Now Reading:
Međimurska županija i ŽB Čakovec pomažu obučavati buduće liječnike – ove je akademske godine kliničke vještine izbrusilo 23 studenata
Full Article 3 minutes read

Međimurska županija i ŽB Čakovec pomažu obučavati buduće liječnike – ove je akademske godine kliničke vještine izbrusilo 23 studenata

Županijska bolnica Čakovec posljednjih desetak godina nastavna je baza za nekoliko ustanova iz visokog obrazovanja iz Hrvatske i Slovenije, kao i za obavljanje praktične nastave učenika srednjoškolskih ustanova zdravstvenog usmjerenja te za obavljanje pripravničkog i specijalističkog staža zdravstvenih radnika drugih zdravstvenih ustanova i privatnih ordinacija.

Odlična suradnja uspostavljena je s Medicinskim fakultetom Sveučilišta u Rijeci čiji studenti 6. godine obavljaju stručnu praksu u sklopu kolegija Kliničke vještine upravo u najvećoj međimurskoj zdravstvenoj ustanovi. Iskustvo koje će studenti steći bit će im od neprocjenjivog značaja za početak rada po završetku studija.

U ovoj akademskoj godini kliničke vještine u Županijskoj bolnici Čakovec izbrusilo je 23 studenata, među kojima je 15 studenata iz Međimurja. S njima su radili vrhunski specijalisti Danko Blažeka, Ana Jurin Martić, Sandra Oslaković, Sven Pal i Ivan Žokalj.

– Ovo je priznanje našoj bolnici i čast nam je što imamo specijaliste koji mogu studentima pružiti vrhunske vještine i znanja – kazao je ravnatelj Županijske bolnice Čakovec Igor Šegović.

Na konferenciji za medije studente uključene u praksu predstavljale su Marta Trnski, Ines Rudec i Dora Trakoštanec koja je u ime kolega zahvalila Županiji na podršci te specijalistima na znanju koje su im prenijeli.

Međimurska županija studentima koji nisu iz Međimurja sufinancira smještaj te dio troškova prehrane tijekom obavljanja prakse.

– Riječ je o važnoj obuci budućih mladih liječnika kvalitetnim modelom individualnog rada, stoga hvala Međimurskoj županiji što je prihvatila i financijski podržava projekt – rekla je doktorica Ana Jurin Martić.

– Čast mi je biti dio ove inicijative i član ovog kolegija jer je riječ o obrazovanju kao najvažnijem preduvjetu i za razvoj zdravstva. Podržavamo svaku suradnju te su nam dobrodošli i drugi fakulteti ukoliko su zainteresirani da i njima budemo nastavna baza – dodao je doktor Danko Blažeka.

Međimurski župan Matija Posavec je pak zahvalio studentima što su pomogli u održavanju vrhunske razine usluge u Županijskoj bolnici Čakovec.

– Biti nastavna baza jednom sveučilištu, odnosno fakultetu, velika je stvar i takvim oblicima suradnje treba težiti. U tijeku je jedan odličan projekt – vezan uz medicinu – u kojem se u našoj Metalskoj jezgri izrađuje software za medicinsku dijagnostiku, konkretno za praćenje intrakranijalnog tlaka – rekao je župan Matija Posavec te naglasio kako ulaganja Međimurske županije u zdravstveni sustav nikada nisu bila veća te da je investicijski ciklus obuhvatio sve međimurske zdravstvene ustanove.

– Naime, upravo završavaju radovi na energetskoj obnovi bolnice te adaptaciji objekta Zavoda za javno zdravstvo kao i uređenju suterena u zgradi Zavoda za hitnu medicinu Međimurske županije. Krenuli smo u veliki projekt formiranja centra palijativne skrbi te izgradnju suvremenih prostora za sve bolničke laboratorije: patološko-citološki, transfuzijski te medicinsko-biokemijski – zaključio je župan Posavec.

www.sjever.hr
17.03.2023.

Input your search keywords and press Enter.