Now Reading:
BEZ ŽICA I GRANICA Međimurci i Slovenci dokaz su da dobrosusjedski odnosi postoje, veleposlanik Dovžan po prvi puta u Međimurskoj županiji!
Full Article 4 minutes read

BEZ ŽICA I GRANICA Međimurci i Slovenci dokaz su da dobrosusjedski odnosi postoje, veleposlanik Dovžan po prvi puta u Međimurskoj županiji!

Veleposlanik Republike Slovenije u Republici Hrvatskoj Nj.E. Gašper Dovžan sa svojim je suradnicima održao sastanak u domu Međimurske županije. Domaćini sastanka u Maloj vijećnici bili su župan Međimurske županije Matija Posavec sa zamjenikom Josipom Grivcem.

Župan Posavec istaknuo je kako je veleposlaniku, koji je na tu dužnost stupio prošle godine ovo prvi nastupni posjet Međimurskoj županiji. Naveo je kako je Slovenija za Hrvatsku, a osobito za Međimurje itekako važna s obzirom da ih je donedavno dijelilo šest graničnih prijelaza.

S obzirom da ulaskom u schengenski prostor, od 1. siječnja, tih granica više nema tema razgovara bila je suradnja dviju država u kontekstu novih perspektiva ulaska u schengenski prostor.

-To konkretno znači daljnje povezivanje i suradnju sa slovenskim općinama, a u skoro vrijeme ide i program prekogranične suradnje Interreg Hrvatska – Slovenija, gdje smo mi već danas pripremili najmanje desetak projekata za koje ćemo tražiti partnere u Republici Sloveniji i na taj način revitalizirati neka naša područja prirodne vrijednosti ili u kulturnoj baštini, razvoju poljoprivrede i gospodarstva – rekao je Posavec dodavši kako je jedna od tema bila i promocija regionalnih posebnosti i osobitosti sa slovenske i hrvatske strane, u kontekstu činjenice da je Međimurje postalo “Green Destination što otvara nove mogućnosti.

-Izazov i problem koji još uvijek postoji su takozvane žice koje dijele Hrvatsku od Slovenije i naša čvrsta želja, uvjerenje i inicijativa, a drago mi je da postoji volja i sa slovenske strane, je da se konačno te žice maknu na isti način kako su se maknule i granice, kako bi kvalitetniji život ljudi, ali i životinja koje su stradale zbog žice, mogao biti kvalitetniji – poručuje župan.

Nadalje, bilo je riječi i o prometnom povezivanju, odnosno potrebi gradnje prometne infrastrukture u vidu cestovnih pravaca i željeznica.

-Nama se promet pojačava i na ovom području Prekmurja u Sloveniji i na području Međimurja. Kroz Međimursku županiju u 2021. godini je prošlo 5,5 milijuna putnika, kroz 2022. taj je broj narastao na 8 milijuna. Ako očekujemo ove godine dobru turističku sezonu, a očekujemo, taj će broj definitivno biti viši i on naravno daje potrebu ulaganja u prometnu infrastrukturu. Kad govorimo u suradnji sa Slovenijom svakako to je novi cestovni pravac koji preko Murskog Središća ide prema Lendavi, a što se tiče željeznice malo jači željeznički pravci prema Ormožu, Ptuju, Mariboru – naveo je Posavec istaknuvši kako je u planu revitalizacija prostora donedavnih graničnih prijelaza koji bi mogli postati turističke točke s obzirom da tamo više nema carina, niti policije, a o tome će u narednom periodu detaljnije razgovarati.

Posavec je iznio podatak kako je u u prošloj godini iz Međimurja u Republiku Sloveniju izvezeno roba i usluga u vrijednosti oko 600 milijuna kuna.

Zadovoljan što postoji toliko poveznica s obje strane Mure kojima su glavno obilježje dobri odnosi izrazio je i veleposlanik Dovžan.

-Smatram da imamo mnogo zajedničkih izazova, ali i mogućnosti, a ulazak Hrvatske u Schengen i prelazak na euro stvara novu kvalitetu života uzduž granice. Ponovo se uspostavlja zapravo prirodno okruženje jer je granica više administrativne prirode i ne ograničava život među ljudima. Uvjeren sam da u novom kontekstu možemo očekivati još snažniju gospodarsku suradnju, mnogo novih projekata u području turizma, a očekujemo da će idućeg tjedna biti raspisan natječaj za projekte Interreg – izjavio je Dovžan uvjeren kako će se u korist lokalnog stanovništva realizirati krasni projekti zahvaljujući europskim sredstvima.

-Kada je riječ o žici, slovenska Vlada se obvezala da će žicu maknuti i već se radi duž granice, ali nemam konkretan podatak kada će radovi biti završeni – dodao je Dovžan koji je svoj posjet Međimurju nastavio na Mađerkinom bregu odakle puca pogled na dobar dio Slovenije, a tamo će Međimurskoj županiji biti uručeno “Green Destination” priznanje.

abrkic/sjever.hr
16.03.2023.

Input your search keywords and press Enter.