Now Reading:
NOVI PAKET VLADINIH MJERA Ograničene cijene struje i plina, raste dječji doplatak, penzićima jednokratni dodatak
Full Article 3 minutes read

NOVI PAKET VLADINIH MJERA Ograničene cijene struje i plina, raste dječji doplatak, penzićima jednokratni dodatak

Na sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća premijer Andrej Plenković predstavlja novi paket Vladinih mjera za ublažavanje inflatornih učinaka i porasta cijena energenata.

Prema najavi, umirovljenici mogu očekivati novu isplatu jednokratnog energetskog dodatka u iznosu od 50 do 160 eura, ovisno o visini mirovine. Paket će sadržavati najnižu stopu PDV-a od 5% na plin i neke vrste ogrjeva, donosi HRT.

Paket mjera pomoći građanima i gospodarstvu, koji bi trebao biti usvojen na sjednici Vlade u četvrtak, trebao bi vrijediti godinu dana i bit će “sveobuhvatan, snažan i primjeren trenutku. dobro je kalibriran i pomoći će onima kojima je pomoć najpotrebnija”.

-Ono što je najbitnije za regionalnu upravu i samoupravu su cijene energenata, koje su najveći trošak naših proračuna. Te mjere ostaju i dalje. Cijena električne energije ostaju i za idućih šest mjeseci, a cijene plina i ostalih segmenata ostaju do kraja godine, poručio je Željko Turk ispred predstavnika županija, općina i gradova. Dodao je da je paket pomoći koji će predstaviti Vlada težak 1,7 milijardi eura.

-Suština mjera je da građani uživaju zaštite od velike inflacije još narednih šest mjeseci za električnu energiju i narednih godinu dana sve ostale mjere, uključujući i cijenu plina, izjavio je saborski zastupnik Silvano Hrelja nakon koalicijskog sastanka. Dodao je da će najugroženijima – umirovljenicima, u svibnju biti isplaćeno 75 milijuna eura. U travnju će također biti isplaćeno 75 milijuna eura usklađivanja mirovina. Kazao je i da se radi na obiteljskim mirovinama i to dinamikom od 750 rješenja dnevno.

-Povećava se i iznos za dječji doplatak i pojavljuju se nove stavke vezano primjerice uz koeficijente za slobodne umjetnike. Krug ovih mjera se proširio. Trošak subvencije električne energije je za 2,1 milijuna građana, on se reflektira na njih, samo taj trošak je otprilike 600 milijuna eura, dok je za pomoć građanima, poduzetnicima preostalih milijardu eura. Ukupno je to 12,5 milijardi kuna, da se izrazim tako, rekao je Hrelja, a prenosi HRT.

Što se tiče jednokratnog dodatka za umirovljenike, oni koji imaju mirovinu do 260 eura dobit će 160 eura dodatka, oni koji imaju od 260 do 330 eura dobit će 120 eura, oni s mirovinom od 330 do 470 eura dobit će 80 eura dodatka, a oni s mirovinom od 470 do 610 eura dobit će 60 eura.

sjever.hr/vijesti.hrt.hr
13.03.2023.

Input your search keywords and press Enter.