Now Reading:
Matija Posavec prokomentirao Vladine mjere sa stajališta lokalne samouprave: „Žalosno je da se u Sloveniju odlazi po hrvatske proizvode”
Full Article 2 minutes read

Matija Posavec prokomentirao Vladine mjere sa stajališta lokalne samouprave: „Žalosno je da se u Sloveniju odlazi po hrvatske proizvode”

U najnovijem Newsroomu produkcije N1 Hrvatska, Vladine mjere sa stajališta jedinica lokalne samouprave komentirao je župan Međimurske županije Matija Posavec.

Posavec pozdravlja državnu intervenciju u doba krize i kaže kako energetski paket sigurno pomaže gradovima i općinama, ali i ističe Međimursku županiju u kojoj su u ovoj plinskoj krizi dobro prošli jer su još 2020. godine išli s objedinjenim pristupom i raspisali javni natječaji s kriterijem za distributere, koji žele dobiti posao, da cijenu iz 2020. moraju držati naredne 4 godine.

Posavec je prokomentirao i visoke cijene u trgovinama napominjući kako Međimurci po povoljniju robu odlaze u susjednu Sloveniju.

-Zamislite si umirovljenika koji danas ima mirovinu od 2000 kuna. Žalosno je što se u Sloveniju odlazi po hrvatske proizvode koji su tamo povoljniji. Hrvatska koja ima Slavoniju, sjever Hrvatske i brojne druge regije koje su jake u stočarstvu, država je morala imati jednu drugačiju poljoprivredu politiku kojom bi motivirala ljude da se žele baviti i uzgajati te proizvode – napomenuo je Posavec.

Posavec kaže kako svaka država ima mehanizam da zaštiti svoje domaće proizvode.

-Mi smo okupili one koji nude smještaj pa otkupljuju proizvode od lokalnih proizvođača. To je recept koji bi dao jednu jaču proizvodnju. Ako će seljak biti motiviran na proizvodnju, on će proizvoditi. Trebamo iskoristit mehanizme da se napravi pravednost. Mi na Sjeveru Hrvatske radimo jednu nezavisnu platformu. Sjever države nema toliko neujednačene razvijenosti kao Hrvatska – poručio je Posavec.

Posavec je pohvalio svoju Županiju kao prvu regiju u Hrvatskoj koja je na regionalnoj razini dobila certifikat održivosti.

Godinu dana je trajalo strogo ocjenjivanje te smo na koncu dobili srebrnu plaketu i veliki eleborat s mjerama koje još moramo napraviti. Mali Lošinj je prije godinu ili dvije dobio tu nagradu kao grad, ali mi smo ju sad dobili kao regija i četvrta smo regija u svijetu – zaključio je Posavec.

Foto: arhiva
sjever.hr/n1info.hr
15.03.2023.

Input your search keywords and press Enter.