Now Reading:
Ovog petka u Zaboku predstavljanje publikacije “Žrtve kaznenih djela u hrvatskom kaznenopravnom sustavu”
Full Article 2 minutes read

Ovog petka u Zaboku predstavljanje publikacije “Žrtve kaznenih djela u hrvatskom kaznenopravnom sustavu”

U organizaciji Ženske sobe, ovog će se petka, s početkom u 11 sati u Zelenoj dvorani u Zaboku, održati okrugli stol predstavljanja publikacije “Žrtve kaznenih djela u hrvatskom kaznenopravnom sustavu – rezultati istraživanja i iskustva iz prakse”.

Cilj događanja je predstaviti publikaciju koja sadrži rezultate provedenih istraživanja o položaju i pravima žrtava kaznenih djela u hrvatskom kaznenopravnom sustavu. Naime, istraživanja su sveobuhvatna i odnose se na različita područja kao što su, pitanje provedbe pojedinačne procjene, upućivanje žrtava na prava i ostvarivanje prava sukladno odredbama Zakona o kaznenom postupku, primjeni Zakona o novčanoj naknadi žrtvama kaznenih djela, ispitivanje žrtava putem audio-video uređaja i slično.

U istraživanjima su sudjelovali predstavnici i predstavnice policije, državnog odvjetništva, sudova, organizacija civilnoga društva, žrtve kaznenih djela i drugi relevantni dionici. Na okruglom stolu izlagat će urednica publikacije i voditeljica istraživanja, Anamaria Drožđan-Kranjčec.

U provedbi istraživanja i izradi publikacije sudjelovali su eminentni stručnjaci i stručnjakinje koji se bave kaznenim procesnim pravom i pravima i položaju žrtava u kaznenom postupku: prof. Elizabeta Ivičević Karas, Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu, izv. prof. Zoran Burić, Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Maja Mamula, Ženska soba, Ivana Eterović, Hrvatski pravni centar, Miren Špek,Udruga za podršku žrtvama i svjedocima, Nives Jozić Kvastek, Ženska soba.

Žrtve kaznenih djela u kaznenom postupku imaju određena prava koja su im zagarantirana zakonom i međunarodnim dokumentima. Rezultati istraživanja ukazuju, iako su učinjeni mnogobrojni pozitivni koraci s ciljem zaštite žrtava, da još uvijek postoje mjesta za unapređenje zaštite i postupanja sa žrtvama kaznenih djela. Istraživanja obuhvaćaju pitanja upućivanja žrtava u njihova prava od strane policije, državnog odvjetništva i sudova, ostvarivanje tih prava, komunikacije sa žrtvama, korištenje instituta namijenjenih zaštiti žrtava kaznenih djela (provođenje pojedinačne procjene potreba žrtava, ispitivanje putem audio-video uređaja). Veliki naglasak je stavljen i na pitanje kompenzacije žrtvama sukladno Zakonu o novčanoj naknadi žrtvama kaznenih djela.

Foto: Facebook Žrtve kaznenog djela

www.sjever.hr
15.03.2023.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.