističe, trebalo je mijenjati sustav, a ne osnivača općih bolnica.

-Sto posto sam siguran da bi županije u održivom i uređenom sustavu bolje upravljale bolnicom nego što će to raditi Ministarstvo zdravstva. Pokazalo se da smo svugdje gdje je sustav decentraliziran učinkovitiji i pristupačniji, a sve što smo centralizirali i gdje je država na neki način bila gospodar bilo je loše – rekao je Kolar.

Naglašava i kako ovo nije pitanje tko će postavljati ravnatelja bolnice, nego tko se njoj može posvetiti i stvarati uvjete za medicinsko osoblje kako bi na kraju pacijenti koji se tamo liječe imali koristi.

-Da će netko iz jednog centra u Hrvatskoj upravljati svim općim bolnicama je neostvarivo. Mislio sam da će prevladati zdrav razum kao i kod Zavoda za javno zdravstvo, Zavoda za hitnu medicinu i specijalnih bolnica koje je država na početku također htjela centralizirati, ali to se nije dogodilo – objasnio je.

tklopotan / www.sjever.hr
18.03.2023.

Input your search keywords and press Enter.