Now Reading:
IMAJU LI RODITELJI RAZLOGA ZA BRIGU? Nema pedijatra u Pregradi, Zlataru i Oroslavju, a situacija nije sjajna ni u Donjoj Stubici i Bedekovčini
Full Article 3 minutes read

IMAJU LI RODITELJI RAZLOGA ZA BRIGU? Nema pedijatra u Pregradi, Zlataru i Oroslavju, a situacija nije sjajna ni u Donjoj Stubici i Bedekovčini

Krapinsko-zagorska županija dijeli sudbinu gotovo cijele Hrvatske, a to je nedostatak liječnika odnosno zdravstvenih djelatnika. Posebno je zabrinjavajuću činjenica da nedostaje pedijatara po čemu je, govore neslužbeni podaci, najteža situacija u Sisačko-moslavačkoj, Koprivničko-križevačkoj i upravo u Krapinsko-zagorskoj županiji.

To potvrđuju i službeni podaci prema kojima, točnije prema Mreži javne zdravstvene službe, za područje županije propisano je 8 pedijatrijskih timova od čega bi dva trebala biti u Krapini te po jedan u Zaboku, Zlataru, Pregradi, Oroslavju, Donjoj Stubici i Bedekovčini. Tako bi trebalo biti, no, situacija u praksi je drugačija.

-Mreža nije popunjena na lokacijama u Oroslavju, Pregradi i Zlataru. U ordinacijama u Donjoj Stubici i Bedekovčini rad je organiziran na način da poslove obavljaju timovi bez nositelja, što znači da nema stalno zaposlenih pedijatra. Konstantno se, na mjesečnoj razini raspisuju natječaji, međutim nitko se ne javlja, obzirom da na tržištu rada nedostaje pedijatara – potvrđeno je za portal Sjever.hr iz Krapinsko-zagorske županije.

Od pet ordinacija četiri su u sastavu Doma zdravlja, dok je jedna u privatnoj praksi. S obzirom na navedeno, još bi 2 pedijatrijska tima mogla otići u sustav ordinacija privatne prakse, ali dosad nije bilo iskazanih interesa za navedeno – doznajemo u županiji.

Da postoji “svjetlo na kraju tunela” govore podaci što se tiče specijalizacije. Tako je u Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana u tijeku 6 specijalizacija s planiranim povratkom za 3 specijalizacije u 2024. godini te po jedna u 2025., 2026. i 2027.godini.

-Trenutno u Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana radi šest specijalista pedijatrije, od kojih su dvoje bili specijalizanti Bolnice – informacije su iz županije.

Što se tiče specijalizacija iz pedijatrije u sklopu Doma zdravlja Krapinsko-zagorske županije, ukupan broj specijalizacija u tijeku je 4, od čega se očekuje završetak 3 specijalizacije ove godine te još jedna 2027. godine. Također, jedna specijalizacija iz pedijatrije završila je prošle godine, te je liječnica ostala raditi u Domu zdravlja.

Kako bi preokrenula trend manjka kvalificiranog zdravstvenog kadra Krapinsko-zagorska županija priprema niz mjera za liječnike u primarnoj zdravstvenoj zaštiti poput direktnog dodatka na plaću, subvencioniranja stanovanja, pokrivanje putnih troškova te subvencioniranje kamata na kredite kojima se rješavaju stambena pitanja.

-Ove mjere planiramo kako bi se pokušao ublažiti problem oko nedostatka liječnika, koji nije prisutan samo na području Krapinsko-zagorske županije, već i na razini cijele Republike Hrvatske – zaključuju u županiji.

Foto: ilustracija
www.sjever.hr
12.03.2023.

Input your search keywords and press Enter.