Now Reading:
Župan Kolar na konferenciji „Sadašnjost, a ne budućnost” mladima poručio: Društvu treba vaša mladost i energija, vaše obrazovanje i neopterećenost prošlošću
Full Article 4 minutes read

Župan Kolar na konferenciji „Sadašnjost, a ne budućnost” mladima poručio: Društvu treba vaša mladost i energija, vaše obrazovanje i neopterećenost prošlošću

Na konferenciji „Sadašnjost, a ne budućnost” koja je u organizaciji Koordinacije županijskih savjeta mladih u suradnji sa Središnjim državnim uredom za demografiju i mlade te Hrvatskom zajednicom županija održana u utorak u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu sudjelovao je i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar.

Konferencija je održana s ciljem povezivanja i kontinuiranog dijaloga s mladima pa je tako okupila predstavnike županijskih savjeta mladih, čelnike županija te predstavnike izvršne i zakonodavne vlasti na nacionalnoj razini. Raspravljalo se o nizu tema, od aktivnog uključivanja mladih u razvoj lokalne i regionalne zajednice, preko kreiranja politika za mlade sve do zapošljavanja i stambenog zbrinjavanja.

Glavni tajnik Koordinacije županijskih savjeta mladih Marijo Rajič naglasio je kako cilj okupljanja nije formalnost, već konkretna rasprava o uključenosti i participaciji mladih u političkim i društvenim procesima.

-Mi mladi smo snaga koja pokreće naše društvo i pridonosi pozitivnim društvenim promjenama te vjerujem da bi mladi u ovom procesima sada trebali sudjelovati više nego ikada prije – rekao je Rajič.

Župan Kolar tijekom središnjeg panela mladima je poručio kako su njihova mladost, energija i obrazovanje te njihova neopterećenost prošlošću upravo ono što treba našem društvu i državi. Upozorio je i na činjenicu da su u društvu još uvijek prisutni stereotipi po pitanju mladih navevši primjer iz Krapinsko-zagorske županije.

-Uvijek se govori da svijet ostaje na mladima i da im treba dati priliku, no kad naše upravno vijeće za ravnatelja specijalne bolnice imenuje sjajnog mladog čovjeka od 28 godina – onda se to želi proglasiti skandalom. To nažalost samo govori koliko u društvu znamo biti licemjerni i koliko se stvari iz riječi jednostavno ne pretvaraju u djela. Možda nas zato i ne bi trebalo čuditi da mladi prečesto imaju osjećaj da ih netko ne sluša, da je sve već unaprijed dogovoreno, da se nemaju kome obratiti i da nema šanse da napreduju temeljem svojeg znanja – rekao je Kolar.

Predstavio je čitav niz aktivnosti i projekata Krapinsko-zagorske županije koji se provode za mlade ili u suradnji s mladima.

-Nastojimo promijeniti tu apatiju u koju mladi znaju upasti. Naša županija ima svoj program djelovanja za mlade od 2006. godine, od 2009. imamo centar za mlade i savjet za mlade, a u trenutnom sazivu županijske skupštine imamo i 4 člana mlađa od 30 godina. Imamo participativan proračun za mlade u sklopu kojeg mladi samo ocjenjuju kvalitetu projekata i sami određuju koji će projekti biti odobreni za financiranje. Predstavnici Savjeta mladih pozivaju se na sjednice Županijske skupštine i njegovih radnih tijela, a zajedno s Borisom Jokićem radimo i sjajan program građanskog odgoja u svim našim srednjim školama. Iz dana u dan pokušavamo animirati mlade, s novim projektima i novim mogućnostima, kako bi oni reagirali i dali svoj doprinos – istaknuo je Kolar.

Uz njega, na panel raspravi sudjelovali su i županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić, županica Karlovačke županije Martina Furdek-Hajdin, župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren, zamjenica župana Istarske županije Jessica Acquavita, kao i izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske i državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Željka Josić te izaslanik ministra rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijale politike, državni tajnik Ivan Vidiš.

U raspravi su sudjelovali i predsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Brosko-posavske županije Danijel Marušić te predsjednik Županijskog Savjeta mladih Osječko-baranjske županije i predstavnik Savjeta mladih Istarske županije Arian Vrančić, dok je okupljene pozdravio i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik Tomislav Okroša.

Na konferenciji je sudjelovala i zamjenica predsjednika Županijskog savjeta mladih Krapinsko-zagorske županije Sandra Plečko.

www.sjever.hr / kzz.hr
14.03.2023.

Input your search keywords and press Enter.