Now Reading:
VELIKE PROMJENE Uskoro nova prometna pravila, evo što se sve mijenja za vozače
Full Article 2 minutes read

VELIKE PROMJENE Uskoro nova prometna pravila, evo što se sve mijenja za vozače

U okviru zakonodavnog paketa o cestovnoj sigurnosti, Europska je komisija predložila uvođenje jedinstvene digitalne vozačke dozvole u EU-u i nova pravila koja će olakšati naplatu prometnih kazni počinjenih u nekoj drugoj zemlji članici, kao i oduzimanje vozačkih dozvola.

HRT je provjerio što se sve mijenja za vozače.

Europa bi trebala imati prvu digitalnu vozačku u svijetu. Sve to zbog procesa digitalizacije, ali i jedinstvene baze podataka koja bi pomogla policijama.

-Vaše vozačke dozvole bile bi na vašim telefonima ili na drugim digitalnim uređajima, iako ćete i dalje moći zatražiti i fizičku vozačku dozvolu ako je tako više preferirate – rekla je Adina Valean, povjerenica za promet Europske komisije.

Mlade generacije mogle bi na probni rok nakon položenog vozačkog ispita. Uvelo bi se i pravilo nulte tolerancije na alkohol, jer iako se u Hrvatskoj statistika popravila, u Europi vozači mlađi od 30 godina još sudjeluju u dva od pet smrtonosnih sudara.

Za sve vozače po novom prijedlogu mijenjat će se pravila o kaznama. Policije unutar EU mogle bi vidjeti baze podataka o vozačima u bilo kojoj članici. Do sada su sve policije u Europskoj uniji mogle vidjeti ako ste kažnjeni zbog prebrze vožnje ili vožnje pod utjecajem alkohola, a Europska komisija sada to planira i proširiti, donosi HRT.

Svaki bi policajac uz prethodno navedene prekršaje mogao vidjeti i ako napravite jedan od ovih:

1. neodržavanje dovoljnog razmaka između vozila
2. opasno pretjecanje
3. opasno parkiranje
4. prelazak preko jedne ili više punih crta
5. vožnja u pogrešnom smjeru
6. nepoštovanje pravila o oslobađanju koridora

Promjene stižu i za oduzimanje vozačke. Ako bilo gdje u Europi napravite teški prometni prekršaj, mogli biste ostati bez vozačke, a onda je više ne biste mogli izvaditi ni kod kuće ni u bilo kojoj državi članici.

Stručnjaci su složni – na implementaciju nećemo dugo čekati. Europa je pred sebe stavila velik zadatak, do 2025. godine, na cestama ne bi smjelo više biti poginulih.

sjever.hr/vijesti.hrt.hr
12.03.2023.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.