Now Reading:
Edukacija povodom Drugog Županijskog dana osviještenosti o debljini privukla građane! Zagorec: Važno je glasno progovoriti o izazovima koji nas okružuju
Full Article 3 minutes read

Edukacija povodom Drugog Županijskog dana osviještenosti o debljini privukla građane! Zagorec: Važno je glasno progovoriti o izazovima koji nas okružuju

Savjet za zdravlje Varaždinske županije i Tim za liječenje pretilosti, barijatrijsku i metaboličku kirurgiju Opće bolnice Varaždin organizirali su 2. Županijski dan osviještenosti o debljini povodom obilježavanja Hrvatskog dana osviještenosti o debljini.

Ispred Županijske palače na Franjevačkom trgu održana je edukacija za građane u kojoj su sudjelovali i predstavnici Županije, Savjeta za zdravlje i Tima za liječenje pretilostiali i brojne studentice i studenti.

Zamjenica Župana Silvija Zagorec naglašava kako je cilj akcije educirati građane i javnost o problemima koje sa sobom nosi pretilost kako bi se spriječile moguće komplikacije.

-Danas građani mogu neposredno stupiti u kontakt s našim stručnjacima i dobiti sve potrebne informacije. Svi mi imamo jednu želju, a to je da živimo zdravim načinom života i usvojimo zdravije prehrambene navike – rekla je zamjenica.

Zagorec ističe kako su iznimno zahvalni Savjetu za zdravlje koje je, kako kaže, i oformljeno kako bi detektiralo sve izazove i problematiku koja nas prati u današnjim vremenima.

-Savjet za zdravlje kroz svoj izniman rad i proaktivnošću osvješćuju javnost, posebice kroz organizaciju ovakvih aktivnosti jer je veoma važno ne zataškavati, nego glasno progovoriti i slati jasne poruke o svim izazovima koji nas okružuju – poručila je Zagorec.

Alen Pajtak, voditelj Tima za liječenje pretilosti, barijatrijsku i metaboličku kirurgiju Opće bolnice Varaždin ističe kako su Hrvati, uz Maltežane, najdeblja nacija u Europi te da pretilost ne donosi samo estetske promjene na tijelu, već je to ozbiljna bolest koja narušava cijeli organizam.

-Cilj ove akcije je potaknuti svijest o pretilosti, a građani nisu svjesni problema pretilosti! Zato smo i pokrenuli ovu akciju – ako niste svjesni problema nećete ga ni rješavati. Međutim, ako postane svjesni problema, možda se ipak odlučite problem riješiti – rekao je Pajtak te dodao kako su i djeca ozbiljan problem pošto skoro 30% djece u Hrvatskoj je pretilo, što je alarmantan podatak.

Tim za liječenje pretilosti, barijatrijsku i metaboličku kirurgiju Opće bolnice Varaždin osnovan je 2019. godine, a Pajtak kaže kako primjećuju sve veći broj pacijenata koji se javljaju te da sad već imaju i listu čekanja.

Članica Savjeta za zdravlje Varaždinske županije Mirjana Kučina poručuje kako je pretilost problem pandemijskih razmjera koji utječe na mortalitet.

Pretilost donosi jako puno zdravstvenih problema, uzrokuje četverostruku veću smrtnost kod osoba s kardiovaskularnim bolestima i dvostruko veću smrtnost kod osoba s malignim oboljenjima, dok trbušna debljina dodatno povećava loše izglede za obolijevanje i za ishod u konačnici.

Istaknula je Kučina tri faktora koji su važni u sprječavanju pretilosti te rekla kako je pretilost kronična bolest, a ne estetski problem!

Promjena prehrane, fizička aktivnost i kompletna promjena načina života i životnih navika su faktori koji su iznimno važni u sprječavanju pretilosti – zaključila je Kučina.

md/sjever.hr
18.03.2023.

Input your search keywords and press Enter.