Now Reading:
Kolar o centralizaciji bolnica: Loša i kriva odluka! Treba mijenjati zdravstveni sustav, a ne osnivača
Full Article 2 minutes read

Kolar o centralizaciji bolnica: Loša i kriva odluka! Treba mijenjati zdravstveni sustav, a ne osnivača

Nakon što je Hrvatski sabor u petak jednoglasno usvojio paket reforme zdravstva koji, između ostalog, obuhvaća i prenošenje osnivačkih prava nad bolnicama sa županija na državu, župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar naglasio je da je odluka loša i kriva, kako kratkoročno, tako i dugoročno te da predstavlja veliki korak unatrag što se tiče decentralizacije same države.

Podsjetio je da već godinama upozorava na činjenicu da je ovakav zdravstveni sustav neodrživ i da su promjene neophodne, no, kako ističe, trebalo je mijenjati sustav, a ne osnivača općih bolnica.

-Sto posto sam siguran da bi županije u održivom i uređenom sustavu bolje upravljale bolnicom nego što će to raditi Ministarstvo zdravstva. Pokazalo se da smo svugdje gdje je sustav decentraliziran učinkovitiji i pristupačniji, a sve što smo centralizirali i gdje je država na neki način bila gospodar bilo je loše – rekao je Kolar.

Naglašava i kako ovo nije pitanje tko će postavljati ravnatelja bolnice, nego tko se njoj može posvetiti i stvarati uvjete za medicinsko osoblje kako bi na kraju pacijenti koji se tamo liječe imali koristi.

-Da će netko iz jednog centra u Hrvatskoj upravljati svim općim bolnicama je neostvarivo. Mislio sam da će prevladati zdrav razum kao i kod Zavoda za javno zdravstvo, Zavoda za hitnu medicinu i specijalnih bolnica koje je država na početku također htjela centralizirati, ali to se nije dogodilo – objasnio je.

tklopotan / www.sjever.hr
18.03.2023.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.