Now Reading:
Obrtnička noć uz 186. rođendan krapinskih obrtnika: Nije lako, ali bez obzira na sve, nema predaje, idemo slogom, radom i idejama naprijed!
Full Article 6 minutes read

Obrtnička noć uz 186. rođendan krapinskih obrtnika: Nije lako, ali bez obzira na sve, nema predaje, idemo slogom, radom i idejama naprijed!

Obrtništvo na krapinskom području ima vrlo dugu tradiciju koja seže u 15. stoljeće, a davne 1837. godine obrtnici su se udružili u veliki Krapinski ceh koji je u modernija vremena prerastao u Udruženje obrtnika Grada Krapine i općina Đurmanec, Jesenje, Petrovsko i Radoboj.

Ove je subote u Đurmancu upriličena proslava 186. godišnjice Udruženja, a na Obrtničkoj noći okupili su se brojni obrtnici, gospodarstvenici i njihovi gosti.

Mario Petek, predsjednik Udruženja, istaknuo je da su obrtnici često suočeni s različitim problemima.

-Problem je u radnoj snazi, u birokratskoj situaciji koja nas ne zadovoljava jer obrtnicima su itekako nužna rasterećenja. Trebaju nam i mlade snage, a njih treba motivirati. I roditelji bi trebali uputiti djecu da se školuju za obrtnička zanimanja, a i mi smo tu da pomognemo. Bez obzira na sve, nema predaje, idemo slogom, radom i idejama naprijed– poručio je Petek.

Na Obrtničkoj je noći bio i predsjednik Obrtničke komore KZŽ Nenad Kučiš koji je istaknuo da je Udruženje obrtnika Grada Krapine i općina Đurmanec, Jesenje, Petrovsko i Radoboj drugo po veličini udruženje obrtnika u Zagorju koje trenutno ima više od 500 obrtnika , a njihov broj raste iz godine u godinu.

-Ove smo godine u Krapinsko-zagorskoj županiji nakon 2009. godine prešli 3000 obrta.
Krapina je sjedište naše županije i drago nam je da je tu i središte našeg udruženja čiji su napredak, rad i rezultati itekako vidljivi – naglasio je Kučiš.

U današnje vrijeme nije lako poslovati, pa tako ni za obrtnike nisu sjajni dani, dodao je.

-Imali smo nedavno dosta problema jer je većina ljudi zbog konverzije upravo kod obrtnika mijenjala kune u eure, no naš su najveći problem radnici jer nam uvozna radna snaga ne odgovara, ponajviše zbog jezika. Naime, mi individualno pristupamo svakoj stranci i moramo se okrenuti domaćoj radnoj snazi i promociji obrtništva, kako bi dobili nove mlade obrtnike i majstore. No obrtništvo je dokazalo da je žilavo i da je i dalje temelj našeg gospodarstva, unatoč svim problemima – kazao je Kučiš.

Župan Željko Kolar čestitao je i zahvalio obrtnicima koji su opstali svo ovo vrijeme, unatoč najprije korona krizi, a sada i krizi nastaloj zbog ruske agresije na Ukrajinu.

-Pokazali su se doista čvrstima, a obrtništvo je i inače takvo jer je, prije svega, vezano uz obiteljsko zajedništvo i potporu obitelji. Upravo stoga je i tako duga obrtnička tradicija na području Krapinsko-zagorske županije, pa tako i na području bivše Općine Krapina. Imamo niz sjajnih obrtnika s dugom tradicijom i brojnim zaposlenima, a interesantno je, da bez obzira na krizu, imamo kontinuirani rast registriranih obrta na području županije i na ovom području – rekao je Kolar dodajući da je to garancija visokog zapošljavanja na području Krapinsko-zagorske županije.

Politika zakonima stvara okvire da obrtnici mogu poslovati, ali uvijek postoji način da im se kroz različite mjere i programe pomogne na nacionalnoj, kao i na lokalnoj razini, a Krapinsko-zagorska županija upravo to i čini.

-Osim subvencije kamata koje redovito imamo za obrtnike koji su u kreditnim linijama, mi smo u posljednjih pet godina uložili više od 200 tisuća eura u obrtništvo, direktno Obrtničkoj komori, kako za prezentaciju na obrtničkim sajmovima, tako i za uređenje njihovog doma, a izdvojili smo i 125 tisuća eura za tradicijske obrte za koje smatramo da ih treba sačuvati, održati, dati im vjetar u leđa kako bi opstali jer za te obrte više, objektivno, ne postoji interes. Važno je istaknuti da smo mi i tijekom pandemije covida-19 nekim mjerama pomogli dijelu obrtnika, pogotovo u uslužnim djelatnostima – kazao je Kolar.

Dodao je da Županija ima izvrsnu suradnju sa županijskom Obrtničkom komorom i gospodarsko-socijalnim vijećem, a posebno je istaknuo važnost prezentacije obrtničkih zanimanja osnovnoškolcima i njihovim roditeljima.

-Zajedno s predstavnicima Obrtničke i Gospodarske komore te Zavoda za zapošljavanje obilazimo škole kako bi učenicima predstavili obrtnička i tradicijska zanimanja te podsjetili da svako dijete koje upiše takvo zanimanje ima stipendiju u našoj županiji i pratimo ga do kraja školovanja. Osim toga, osiguravamo im i zapošljavanje na području županije – istaknuo je Kolar.

Kada je riječ o plaćama, Kolar je podsjetio da je KZŽ 2013. godine bila na 18. mjestu po prosjeku plaća u Hrvatskoj, a danas je na petom, odnosno šestom mjestu.

-Za to su najzaslužniji gospodarstvenici i obrtnici koji su dizali plaće svojim ljudima, a Krapinsko-zagorska županija je uvijek bila tu kako bi pomogla i išla s direktnim mjerama onima kojima nije ususret izašla vlada s određenim ministarstvima – rekao je župan Kolar.

Zoran Gregurović, gradonačelnik Krapine, obrtnicima je zahvalio na svemu što rade i stvaraju.

-Hvala vam svima što doprinosite da se naš grad i naša mjesta razvijaju jer bez vas se sigurno ne bi mogli puniti ni gradski ni općinski proračuni niti bi mi kao gradovi i općine mogli bilo što raditi. Sretno vam dalje – poručio je Gregurović.

Obrtnicima je podršku došao pružiti i Damir Belošević, načelnik Općine Đurmanec.

-Veseli me što raste broj obrtnika, a zaposlenost je nikad veća od osnutka Republike Hrvatske i na našem Zavodu za zapošljavanje gotovo da i nema nezaposlenih. Upravo su obrtnici ta stijena čvrstine gospodarstva u našoj općini, stoga im želim sve najbolje i mnogo uspjeha u predstojećem vremenu, da izdrže sve ove izazove poput inflacije i potrebe za radnom snagom – poručio je Belošević.

Srećom, obrtnici imaju pomoć, od nacionalne sve do lokalne razine, u čemu sudjeluje i Općina Đurmanec.

-Mi smo se uključili u niz akcija, dijelimo stipendije, potičemo obrtnička zanimanja, a osim toga sudjelovali smo i kod kupnje prostora Udruženja u Krapini. Uključujemo se tamo gdje je zapravo naša najveća snaga, a to je uređenje komunalne infrastrukture za njihove potrebe na našem području – rekao je Belošević.

Obrtnička je noć bila prilika da se članovima Udruženja dodijele plakete za godine predanog rada u obrtništvu, a plakete je primilo njih šezdesetak, u čije je ime zahvalio Vladimir Vidović, dobitnik priznanja za punih 30 godina u obrtništvu.

sjever.hr
12.03.2023.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.