Now Reading:
Građani mogu mirno spavati – Zagrebačka županija u samom vrhu po broju vatrogasaca, a sustav zaštite od požara iznimno je dobro organiziran!
Full Article 3 minutes read

Građani mogu mirno spavati – Zagrebačka županija u samom vrhu po broju vatrogasaca, a sustav zaštite od požara iznimno je dobro organiziran!

Stožer civilne zaštite Zagrebačke županije održao je svoju 15. sjednicu na kojoj je glavna tema bila zaštita županijskog područja od požara u 2023. godini.

-Imamo iznimno dobro organiziran sustav zaštite od požara na koji smo jako ponosni. U njemu je po potrebi angažirano čak 4.200 operativnih članova za intervencije po dobrovoljnim vatrogasnim društvima. Naša županija je u samom vrhu u Republici Hrvatskoj po broju vatrogasaca, s čak 19.000 članova u 258 dobrovoljnih vatrogasnih društava – naglasio je zamjenik župana Zagrebačke županije Ervin Kolarec, ujedno i načelnik Stožera.

Članovi Stožera su tako donijeli financijski plan za provođenje zadaća iz područja zaštite od požara za 2023. godinu u visini gotovo 600 tisuća eura. Planom je predviđeno s nešto više od 300 tisuća eura financirati osnovnu djelatnost Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije, za nabavu vatrogasnih vozila i opreme osigurane su 132 tisuće eura, za financiranje Centra 112 – vatrogasni koordinatori također, dok je za intervenciju po nalogu županijskog vatrogasnog zapovjednika i godišnju vježbu operativnih snaga Zagrebačke županije osigurano po 8.000 eura.

Istim planom je za osposobljavanje specijalističkih timova u 2023. godini osigurano 6.700 eura. Na prijedlog Stožera plan donosi župan Zagrebačke županije.

Na sjednici je utvrđen i prijedlog plana operativne provedbe programa aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku za područje Zagrebačke županije u 2023. godini, kao temeljni dokument koordinacije i provedbe godišnjih aktivnosti Zagrebačke županije i tijela uključenih u provedbu mjera zaštite od požara.

Također, donesen je i plan aktivnog uključenja subjekata zaštite od požara na području Zagrebačke županije za 2023. godinu čiji je cilj da se na jednom mjestu utvrde konkretne dužnosti, odgovornosti i postupci, kako bi subjekti bili pravovremeno upoznati sa svojim pravima, obvezama i pravilnim načinima postupanja.

Stožer je utvrdio i lokalitete i prostore za uspostavu odgovarajućih zapovjednih mjesta kod zapovijedanja i koordinacije u gašenju požara prilikom intervencija kod velikih požara otvorenog prostora.

Tako je za područje Žumberka i Samoborskog gorja izabrana upravna zgrada Javne ustanove „Park prirode Žumberak – Samoborsko gorje“, Ispostava Eko centar Budinjak, dok je za područje „Parka prirode Medvednica“, u dijelu koji prostorno ulazi u područje Zagrebačke županije, kao i dosadašnjih godina odabrana upravna zgrada Općine Bistra.

Članovima Stožera predstavio se i nedavno izabrani zapovjednik Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije Dario Kezerić koji je u kratkim crtama predstavio plan rada Zajednice u 2023. godini.

www.sjever.hr / zagrebacka-zupanija.hr
16.03.2023.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.