Now Reading:
(PRE)SKUPO LJETOVANJE Na Jadranu cijene i do 35 posto više – evo kako proći jeftinije
Full Article 3 minutes read

(PRE)SKUPO LJETOVANJE Na Jadranu cijene i do 35 posto više – evo kako proći jeftinije

ljeto

Cijene u Hrvatskoj rastu brže od plaća, ali mnogi štede kako bi si sa svojom obitelji mogli priuštiti barem jedan tjedan ljetovanja. Vjerojatno će dvaput razmisliti prije nego što se odluče za Jadran!

Naime, lani su u dizanju cijena prednjačili hoteli, gdje su poskupljenja išla i do 40 posto prema 2021. Ali, ove godine cijene podjednako i osjetno rastu kako u hotelima, tako i u popularnom i financijski nešto pristupačnijem privatnom smještaju, piše Radmila Kovačević za Večernji list.

Sve upućuje da će ljetovanje na Jadranu biti i skupo i nikad skuplje. U prosječena poskupljenja smještaja zasad govore o 15 do 20 posto višim cijenama od lanjskih, ali to samo znači da su neki poskupjeli pet, a neki i 35 posto. Ispada tako da će, recimo, za apartmane u kojima je noćenje prošlog ljeta bilo 70 eura, ovog ljeta trebati minimalno 80, a nerijetko i 90 eura pod danu. Kratko, sedmodnevno ljetovanje u tom slučaju u startu poskupljuje barem 70, a češće 100 do 140 eura.

-Lani je sezona bila neizvjesna i naš je savjet privatnim iznajmljivačima bio da ne dižu previše cijene. Neki su se ipak odlučili za poskupljenja, i to do deset posto. Ove godine zbog inflacije i poskupljenja energenta, komunalija, ali i usluga poput čišćenja, pranja rublja, a u nekim mjestima i paušalnog poreza, poskupljenja su neizbježna i cijene će biti barem 15 posto više nego lani. No, to je sad već sve skupa i 30 posto skuplje nego je bilo 2019. – za Večernji je rekla predsjednica Udruge obiteljskog smještaja Barbara Marković.

-Jasno je da je domaćem gostu preskupo 150 eura za noćenje, kolike će ljeti biti cijene apartmana za dvoje, plus još dva ležaja, na dobroj poziciji. Naše građane radi toga savjetujemo da se direktno obrate iznajmljivaču. Tako mogu uštedjeti do 20 posto, koliko bi otišlo na proviziju posrednika. Imam poruku i za kolege iznajmljivače da daju popuste za domaće goste. To su gosti na koje mogu računati i u vansezoni, šteta bi bilo pustiti ih da odu kod konkurencije – kazala je Marković.

Inače, u Grčkoj je, primjerice, sve od smještaja do ugostiteljstva bitno jeftinije nego kod nas, a cijene su niže ii u Španjolskoj i u Portugalu.

Novi skok cijena u hrvatskom turizmu nije prošao nezamijećeno ni na ovotjednom turističkom sajmu u Berlinu. To što ih mnogi Europljani mogu bez problema platiti, ne znači da im se sviđa.

foto: arhiva
sjever.hr/vecernji.hr
11.03.2023.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.