Now Reading:
Župan Kolar na konferenciji „Sadašnjost, a ne budućnost” mladima poručio: Društvu treba vaša mladost i energija, vaše obrazovanje i neopterećenost prošlošću
Full Article 4 minutes read

Župan Kolar na konferenciji „Sadašnjost, a ne budućnost” mladima poručio: Društvu treba vaša mladost i energija, vaše obrazovanje i neopterećenost prošlošću

Na konferenciji „Sadašnjost, a ne budućnost” koja je u organizaciji Koordinacije županijskih savjeta mladih u suradnji sa Središnjim državnim uredom za demografiju i mlade te Hrvatskom zajednicom županija održana u utorak u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu sudjelovao je i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar.

Konferencija je održana s ciljem povezivanja i kontinuiranog dijaloga s mladima pa je tako okupila predstavnike županijskih savjeta mladih, čelnike županija te predstavnike izvršne i zakonodavne vlasti na nacionalnoj razini. Raspravljalo se o nizu tema, od aktivnog uključivanja mladih u razvoj lokalne i regionalne zajednice, preko kreiranja politika za mlade sve do zapošljavanja i stambenog zbrinjavanja.

Glavni tajnik Koordinacije županijskih savjeta mladih Marijo Rajič naglasio je kako cilj okupljanja nije formalnost, već konkretna rasprava o uključenosti i participaciji mladih u političkim i društvenim procesima.

-Mi mladi smo snaga koja pokreće naše društvo i pridonosi pozitivnim društvenim promjenama te vjerujem da bi mladi u ovom procesima sada trebali sudjelovati više nego ikada prije – rekao je Rajič.

Župan Kolar tijekom središnjeg panela mladima je poručio kako su njihova mladost, energija i obrazovanje te njihova neopterećenost prošlošću upravo ono što treba našem društvu i državi. Upozorio je i na činjenicu da su u društvu još uvijek prisutni stereotipi po pitanju mladih navevši primjer iz Krapinsko-zagorske županije.

-Uvijek se govori da svijet ostaje na mladima i da im treba dati priliku, no kad naše upravno vijeće za ravnatelja specijalne bolnice imenuje sjajnog mladog čovjeka od 28 godina – onda se to želi proglasiti skandalom. To nažalost samo govori koliko u društvu znamo biti licemjerni i koliko se stvari iz riječi jednostavno ne pretvaraju u djela. Možda nas zato i ne bi trebalo čuditi da mladi prečesto imaju osjećaj da ih netko ne sluša, da je sve već unaprijed dogovoreno, da se nemaju kome obratiti i da nema šanse da napreduju temeljem svojeg znanja – rekao je Kolar.

Predstavio je čitav niz aktivnosti i projekata Krapinsko-zagorske županije koji se provode za mlade ili u suradnji s mladima.

-Nastojimo promijeniti tu apatiju u koju mladi znaju upasti. Naša županija ima svoj program djelovanja za mlade od 2006. godine, od 2009. imamo centar za mlade i savjet za mlade, a u trenutnom sazivu županijske skupštine imamo i 4 člana mlađa od 30 godina. Imamo participativan proračun za mlade u sklopu kojeg mladi samo ocjenjuju kvalitetu projekata i sami određuju koji će projekti biti odobreni za financiranje. Predstavnici Savjeta mladih pozivaju se na sjednice Županijske skupštine i njegovih radnih tijela, a zajedno s Borisom Jokićem radimo i sjajan program građanskog odgoja u svim našim srednjim školama. Iz dana u dan pokušavamo animirati mlade, s novim projektima i novim mogućnostima, kako bi oni reagirali i dali svoj doprinos – istaknuo je Kolar.

Uz njega, na panel raspravi sudjelovali su i županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić, županica Karlovačke županije Martina Furdek-Hajdin, župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren, zamjenica župana Istarske županije Jessica Acquavita, kao i izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske i državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Željka Josić te izaslanik ministra rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijale politike, državni tajnik Ivan Vidiš.

U raspravi su sudjelovali i predsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Brosko-posavske županije Danijel Marušić te predsjednik Županijskog Savjeta mladih Osječko-baranjske županije i predstavnik Savjeta mladih Istarske županije Arian Vrančić, dok je okupljene pozdravio i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik Tomislav Okroša.

Na konferenciji je sudjelovala i zamjenica predsjednika Županijskog savjeta mladih Krapinsko-zagorske županije Sandra Plečko.

www.sjever.hr / kzz.hr
14.03.2023.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.