Now Reading:
Ministar Butković provjerio kako teku radovi na kružnom toku u G. Knegincu i najavio početak radova na brzoj cesti Varaždin-Ivanec-Krapina
Full Article 4 minutes read

Ministar Butković provjerio kako teku radovi na kružnom toku u G. Knegincu i najavio početak radova na brzoj cesti Varaždin-Ivanec-Krapina

Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković u utorak je u pratnji predsjednika uprave Hrvatskih cesta Josipa Škorića i člana uprave Alena Leverića te varaždinskog župana Anđelka Stričaka i načelnika Općine Gornji Kneginec Gorana Kaniškog obišao radove vrijedne gotovo 690 tisuća eura na opasnom raskrižju Vukovarske i Topličke ulice gdje će na ljeto u promet biti pušten kružni tok.

Ministar Butković ovaj je projekt ocijenio vrlo bitnim za općinu s aspekta sigurnosti, ističući kako je kružni tok najbolje prometno rješenje budući da su se na tom mjestu zbog gustog prometa često događale prometne nesreće.

– Projekt će biti gotov negdje u lipnju, početkom turističke sezone, a to je taj kružni tok koji će riješiti sve probleme na ovom prostoru – rekao je Butković. Istaknuo je kako je prije dolaska na lokaciju razgovarao i sa županom Stričakom i o drugim projektima koje provode Hrvatske ceste u Varaždinskoj županiji.

Jedan od najvažnijih takvih projekata zasigurno je je brza cesta Varaždin-Ivanec-Krapina za koju je, navodi Butković, raspisan natječaj, a krajem mjeseca, 31. ožujka, planirano je otvaranje ponuda.

-Nadam se da neće biti žalbi kako bi što prije mogli otvoriti i prvu fazu te brze ceste. To je nešto više od 30 milijuna eura tako da u tom dijelu očekujemo ove godine što prije početak radova te brze ceste – otkrio je Butković.

-Pri dolasku ovdje, kratko sam stao na autocesti A4 na kojoj Hrvatske autoceste provode dva velika projekta obnove kompletne autoceste i kolnika koji je u dosta lošem stanju. Jedan je od njih završen, a vrijednost obaju projekata je oko 20 milijuna eura i to sve skupa ide dobro. Nadam se da ćemo do turističke sezone i ova suženja i radove završiti, kako ne bi bilo gužvi na ovoj vrlo prometnoj autocesti – dodao je Butković pa se osvrnuo na brzu cestu Varaždin-Ormož rekavši kako će se krajem mjeseca susresti sa slovenskom ministricom prometa u Opatiji kako bi definirali pristupnu točku s hrvatske i slovenske strane.

-Ima jako puno cestovnih projekata, obnove državnih cesta. Dobra je suradnja s Varaždinskom županijom i županom i njegovim službama. Bez suradnje sa Županijom i gradovima i općinama oko rješavanja imovinsko-pravnih odnosa, ne bi ovi projekti bili tako brzi i očekujem da u budućnosti ta suradnja bude još bolja – zaključio je Butković.

Župan Stričak naglasio je kako se u Varaždinskoj županiji završavaju, odnosno pripremaju projekti ukupno vrijedni oko 500 milijuna kuna ili 70 milijuna eura.

– Osim tih investicija na autocestama i državnim cestama mogu istaknuti da je Ministarstvo izašlo u susret našoj Županijskoj upravi za ceste zahvaljujući čijim sredstvima ćemo sanirati 28 klizišta, a vrijednost radova je 4,7 milijuna eura i također oko 9,2 milijuna eura ugovaramo za sanaciju samih kolnika. Tim sredstvima ćemo presvući oko 60 kilometara županijskih lokalnih cesta. Ako uzmemo sve to u obzir, govorimo o vrijednosti 14 milijuna eura, odnosno ove ćemo godine u županijske i lokalne ceste investirati oko pet proračuna ŽUC-a, koji godišnje u te svrhe ulaže između 15 i 17 milijuna kuna, a samo ove godine će u tu namjenu biti investirano oko 100 milijuna kuna – kazao je Stričak.

Predsjednik uprave Hrvatskih cesta naveo je kako je završetak radova zbog vremenskih neprilika odgođen i potvrdio da će kružno raskrižje u lipnju biti završeno.

-Ovo kružno raskrižje značajno će doprinijeti povećanju sigurnosti prometa u Gornjem Knegincu. Nadam se da će završetkom ovog projekta ljudi koji prolaze i stanovnici Gornjeg Kneginca biti zadovoljni učinkom ovakvog prometnog rješenja – rekao je Škorić pa se osvrnuo na ostale projekte.

-Neki su u završnoj fazi realizacije kao potez Novog Marofa i ono što je ključni projekt za sljedeće razdoblje to je naravno brza cesta Krapina, prva faza i naravno, izmještanje državne ceste D2 Cestica i Petrijanec. To nam je usko grlo na D2 i pripremamo dokumentaciju gdje bi trebali imati gotovu studiju utjecaja na okoliš do kraja godine, a nakon toga slijedi izrada dokumentacije. Do tada ćemo riješiti i dodirnu točku s Republikom Slovenijom prema Ormožu – izjavio je Škorić.

Načelnik Kaniški istaknuo je odličnu suradnju s Hrvatskim cestama.

-Ovdje su se na tjednoj bazi događale prometne nesreće i ovime rješavamo crnu točku i podići ćemo sigurnost u prometu i istodobno ćemo ovom rekonstrukcijom zadržati protočnost prometa koji je vrlo intenzivan – istaknuo je.

abrkic/sjever.hr
14.03.2023.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.