Now Reading:
Ministar Butković provjerio kako teku radovi na kružnom toku u G. Knegincu i najavio početak radova na brzoj cesti Varaždin-Ivanec-Krapina
Full Article 4 minutes read

Ministar Butković provjerio kako teku radovi na kružnom toku u G. Knegincu i najavio početak radova na brzoj cesti Varaždin-Ivanec-Krapina

Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković u utorak je u pratnji predsjednika uprave Hrvatskih cesta Josipa Škorića i člana uprave Alena Leverića te varaždinskog župana Anđelka Stričaka i načelnika Općine Gornji Kneginec Gorana Kaniškog obišao radove vrijedne gotovo 690 tisuća eura na opasnom raskrižju Vukovarske i Topličke ulice gdje će na ljeto u promet biti pušten kružni tok.

Ministar Butković ovaj je projekt ocijenio vrlo bitnim za općinu s aspekta sigurnosti, ističući kako je kružni tok najbolje prometno rješenje budući da su se na tom mjestu zbog gustog prometa često događale prometne nesreće.

– Projekt će biti gotov negdje u lipnju, početkom turističke sezone, a to je taj kružni tok koji će riješiti sve probleme na ovom prostoru – rekao je Butković. Istaknuo je kako je prije dolaska na lokaciju razgovarao i sa županom Stričakom i o drugim projektima koje provode Hrvatske ceste u Varaždinskoj županiji.

Jedan od najvažnijih takvih projekata zasigurno je je brza cesta Varaždin-Ivanec-Krapina za koju je, navodi Butković, raspisan natječaj, a krajem mjeseca, 31. ožujka, planirano je otvaranje ponuda.

-Nadam se da neće biti žalbi kako bi što prije mogli otvoriti i prvu fazu te brze ceste. To je nešto više od 30 milijuna eura tako da u tom dijelu očekujemo ove godine što prije početak radova te brze ceste – otkrio je Butković.

-Pri dolasku ovdje, kratko sam stao na autocesti A4 na kojoj Hrvatske autoceste provode dva velika projekta obnove kompletne autoceste i kolnika koji je u dosta lošem stanju. Jedan je od njih završen, a vrijednost obaju projekata je oko 20 milijuna eura i to sve skupa ide dobro. Nadam se da ćemo do turističke sezone i ova suženja i radove završiti, kako ne bi bilo gužvi na ovoj vrlo prometnoj autocesti – dodao je Butković pa se osvrnuo na brzu cestu Varaždin-Ormož rekavši kako će se krajem mjeseca susresti sa slovenskom ministricom prometa u Opatiji kako bi definirali pristupnu točku s hrvatske i slovenske strane.

-Ima jako puno cestovnih projekata, obnove državnih cesta. Dobra je suradnja s Varaždinskom županijom i županom i njegovim službama. Bez suradnje sa Županijom i gradovima i općinama oko rješavanja imovinsko-pravnih odnosa, ne bi ovi projekti bili tako brzi i očekujem da u budućnosti ta suradnja bude još bolja – zaključio je Butković.

Župan Stričak naglasio je kako se u Varaždinskoj županiji završavaju, odnosno pripremaju projekti ukupno vrijedni oko 500 milijuna kuna ili 70 milijuna eura.

– Osim tih investicija na autocestama i državnim cestama mogu istaknuti da je Ministarstvo izašlo u susret našoj Županijskoj upravi za ceste zahvaljujući čijim sredstvima ćemo sanirati 28 klizišta, a vrijednost radova je 4,7 milijuna eura i također oko 9,2 milijuna eura ugovaramo za sanaciju samih kolnika. Tim sredstvima ćemo presvući oko 60 kilometara županijskih lokalnih cesta. Ako uzmemo sve to u obzir, govorimo o vrijednosti 14 milijuna eura, odnosno ove ćemo godine u županijske i lokalne ceste investirati oko pet proračuna ŽUC-a, koji godišnje u te svrhe ulaže između 15 i 17 milijuna kuna, a samo ove godine će u tu namjenu biti investirano oko 100 milijuna kuna – kazao je Stričak.

Predsjednik uprave Hrvatskih cesta naveo je kako je završetak radova zbog vremenskih neprilika odgođen i potvrdio da će kružno raskrižje u lipnju biti završeno.

-Ovo kružno raskrižje značajno će doprinijeti povećanju sigurnosti prometa u Gornjem Knegincu. Nadam se da će završetkom ovog projekta ljudi koji prolaze i stanovnici Gornjeg Kneginca biti zadovoljni učinkom ovakvog prometnog rješenja – rekao je Škorić pa se osvrnuo na ostale projekte.

-Neki su u završnoj fazi realizacije kao potez Novog Marofa i ono što je ključni projekt za sljedeće razdoblje to je naravno brza cesta Krapina, prva faza i naravno, izmještanje državne ceste D2 Cestica i Petrijanec. To nam je usko grlo na D2 i pripremamo dokumentaciju gdje bi trebali imati gotovu studiju utjecaja na okoliš do kraja godine, a nakon toga slijedi izrada dokumentacije. Do tada ćemo riješiti i dodirnu točku s Republikom Slovenijom prema Ormožu – izjavio je Škorić.

Načelnik Kaniški istaknuo je odličnu suradnju s Hrvatskim cestama.

-Ovdje su se na tjednoj bazi događale prometne nesreće i ovime rješavamo crnu točku i podići ćemo sigurnost u prometu i istodobno ćemo ovom rekonstrukcijom zadržati protočnost prometa koji je vrlo intenzivan – istaknuo je.

abrkic/sjever.hr
14.03.2023.

Input your search keywords and press Enter.