Now Reading:
Rješavanje velikog problema trusnog područja općine Đurmanec – klizište u Putkovcu bit će sanirano kroz mjesec dana?
Full Article 3 minutes read

Rješavanje velikog problema trusnog područja općine Đurmanec – klizište u Putkovcu bit će sanirano kroz mjesec dana?

Radovi na sanaciji klizišta Putkovec na županijskoj cesti ŽC 2096 na području općine Đurmanec vrijedni nešto više od 190 tisuća eura odvijaju se planiranom dinamikom.

Zadovoljan kako napreduju radovi bio je krapinsko-zagorski župan Željko Kolar. Istaknuo je kako se radi o vrlo trusnom području na dionici od Đurmanca prema Pregradi gdje se, kako ističe, praktički iza svakog drugog zavoja otvara novo klizište.

-To je ogroman pritisak na proračun ŽUC-a, a isto tako i na lokalnim nerazvrstanim cestama na proračun Općine Đurmanec. Nakon potresa, na ovom su se dijelu dodatno otvorila klizišta i sada kroz Fond solidarnosti to saniramo. Dobro je što nam vremenske prilike omogućavaju da se obavljaju radovi – rekao je Kolar dodavši kako bi ovakvom dinamikom sve moglo biti završeno prije roka koji je 15. svibnja što otvara mogućnost da se dodatkom ugovora još neka dionica stavi u program.

-Prema onome što sada dobivamo od jedinica lokalnih samouprava, nakon raspisanih natječaja cijene su puno više od onih predviđenih troškovnicima, tako da ćemo tražiti dodatak na alokaciju negdje između 5 i 7 milijuna eura, a hoće li to biti dovoljno, vidjet ćemo tek na kraju, kada će svi javni pozivi biti gotovi – dodaje Kolar.

Ravnatelj ŽUC-a KZŽ Stjepan Sirovec kazao je kako je ovo klizište dovelo do pucanja bankine i destabilizacije padine što je uzrokovalo pojavu pukotina na samoj kolničkoj konstrukciji s afinitetom daljnjeg širenja.

-Takva situacija je ugrožavala sigurnost i protočnost odvijanja prometa. Kako bismo to mogli sanirati mi smo pristupili izradi projektno-tehničke dokumentacije za ovaj zahvat, ishodili smo građevinsku dozvolu i krenuli s izvođenjem samih radova. Zamjenjuje se ova nestabilna padina s novim kamenim materijalom i geomrežama, uređuje se oborinska odvodnja i na kraju će se urediti sama kolnička konstrukcija u zoni zahvata. Sam projekt zahvata iznosi nešto malo više od 200 metara – izvijestio je Sirovec dodajući kako se s radovima krenulo sredinom veljače. Naglašava kako ukoliko se ovakva dinamika nastavi, uz povoljne vremenske prilike, ovo bi klizište unutar mjesec dana trebalo biti sanirano.

Zahvalivši ŽUC-u i Županiji načelnik Općine Đurmanec Damir Belošević ističe kako će sanacija ovog klizišta doprinijeti većoj prometnoj sigurnosti.

-Ovo je jedna od dionica na kojoj se već treći put sanira klizište i cijelo ovo područje u našoj općini stalno je ugroženo od klizišta. U zadnjih deset godina smo u sanaciju klizišta uložili 10 milijuna kuna, što vlastitih, a što sredstava Hrvatskih voda, a ove godine trenutno uz ovo klizište koje se sada sanira. Imamo pred ugovaranjem još dva klizišta vrijedna 2 milijuna kuna, četiri ceste vrijedne oko 600 tisuća eura i sada ćemo doaneksirati 12 dionica cesta u vrijednosti 1,8 milijuna eura – pojasnio je Belošević.

abrkic/sjever.hr
16.03.2023.

Input your search keywords and press Enter.