Now Reading:
VELIKA POLICIJSKA AKCIJA: Na zagrebačkom aerodromu uhićen muškarac koji je „oprao” gotovo 2 milijuna eura!
Full Article 2 minutes read

VELIKA POLICIJSKA AKCIJA: Na zagrebačkom aerodromu uhićen muškarac koji je „oprao” gotovo 2 milijuna eura!

Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke su, u suradnji s Ministarstvom financija – Uredom za suzbijanje pranja novca te policijom Malezije, proveli kriminalističko istraživanje nad 45-godišnjim muškarcem zbog sumnje u počinjenje više kaznenih djela „Računalna prijevara“ i „Pranje novca“, izvijestila je zagrebačka policija.

U sklopu provođenja kriminalističkog istraživanja potvrđena je sumnja kako je 45-godišnjak činio kaznena djela tijekom 2021. i 2022. godine tako da je drugima, za sada nepoznatim počiniteljima kaznenih djela na štetu računalnih sustava, programa i podataka, ustupio podatke o bankovnim računima trgovačkog društva sa sjedištem u Zagrebu u kojem je bio odgovorna osoba.

Na te je račune primao doznačena materijalna sredstva stečena kaznenim djelima računalne prijevare na štetu inozemnih trgovačkih društava sa sjedištem u Maleziji i u Ujedinjenom Kraljevstvu. Po zaprimanju, sredstva su uplaćivana drugim inozemnim primateljima, najčešće trgovačkim društvima s područja Kine.

U suradnji s Uredom za sprječavanje pranja novca, dio sredstava koja potječu od kaznenog djela je blokiran na računima trgovačkog društva iz Zagreba i samim time je počiniteljima onemogućeno daljnje raspolaganje sredstvima.

Analizom transakcija utvrđena je ukupna materijalna šteta od gotovo 2 milijuna eura od čega je gotovo 800 tisuća eura zamrznuto na računima trgovačkog društva iz Zagreba, a 966 tisuća eura naknadno je povučeno s tog računa i vraćeno trgovačkom društvu u Maleziji.

Višemjesečni rad zagrebačke policije rezultirao uhićenjem u Zračnoj luci Franjo Tuđman, a po dovršenom kriminalističkom istraživanju osumnjičeni je u zakonskom roku predan pritvorskom nadzorniku, dok je posebno izvješće kao dopuna kaznene prijave podnijeto Općinskom državnom odvjetništvu u Novom Zagrebu.

www.sjever.hr / zagrebacka-policija.gov.hr
13.03.2023.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.