Now Reading:
Međimurska županija i ŽB Čakovec pomažu obučavati buduće liječnike – ove je akademske godine kliničke vještine izbrusilo 23 studenata
Full Article 3 minutes read

Međimurska županija i ŽB Čakovec pomažu obučavati buduće liječnike – ove je akademske godine kliničke vještine izbrusilo 23 studenata

Županijska bolnica Čakovec posljednjih desetak godina nastavna je baza za nekoliko ustanova iz visokog obrazovanja iz Hrvatske i Slovenije, kao i za obavljanje praktične nastave učenika srednjoškolskih ustanova zdravstvenog usmjerenja te za obavljanje pripravničkog i specijalističkog staža zdravstvenih radnika drugih zdravstvenih ustanova i privatnih ordinacija.

Odlična suradnja uspostavljena je s Medicinskim fakultetom Sveučilišta u Rijeci čiji studenti 6. godine obavljaju stručnu praksu u sklopu kolegija Kliničke vještine upravo u najvećoj međimurskoj zdravstvenoj ustanovi. Iskustvo koje će studenti steći bit će im od neprocjenjivog značaja za početak rada po završetku studija.

U ovoj akademskoj godini kliničke vještine u Županijskoj bolnici Čakovec izbrusilo je 23 studenata, među kojima je 15 studenata iz Međimurja. S njima su radili vrhunski specijalisti Danko Blažeka, Ana Jurin Martić, Sandra Oslaković, Sven Pal i Ivan Žokalj.

– Ovo je priznanje našoj bolnici i čast nam je što imamo specijaliste koji mogu studentima pružiti vrhunske vještine i znanja – kazao je ravnatelj Županijske bolnice Čakovec Igor Šegović.

Na konferenciji za medije studente uključene u praksu predstavljale su Marta Trnski, Ines Rudec i Dora Trakoštanec koja je u ime kolega zahvalila Županiji na podršci te specijalistima na znanju koje su im prenijeli.

Međimurska županija studentima koji nisu iz Međimurja sufinancira smještaj te dio troškova prehrane tijekom obavljanja prakse.

– Riječ je o važnoj obuci budućih mladih liječnika kvalitetnim modelom individualnog rada, stoga hvala Međimurskoj županiji što je prihvatila i financijski podržava projekt – rekla je doktorica Ana Jurin Martić.

– Čast mi je biti dio ove inicijative i član ovog kolegija jer je riječ o obrazovanju kao najvažnijem preduvjetu i za razvoj zdravstva. Podržavamo svaku suradnju te su nam dobrodošli i drugi fakulteti ukoliko su zainteresirani da i njima budemo nastavna baza – dodao je doktor Danko Blažeka.

Međimurski župan Matija Posavec je pak zahvalio studentima što su pomogli u održavanju vrhunske razine usluge u Županijskoj bolnici Čakovec.

– Biti nastavna baza jednom sveučilištu, odnosno fakultetu, velika je stvar i takvim oblicima suradnje treba težiti. U tijeku je jedan odličan projekt – vezan uz medicinu – u kojem se u našoj Metalskoj jezgri izrađuje software za medicinsku dijagnostiku, konkretno za praćenje intrakranijalnog tlaka – rekao je župan Matija Posavec te naglasio kako ulaganja Međimurske županije u zdravstveni sustav nikada nisu bila veća te da je investicijski ciklus obuhvatio sve međimurske zdravstvene ustanove.

– Naime, upravo završavaju radovi na energetskoj obnovi bolnice te adaptaciji objekta Zavoda za javno zdravstvo kao i uređenju suterena u zgradi Zavoda za hitnu medicinu Međimurske županije. Krenuli smo u veliki projekt formiranja centra palijativne skrbi te izgradnju suvremenih prostora za sve bolničke laboratorije: patološko-citološki, transfuzijski te medicinsko-biokemijski – zaključio je župan Posavec.

www.sjever.hr
17.03.2023.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.